Despre sensibilitatea la gluten: există?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sensibilitatea la gluten, sau sensibilitatea la gluten non-celiacă (NCGS), este o afecțiune autentică care se încadrează în termenul general de “intoleranță la gluten”.

Acest articol acoperă diferitele tipuri de intoleranță la gluten, inclusiv NCGS.

Ce este glutenul?


Glutenul este poate unul dintre cei mai controversați și neînțeleși compuși alimentari. Deși este adesea văzut ca o singură proteină, glutenul înglobează un număr de proteine numite prolamine.

Prolaminele sunt prezente în grâu, secară, orz și o încrucișare între grâu și secară cunoscută sub numele de triticale.

Deși există multe prolamine prezente în aceste cereale, gliadina și glutenina sunt principalele prolamine din grâu.

Aceste proteine sunt rezistente la digestia completă de către enzimele digestive care se află în tractul gastrointestinal (GI).

Acest lucru se datorează faptului că enzimele pe care pancreasul, stomacul și marginea perie a tractului intestinal le produc nu sunt în măsură să descompună complet proteinele care au un conținut ridicat de reziduuri de prolină. Prolina este un aminoacid – elementul de bază al proteinelor – care este prezent în gluten.

Digestia incompletă a acestor proteine permite unităților mari de aminoacizi numite peptide să traverseze peretele intestinului subțire.

Aceste fragmente traversează bariera intestinală și călătoresc spre alte părți ale corpului, unde pot declanșa un răspuns imunitar inflamator la persoanele sensibile.

Este important de reținut că proteinele de gluten sunt excepțional de rezistente la digestie la toate persoanele, nu doar la persoanele care au boala celiacă, care este o afecțiune autoimună.

Tipuri de afecțiuni legate de gluten


“Intoleranța la gluten” este un termen generic care se referă la trei tipuri majoreâ de afecțiuni legate de gluten. Mai jos, le analizăm pe fiecare în parte.

Boala celiacă


Boala celiacă este probabil cea mai cunoscută afecțiune legată de gluten. Este o boală autoimună care implică reacția sistemului imunitar la proteinele glutenului.

Atunci când persoanele cu boală celiacă mănâncă gluten, aceasta duce la deteriorarea intestinului subțire și provoacă o gamă largă de simptome, inclusiv diaree, dureri abdominale și balonare.

Expunerea prelungită la gluten la persoanele cu boală celiacă poate duce la scăderea densității minerale osoase, pierdere semnificativă în greutate, anemie feriprivă, convulsii, slăbiciune musculară și alte simptome grave.

Prevalența variază în întreaga lume, unele țări înregistrând rate mai mari decât altele.

Experții estimează că această afecțiune afectează în prezent aproximativ 1-2% din populația din Statele Unite și este mai frecventă la femei.

Boala celiacă este, de asemenea, mai frecventă la persoanele care au alte afecțiuni autoimune, inclusiv diabetul de tip 1.

Experții consideră că această afecțiune se datorează atât unor factori genetici, cât și de mediu. Medicii recomandă, de obicei, ca persoanele cu boală celiacă să urmeze o dietă strictă fără gluten.

Alergia la grâu
Potrivit cercetării, persoanele cu alergie la grâu au o reacție alergică la proteinele prezente în grâu. Acest tip de alergie este mult mai frecvent la copii, deși poate afecta și adulții.

Alergia la grâu poate produce simptome severe, inclusiv anafilaxie, care este o reacție alergică ce poate pune viața în pericol.

Deși atât boala celiacă, cât și alergia la grâu sunt afecțiuni grave, mecanismele implicate în oricare dintre ele diferă.

De exemplu, spre deosebire de boala celiacă, alergia la grâu poate fi mediată de imunoglobulina E (IgE). Acest lucru înseamnă că anticorpii IgE specifici grâului se leagă de grâu, declanșând astfel eliberarea de compuși inflamatori, inclusiv histamina.

Răspunsurile imune mediate de IgE sunt imediate și pot pune în pericol viața. Un răspuns poate proveni, de asemenea, din inhalarea grâului – de exemplu, atunci când se coace cu făină de grâu.

NCGS ( sensibilitatea la gluten non-celiacă )
Unele persoane prezintă reacții la gluten, chiar dacă nu au boala celiacă sau o alergie la grâu. Experții se referă la acest tip de intoleranță la gluten ca fiind NCGS.

Potrivit unei revizuiri din 2019, NCGS este mult mai frecventă decât boala celiacă și poate afecta până la 13% din populație.

Ca și boala celiacă, NCGS este mai frecventă la femei.

Persoanele cu NCGS prezintă simptome GI care includ balonare, gaze și diaree, precum și simptome non-GI, cum ar fi oboseala, anxietatea și durerile de cap. Aceste simptome se ameliorează adesea cu o dietă fără gluten.

Experții cred că există o legătură între simptomele NCGS și un răspuns imunitar, deși există încă unele controverse în jurul cauzei exacte. NCGS este mai frecventă la persoanele cu boli autoimune.

Unii oameni de știință sugerează că alte componente ale grâului, nu doar glutenul, pot cauza sau contribui la NCGS. Mai sunt încă multe de învățat despre NCGS, iar oamenii de știință își continuă eforturile pentru a înțelege mai bine această afecțiune.

Dacă o persoană experimentează simptomele enumerate mai sus după ce consumă gluten, un medic trebuie să excludă boala celiacă și alergia la grâu înainte de a putea diagnostica NCGS.

În prezent, nu există teste care pot ajuta la diagnosticarea NCGS, motiv pentru care afecțiunea rămâne un diagnostic de excludere.

În urma unui diagnostic de NCGS, o persoană trebuie să evite glutenul, urmând o dietă fără gluten.

Concluzia


Sensibilitatea la gluten, sau NCGS, este un tip de intoleranță la gluten.

Boala celiacă și alergia la grâu sunt alte afecțiuni legate de gluten, dar acestea diferă de NCGS în multe feluri.

Dacă o persoană are simptome precum diaree, balonare sau dureri de cap după ce a consumat gluten, ar trebui să consulte un medic în legătură cu testele pentru intoleranța la gluten.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend