Mamografia : beneficii, indicații, contraindicații


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Care sunt beneficiile mamografiei ca screening?


Opt studii randomizate controlate, care datează din anii 1970, au arătat că screeningul mamografic pentru cancerul de sân reduce mortalitatea prin cancer de sân cu peste 20%.1 Participarea la BreastScreen Australia s-a dovedit a fi asociată cu o reducere a mortalității prin cancer de sân de peste 30%.2,3 O analiză independentă a screeningului pentru cancerul de sân din Regatul Unit, publicată în 2012, a estimat că există o reducere cu 20% a riscului relativ de mortalitate prin cancer de sân care poate fi atribuită screeningului mamografic în Regatul Unit, cu un beneficiu absolut de mortalitate de un deces prin cancer de sân prevenit pentru 250 de femei invitate la screening mamografic.4

Care sunt indicațiile general acceptate pentru mamografie?


Mamografia este un test de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Acesta se adresează femeilor care nu prezintă simptome mamare, cum ar fi un nodul mamar, durere, secreții mamelonare sau modificări ale pielii. Mamografia de screening bianuală este recomandată femeilor din grupa de vârstă 50-74 de ani, dar este disponibilă tuturor femeilor cu vârsta peste 40 de ani.

Care sunt condițiile prealabile pentru efectuarea unei mamografii?


Grupa de vârstă țintă pentru screening este 50-74 de ani, intervalul de vârstă pentru care s-a demonstrat prin multiple studii randomizate controlate că mamografia de screening duce la o reducere a mortalității prin cancer de sân. Aceste femei sunt recrutate în mod activ pentru a face mamografia de screening cu BreastScreen Australia.

În Noua Zeelandă, screeningul mamar gratuit pentru femeile cu vârste cuprinse între 45 și 69 de ani este asigurat de programul național de screening mamar, BreastScreen Aotearoa.

Femeile cu antecedente de cancer de sân sunt eligibile pentru a fi supuse unui screening prin BreastScreen. Femeile care se află încă sub îngrijirea chirurgului mamar sau a oncologului, precum și femeile tratate cu o intervenție chirurgicală de conservare a sânului, ar putea fi depistate mai adecvat în afara BreastScreen într-un cadru de diagnosticare.


Nu există contraindicații absolute pentru mamografia de screening.


Contraindicațiile relative pentru mamografia de screening sunt:

  • Femeile cu simptome sau semne de cancer de sân. Astfel de femei ar trebui să fie supuse unui examen imagistic de diagnosticare, care ar putea include un bilanț mamografic suplimentar, ecografia mamară și biopsia cu acul. Trimiterea necorespunzătoare a femeilor simptomatice la BreastScreen ar putea avea ca rezultat întârzierea sau ratarea diagnosticului de cancer mamar.
  • Vârsta mai mică de 40 de ani la femeile cu risc obișnuit. Mamografia este mai puțin eficientă la femeile sub 40 de ani din cauza prevalenței mai scăzute a cancerului de sân în această grupă de vârstă și a sensibilității relativ reduse a mamografiei la femeile mai tinere care au, în general, sânii cu o densitate mai mare.
  • Sarcina. Radiațiile trebuie evitate, dacă este posibil, în timpul sarcinii. În plus, țesutul mamar este de obicei mai dens în timpul sarcinii, reducând din nou sensibilitatea mamografiei.
  • Femeile cu implanturi mamare. Mamografia de screening poate fi efectuată la femeile cu implanturi mamare. Riscul de deteriorare a implanturilor este extrem de mic. Cu toate acestea, prezența implanturilor face ca mamografia să fie mai puțin sensibilă, iar examinarea clinică a sânilor este mai importantă la aceste femei decât în cazul femeilor fără implanturi.

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend