Horia Ghibuțiu este printre cei mai apreciați și cunoscuți jurnaliști din România, actualmente producător în echipa magică de la Morning Glory cu Răzvan Exarhu. Răspunsurile sale la chestionarul cu 22 de întrebări:
Cum te-ai descrie în șapte cuvinte?
Idealist, locvace, emotiv, ironic, gurmand, pedant, contemplativ.
De ce ți-e dor acum?
De o discuție strașnică pe teme antropologice, în timp ce mă plimb cu prietenii mei din Țările de Jos printr-o pădure din zona rurală învecinată cu localitatea Maarssen. Să ne bucurăm de conversație, de mersul fără ochi pe ceas, de faptul că ne salută trecători, rari, care nu ne cunosc.
Ce înseamnă pentru tine fericirea?
Știu de la Ibsen că fericirea clădită pe iluzii are picioare scurte, ca minciuna. Cred în fericirea autentică, am trăit-o, am conștientizat-o chiar și atunci, nu doar ulterior. E un sentiment inefabil, pe care l-aș caracteriza dezarmant de simplu: să iubești și să fii iubit.
Ce faci pentru a-ți menține sănătatea?
Pentru că m-ai întrebat asta când încă mai eram în izolare, am să-ți spun că fac pași. Merg în pas săltăreț, azi mai mult decât ieri și tot așa. A, și mă spăl temeinic pe mâini după ce vin de-afară.
Care este ultima carte citită?
„Viața pe Facebook. Dau like, deci exist” de la Editura Polirom, coordonată de Cristina Hermeziu. Am scris și eu în această carte, dar nu de aia am citit-o. Tocmai am deschis „Creionul de tâmplărie“ de Mircea Cărtărescu, însă nu se pune, pentru că n-am citit-o.
Care este cea mai recentă faptă bună?
O aprovizionez constant pe mama și îi fac de fiecare dată o mică surpriză alimentară. De pildă, pufuleți. Men do what men have to do.
În ce loc îți dorești cel mai tare să ajungi?
În Ucraina și în Republica Moldova, la vară, cu prietenii mei, în căutarea gusturilor autentice și a vieții simple.
Care sunt lucrurile indispensabile pentru tine?
Hainele care să mă încapă. În schimb, am descoperit că sunt dispensabile cravatele și papioanele mele. Până ajung la talia care să-mi permită să port redingotă, oricum se vor demoda.
Ce îti place cel mai tare să faci?
Mi-e greu să decid între citit și scris. Nu sunt prețios, n-am ifose intelectuale, asta simt.
Ai vreun mare regret?
Da, major și definitiv, însă fie-mi permis să nu-l menționez aici. Al doilea mare regret e, scuze că sună așa, fiecare are motivele sale, că încă nu m-am decis să las totul și să plec din țară.
Care e cea mai mare greșeală din trecutul tău?
Că n-am studiile necesare pentru a deveni bibliotecar. Cred că aș fi făcut o figură frumoasă.
Ai un cuvânt favorit?
Da, aporie. Înseamnă o dificultate de ordin rațional greu sau imposibil de rezolvat. Îl știu de la Horia-Roman Patapievici. Când l-am auzit prima dată, ne-am dat șuturi amicale pe sub masă cu Răzvan Exarhu, ca să-l ținem minte.
Care este primul lucru pe care-l faci dimineața?
Îmi pun ochelarii ca să văd amintirile de pe Facebook.
Care a fost cea mai mare provocare a vieții tale?
Să fac față vicisitudinilor. Încă e o mare provocare.
Ai avut vreun moment penibil?
Nenumărate. Cea mai dragă e când am uitat că e aniversarea unui prieten, nu m-am mirat că mă invitase la terasă alături de alt amic, m-am dus cu mâna goală și m-am prins doar după o jumătate de oră, când i-a sunat a nu știu câta oară telefonul și nu mai prididea cu mulțumirile.
Care este cea mai frumoasă amintire a ta?
Când am cunoscut-o pe viitoarea mea soție. A fost un moment magic, care a durat 17 ani.
Ce superputere ți-ar plăcea să ai?
Să am voință. Cred că e o superputere.
Care este cea mai mare realizare a ta?
Că pot trăi din ceea ce-mi plăcea să fac în adolescență, adică din scris.
În ce loc din lume te-ai simțit cel mai bine?
La domiciliul conjugal.
După ce deviză încerci să te ghidezi?
Două lucruri sunt infinite: universul și prostia omenească; asupra celui dintâi nu sunt sigur – Albert Einstein.
Când ai râs ultima oară și în ce context?
Azi-dimineață, când am văzut o caricatură în „New Yorker”, în care o pasăre pândește două râme aflate la televizor într-o văgăună, iar una dintre ele zice „Experții susțin că e sigur să ieșim din nou”.
Cum ar suna o zi perfectă pentru tine?
M-aș trezi fără alarmă, aș mânca pâine prăjită cu unt și icre de Manciuria la micul dejun și aș bea o cafea neagră turcească, aș scrie un text de care să fiu mulțumit, aș sporovăi nimicuri cu cumnatul meu, motivați de mai multe pahare de gin tonic, mi-aș face planuri de călătorie cu prietenii mei din Țările de Jos, aș moțăi la apus, cu o carte pe burtă, într-un șezlong în aer liber.
