Recomandările zilei în SHOP-ul oficial
23 de lucruri de știut despre infecția HIV

23 de lucruri de știut despre infecția HIV


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

O listă deosebit de importantă, cu informații veritabile, mituri demontate, statistici despre infecția HIV. Ne dorim ca aici, în comunitatea de educație medicală, să limpezim lucrurile, așa că vă invităm să parcurgeți materialul, să învățați din el și să-l dați mai departe.

1. Pare greu de crezut, dar istoria virusului imunodeficienței umane nu începe cu secole înainte, ci cu doar aproape patru decade complete. Nu se știe exact cum s-a făcut pasajul la om – se crede că de la o populație de maimuțe – iar lucrurile au ajuns în scurt timp să însemne un adevărat flagel, să cuprindă zeci de milioane de oameni, să mobilizeze comunități științifice, să disloce resurse uriașe și să implice o serie de organizații guvernamentale și nonguvernamentale într-o luptă asiduă. HIV este încă o problemă globală, cu mai multe fațete.

2. HIV este un retrovirus, iar el are nevoie de o gazdă pentru a se înmulți. Virusul nu rezistă mult în atmosferă, pe suprafețe, în alte medii decât cele organice. 

3. Odată ajuns în organismul uman, HIV se înmulțește cu viteză și perturbă mecanismele imune, potențând apariția infecțiilor și cancerelor. Imunitatea se prăbușește în timp, iar cele mai banale infecții pot deveni fatale. Aceasta este evoluția clasică, mai degrabă expusă în scop didactic, pentru că lucrurile, grație medicinei, nu o mai iau pe acest drum.

4. HIV nu este un acronim sinonim cu SIDA. Dacă primul provine de la virusul imunodeficienței umane, denumind strict entitatea cauzatoare, al doilea înseamnă sindromul imunodeficienței umane achiziționate, cuprinzând un cortegiu de semne de simptome, de modificări ample pe care virusul le induce în organism, fiind practic afecțiunea generală, boala, ultimul stadiu de evoluție al infecției HIV.

5. Între debutul infecției HIV și instalarea SIDA pot trece câțiva ani de zile sau chiar decade. Evoluția poate fi acum blocată cu un tratament corespunzător.

6. Virusul imunodeficienței umane achiziționate s-a răspândit exploziv prin contact sexual, consum de droguri injectabile, transmisie de la mamă la făt, folosire de instrumentar medical incorect sau insuficient sterilizat. Alte metode fac parte din sfera informațiilor pseudoștiințifice și nu trebuie crezute.

7. De-a lungul decadelor, cercetătorii s-au concentrat pe câteva fronturi: fie conceperea unui vaccin (așa cum avem pentru majoritatea virusurilor, cum ar fi cel al febrei galbene, al rujeolei, cele răspunzătoare de gripă), fie ajutarea imunității, fie blocarea replicării (înmulțirii) virale. Dar, având la bază un virus atât de complex, puternic și imprevizibil, progresul la început a fost marcat de descoperiri greoaie, vreme în care cazurile au crescut, decesele au continuat, neputința a persistat. 

8. Medicina a realizat apoi un progres semnificativ, iar acum vorbim de o terapie multiplă capabilă să țină infecția în frâu – oamenii infectați cu HIV au aproape aceeași speranță de viață cu cei fără infecție (condiția princeps fiind să-și ia medicația), vorbim despre vaccinuri în testare, educația sexuală avansează, se fac pași înainte și în ținuturile mai greu de gestionat.

9. Nu foarte mulți oameni cunosc avansul real al medicinei, iar miturile persistă. Educația medicală, cu informare din surse genuine, cu parcurgere de cărți de medicină povestită pe înțelesul tuturor, cu explicarea lucrurilor de către cadre specializate înseamnă pași uriași spre o societate mai sănătoasă.

10. O persoană infectată HIV va face infecții frecvente, erupții cutanate, pneumonii, infecții în sfera orală, va avea slăbiciune generală, iar simptomele în general nu vor ține de prezența HIV, ci de afectarea imunității, apoi de entitatea care s-a așezat peste această imunitate șubredă. Orice om ar trebui să facă testul HIV, cu atât mai mult când există semnale de alarmă. 

11. Orice om ar trebui să facă setul standard de analize de sânge și să se prezinte la medicul de familie pentru investigații de rutină, discutarea rezultatelor analizelor, apoi trecerea, la nevoie, spre examinări suplimentare.

