10 factori comuni care îți pot declanșa alergiile


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.
  1. Sistemul tău imunitar e hiperactiv – începe să reacționeze împotriva unor elemente în general inofensive, cum ar fi polenul, părul de animale sau anumite alimente                                                 
  2. Polenul – din flori, iarbă, copaci, buruieni, îți poate provoca așa-numita “febră a fânului” sau rinită alergică sezonieră. Provoacă strănut, mâncărime a ochilor, nasului, lăcrimat excesiv, nas înfundat și multe altele. Există variante de tratament antialergic eliberate pe bază de prescripție medicală sau vaccinuri recomandate de medicii alergologi.
  3. Animalele de companie, prin salivă sau glandele lor sebacee care provoacă alergia la părul de animale. Poți dezvolta alergie chiar și la 2 ani după conviețuire, dar poți să îi păstrezi dacă te asiguri că animalele nu intră la tine în dormitor, în pat, evită covoarele, sau poți folosi purificatoare cu filtre HEPA.
  4. Acarienii care trăiesc în tapițerii, saltele, așternuturi, covoare, perdele, și se hrănesc cu celule moarte. Folosește perne și așternuturi hipoalergenice și spală-le cât mai des. Șterge praful constant și evită folosirea covoarelor și a draperiilor.
  5. Înțepăturile de insecte. Acestea pot provoca umflături și roșeață care pot dura o săptămână sau mai mult. Ai putea să prezinți și dureri abdominale, oboseală, febră. În cazuri rare, mușcăturile de insecte declanșează o reacție care poate pune viața în pericol, numită anafilaxie, care necesită intervenție medicală de maximă urgență.
  6. Mucegaiul – din locuri umede, precum băi și subsoluri, dar nu numai.
  7. Alimentele: laptele, crustaceele, ouăle și nucile/ alunele sunt printre cele mai frecvente alimente care provoacă alergii. Altele sunt grâul, soia și peștele. La câteva minute după ce ai mâncat ceva la care ești alergic, ați putea avea probleme cu respirația și poți dezvolta urticarie, vărsături, diaree și umflături în jurul gurii. Dacă reacția este severă, vei avea nevoie de ajutor medical de urgență. 
  8. Latexul . Găsit în unele mănuși de unică folosință, prezervative și dispozitive medicale, latexul poate declanșa o reacție variind de la mâncărime, piele roșie la anafilaxie cu probleme de respirație. Simptomele pot include erupții cutanate sau urticarie, iritații ale ochilor, curgerea nasului sau mâncărime, strănut și respirație șuierătoare.
  9. Medicamente – Penicilina, aspirina și alte medicamente pot provoca urticarie, mâncărimi oculare, nas înfundat și umflături ale feței, gurii și gâtului. Evită-l dacă te știi alergic și discută cu medicul pentru a primi alte medicamente înlocuitoare.
  10. Gândacii de bucătărie, de care scapi foarte greu. Ține mereu bucătăria curată și apelează la soluții de dezinsecție.
Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend