22 and counting, dear Olivia

22 and counting, dear Olivia

Potrivit Știrilor TVR, numărul de decese provocate de rujeolă a ajuns la 22, după ce o fetiță din Timiș a murit. Se estimează că aproximativ 5000 de copii sunt diagnosticați acum cu această boală.

Cum am ajuns aici?

 

Ne luptăm, pe de o parte, cu Olivia Steer și adepții acesteia, care susțin că vaccinurile provoacă autism sau cancere, conțin multe substanțe nocive, au nenumărate reacții adverse grave și ar trebui evitate. Sunt tot mai mulți, ba chiar pare-se că Olivia și-a câștigat un fan și printre studenții la medicină (despre studenta Alexandra am scris aici).

Avem, pe de altă parte, o slabă gestionare a stocurilor de vaccinuri din partea Ministerului Sănătății, precum și un management defectuos al programelor de vaccinare, la care adăugăm mult contestata lege care prevede pedepse aspre pentru cei care refuză vaccinarea (cred că aici ministerul greșește, ar trebui găsită o formulă mai puțin tăioasă, printr-o informare inteligentă).

Trio-ul este completat de continua scădere a încrederii populației în tot ce înseamnă medicina românească. Nu mai mergem la medicul de familie, căutăm leacuri pe internet, ne documentăm pe forumuri, avem dubii privind actele terapeutice și recomandările specialiștilor, ba chiar îi luăm la pumni atunci când diagnosticul lor nu coincide cu cel presupus de noi după exhaustive cercetări pe Google (a se vedea cazul medicului bătut la Marie Curie). Personajele de tipul Oliviei Steer au contribuit masiv la această chestiune, adăugând aici veșnica problemă a șpăgilor, a lipsei de dotări, a infecțiilor etc.

 

Suntem atrași de sfaturile oamenilor fără competență

 

La o derulare rapidă a news-feed-ului, te iei cu mâinile de păr și-ți vine să tragi cu putere când vezi ce distribuie lumea. Articole despre cum să scapi de colecistită punând mămăligă pe abdomen, cum să tratezi cancerul cu pietre luate de pe versantul sudic al Everestului, cum să eviți bolile copilăriei cu un amestec minune de plante, cum să scazi glicemia cu nu știu ce compus, toate sar în ochi, fiind promovate de site-uri dubioase gen Secretele, ViațaVerdeViu, AndreiLaslău, Teo etc. Observați că până și medici sau personalități TV recurg la aceste materiale, din simplul motiv că atrag, fac audiență deci produc bani.

IMG_8688

 

Olivia a dat startul acestor „publicații” și toată această spirală e alimentată constant. Am vrut, dintr-un scop pur editorial, să citesc articolul de mai sus (link aici). Un dicționar medical foarte slab are pe copertă textul Proiect apreciat de Colegiul Medicilor din România. Acolo, un paragraf spune că mercurul ce poate fi conținut de unele vaccinuri poate duce la degenerarea scoarței cerebrale și a creierului mic, la copiii ce primesc doze repetate de vaccinuri. Autorul trage repede concluzia că vaccinurile provoacă autism și mai spune, ex abrupto, că totul e recunoscut și admis de Colegiul Medicilor, entitate care reprezintă medicii la nivel național. Fals. Colegiul a apreciat acea lucrare și știm cu toții cum se apreciază astăzi cărțile, mai ales în medicină. Personal, cred că nimeni din Colegiu nu a citit lucrarea. Între a aprecia și a admite e o diferență uriașă.

 

Nu există niciun studiu care să arate o legătură între vaccinuri și autism

 

Mercurul e peste tot în jurul nostru, în noxe, în produși diverși ai industriei, în alimentele cu origine marină/oceanică. Doze extrem de mici au fost utilizate pentru a inhiba anumite tulpini de virusuri (vaccinul e până la urmă virus atenuat sau componentă de virus inhibată), dar studii uriașe nu au arătat nicio legătură între vreun vaccin și autism, așa că orice supoziție aici, fără fundament științific, nu are nicio valoare.

 

Tind să cred că nu problema stocurilor a fost cauza deceselor, ci chiar dorința părinților de a nu-și vaccina copiii. Am analizat atent problema rujeolei și cele mai multe materiale prezentate pe surse serioase asta au scos la iveală, pripirea, teama de reacții adverse, de autism, urechea aplecată la alte surse de informare.

 

Să te temi de reacțiile adverse și să-ți pierzi copilul. Aici am ajuns.

 

Vaccinați-vă copiii! Faceți asta pentru voi, părinți responsabili, pentru cei de lângă voi, pentru cei de lângă ei și mai ales pentru ei. Vaccinați-vă copiii!

 

V.

Dă mai departe acest articol pe Facebook, Whatsapp sau Messenger, pentru a face împreună educație de calitate și a distribui lucruri utile.

Intră în comunitate

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate, toate oferite gratuit. Te aștept!

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Vasi Rădulescu
Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.
O să vrei să nu ratezi această oportunitate. În calitate de cititor al meu, îți ofer un pachet cu cele 7 cărți scrise de mine + 4 cadouri (o cană minunată și trei artprinturi superbe), cu transport rapid GRATUIT, la doar 100 de lei în loc de 499 lei! Mai mult, dacă iei pachetul magic, ai șansa să câștigi un coș cu 25 de cărți extraordinare, alese cu grijă de mine! Profită!


ÎNSCRIE-TE ÎN CONCURS

Send this to a friend