12. Testarea pentru HIV presupune recoltarea de sânge, odată cu analizele obișnuite. Se poate face în orice laborator specializat. Pentru a sta liniștit, recomandăm oricărui om să facă această analiză.

13. Medicina a realizat progrese formidabile, dar mai este mult de lucru la educație în ansamblu, la cea medicală în particular și, mai nișat, la cea sexuală, pe care numeroase categorii o privesc cu rezerve sau repulsie. Carențele există, iar bătălia nu trebuie dată niciodată pe un singur plan. Nu când vorbim despre o entitate atât de complexă, gestionată bine din punct de vedere medical, dar încă slab înțeleasă de către populație în ansamblu.

14. Punem mare preț aici pe conceptul de educație medicală, mai ales pe componenta de prevenție, adică tot ce facem ca să ne păstrăm sănătoși, deoarece acesta este un deziderat suprem și cu toții ar fi bine să-l îmbrățisăm strâns. Educația medicală în prevenția HIV înseamnă mai ales protejarea contactelor sexuale, limitarea numărului de parteneri sexuali, evitarea consumului de droguri injectabile. Sunt lucruri simple ce țin de normalitate, responsabilitate, respect pentru propria persoană și pentru societate în ansamblul ei. Dincolo de aceste aspecte de prevenție, nu mai trebuie să avem frică de o entitate acum controlabilă. Buna înțelegere a lucrurilor contribuie la o bună cotă de liniște în plus.

15. Mijloacele de tratament converg spre o terapie modernă, complexă, ce include trei substanțe într-o singură pastilă ce se ia zilnic. Ea permite, odată luată în fiecare zi, a la long, o supraviețuire aproape echivalentă cu persoanele nonpurtătoare (speranță de viață în jur de 70 de ani). 

16. Oamenii infectați cu HIV trebuie să inițieze tratamentul. În scurt timp, viremia scade atât de mult încât virusul nu mai poate fi transmis. Acesta este conceptul de supresie virală. În rest, ei sunt înglobați în societate, pot face aproape orice activitate, pot avea aproape orice loc de muncă și nu trebuie priviți într-un mod discriminant. HIV nu se transmite prin salivă, atingere, tușit, stat aproape. Nu se transmite prin orice alt mijloc dacă tratamentul modern este luat corespunzător.

17. Un om nu este un cumul de diagnostice și nicidecum nu se limitează la o boală pe care o deține. Stigmatul din societate există și bine ar fi să-l limităm și dinuăm printr-o bună înțelegere a lucrurilor, coroborată cu o doză suficientă de empatie.

18. Se estimează că există încă 37.9 milioane de oameni infectați cu HIV. Din cauze multiple, unii nu beneficiază de medicație, iar alții nu dețin o complianță potrivită. Există încă și numeroase mituri/preconcepții.

19. Potrivit studiului IAPAC, 1 din 3 români crede că HIV se poate transmite prin folosirea periuței de dinți. Nici vorbă de așa ceva.

20. 1 din 5 români crede că HIV se poate transmite prin sărut. Este, iarăși, un mit.

21. Femeile însărcinate și seropozitive pot naște copii sănătoși, contrar crezului majorității oamenilor.

22. Amintim că terapia modernă în infecția HIV înglobează trei substanțe într-o singură pastilă, astfel că aderența la tratament este simplă. În doar câteva luni, tratamentul poate face ca virusul să nu mai fie dat mai departe!

23. Cu toate acestea, doar 3 din 10 români și-au făcut vreodată testul HIV, stigma încă există, carențele la nivel de educație medicală sunt mari, miturile persistă. Ne dorim ca aici să limpezim lucrurile, așa că vă invităm să parcurgeți materialul, să învățați din el și să-l dați mai departe.

V.

Dacă ai ajuns până aici, îți spun că poți face 3 lucruri formidabile:

1. Am introdus pachetele cu cărți în SHOP - au reduceri foarte mari și Transport Gratuit. Te bucuri de cărți utile și susții activitatea mea!

2. Mai jos ai un modul pentru înscrierea la newsletter. Este gratuit și primești pe email 1 newsletter/săptămână cu informații prețioase, toate scrise de mine.

3. Nu uita să dai mai departe articolele pe Facebook, email, whatsapp. Copiezi linkul și postezi pe Facebook. E simplu și contează enorm pentru o educație de calitate.

Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare

Send this to a friend