15 semne ale cancerului pe care nu trebuie să le ignori


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tuse sâcâitoare
Dacă nu fumezi, există foarte puține șanse că tusea sâcâitoare să fie un semn de cancer. De obicei, aceasta este cauzată de picurare postnasală, astm, reflux acid sau o infecție. Dar dacă a ta nu dispare sau tușești cu sânge – mai ales dacă ești fumător – consultă-ți medicul. Acesta vă poate testa mucusul din plămâni sau poate face o radiografie toracică pentru a verifica dacă ai cancer pulmonar.

Modificări ale sânilor
Cele mai multe modificări ale sânilor nu sunt cancer. Este totuși important, totuși, să îi spui medicului despre ele și să le verifici. Anunţă-l despre orice noduli, modificări sau secreții ale mamelonului, înroșire sau îngroșare, sau durere la nivelul sânilor. Îţi va face un examen și îţi poate sugera o mamografie, un RMN sau poate o biopsie.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Balonare
Este posibil să ai o senzație de plin, balonat din cauza dietei sau chiar a stresului. Dar dacă nu se ameliorează sau dacă ai și oboseală, pierdere în greutate sau dureri de spate, mergi la un control. Balonarea constantă la femei poate fi un semn de cancer ovarian. Medicul tău poate face un examen pelvian pentru a căuta cauza.

Probleme la urinare
Mulți bărbați au probleme urinare pe măsură ce îmbătrânesc, cum ar fi nevoia de a merge mai des la toaletă, scurgeri sau un jet urinar slab. De obicei, acestea sunt semne ale unei prostate mărite, dar ar putea însemna și cancer de prostată. Mergi la medicul tău pentru un examen și poate un test special de sânge numit test PSA.

Noduli limfatici umflați
Ai aceste glande mici în gât, la subraţ și în alte locuri din corp. Când sunt umflate, înseamnă adesea că te lupți cu o infecție, cum ar fi o răceală sau o infecție streptococică în gât. Unele tipuri de cancer, cum ar fi limfomul și leucemia, pot provoca, de asemenea, acest tip de umflături.

Sânge când mergi la toaletă
Dacă vezi sânge în toaletă după ce te duci la toaletă, este o idee bună să vorbești cu medicul tău. Scaunele cu sânge provin probabil de la vene umflate și inflamate numite hemoroizi, dar există o șansă să fie vorba de cancer de colon. Sângele din urină ar putea fi o problemă precum o infecție a tractului urinar, dar ar putea fi vorba de un cancer de rinichi sau de vezică urinară.

Modificări ale testiculelor
Dacă observi o umflătură la testicule, trebuie să îţi consulţi imediat medicul. O umflătură nedureroasă este cel mai frecvent semn de cancer testicular. Uneori însă, bărbații pot avea doar o senzație de greutate în partea inferioară a abdomenului său a scrotului sau pot crede că testiculele lor se simt mai mari. Medicul tău va face un examen fizic al zonei și poate folosi o ecografie pentru a vedea dacă există o tumoare sau o altă problemă.

Probleme de înghițire
Răceala obișnuită, refluxul acid sau chiar unele medicamente pot face ca din când în când să fie greu să înghițiți. Dacă nu se ameliorează cu timpul sau cu antiacide, consultați-vă medicul. Problemele de înghițire pot fi, de asemenea, un semn de cancer la nivelul gâtului său al esofagului. Medicul tău va face un examen și unele teste, cum ar fi o radiografie cu bariu, în care înghiți un lichid pentru a arăta mai clar esofagul pe imagine.

Sângerări vaginale neobișnuite
Sângerările care nu fac parte din menstruația ta obișnuită pot avea multe cauze, cum ar fi fibroamele sau chiar unele tipuri de contraceptive. Dar spune-i medicului tău dacă sângerezi între menstruații, după sex sau dacă ai scurgeri sângeroase. Acesta va dori să excludă cancerul uterului, al colului uterin sau al vaginului. Asigură-te că îi anunți dacă sângerezi după menopauză. Acest lucru nu este normal și trebuie verificat imediat.

Probleme la nivelul gurii
De la respirația urât mirositoare la afte, majoritatea schimbărilor din gură nu sunt grave. Dar dacă ai pete albe sau roșii sau răni în gură care nu se vindecă după câteva săptămâni – mai ales dacă fumezi – mergi la medic. Ar putea fi un semn de cancer oral. Alte lucruri la care trebuie să te uiţi: o umflătură în obraz, probleme în mișcarea maxilarului sau dureri de gură.

Pierderea în greutate
Bineînțeles că poţi slăbi atunci când îţi schimbi modul în care mănânci sau faci exerciții fizice. Se poate întâmpla, de asemenea, dacă ai alte probleme, cum ar fi stresul sau o problemă tiroidiană. Dar nu este normal să slăbești 5 kg sau mai mult fără să încerci. Există o șansă ca acesta să fie un prim semn de cancer de pancreas, stomac, esofag, plămâni sau alt tip de cancer.

Febra
Febra nu este de obicei un lucru rău. Uneori este doar un semn că organismul tău se luptă cu o infecție. Poate fi, de asemenea, un efect secundar al unor medicamente. Dar una care nu dispare și nu are o cauză evidentă ar putea fi un semn al unui cancer al sângelui, cum ar fi leucemia sau limfomul.

Arsuri la stomac sau indigestie
Aproape toată lumea are această senzație de arsură uneori, adesea din cauza dietei sau a stresului. Dacă schimbările în stilul de viață nu funcționează și indigestia nu se oprește, este posibil ca medicul tău să vrea să facă niște teste pentru a căuta o cauză. Ar putea fi un semn de cancer la stomac.

Oboseală
O mulțime de lucruri vă pot face să fii foarte obosit, iar cele mai multe dintre ele nu sunt grave. Dar oboseala este un semn timpuriu al unor tipuri de cancer, cum ar fi leucemia. Unele cancere de colon și de stomac pot provoca pierderi de sânge pe care nu le poţi vedea, ceea ce vă poate face să te simţi foarte obosit. Dacă ești epuizat tot timpul și odihna nu te ajută, vorbește cu medicul tău.

Sursa.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend