Apasă LIKE pentru a primi sfaturi, articole, recomandări. Toate gratuit!

Mit: Vaccinul COVID-19 provoacă infertilitate

Cel mai răspândit de până acum, hai să vedem cum stă treaba. Potrivit epidemiologului și expertului în sănătate publică de la Parenting Pod, dr. Elizabeth Beatriz, această afirmație provine dintr-o scrisoare care împărtășea informații incorecte despre ceea ce se afla în vaccinuri la început. Efectiv o poveste similară cu aceea conform căreia vaccinurile provoacă autism.  „Chiar dacă informația este falsă, s-a răspândit ca un incendiu”, a spus Beatriz.

Ea a explicat, de asemenea, că mai multe femeile implicate în studiile despre vaccin au rămas însărcinate la scurt timp după vaccinare – ceea ce înseamnă că nu au avut nicio problemă de infertilitate de la vaccin. „Este deosebit de important pentru femeile însărcinate sau care se doresc să rămână însărcinate să primească vaccinul”, a adăugat Beatriz, „pentru că, dacă ar lua COVID, riscul consecințelor grave este mai mare dacă ești gravidă”.

Mit: Dacă faci vaccinul în timp ce ești gravidă, poți avea un avort spontan

Acest mit a apărut din informații similare mitului infertilității și este la fel de greșit. „Multe femei au primit vaccinul în timp ce erau însărcinate și au reușit să ducă la bun sfârșit sarcini cu copii frumoși și sănătoși”, a spus Beatriz. „Aceasta include femeile care au fost în studiul clinic (care au rămas însărcinate după vaccinare) și femeile care au fost vaccinate în timpul sarcinii, deoarece vaccinul a devenit disponibil pe scară mai largă.”

Mit: Dacă alăptezi bebelușul după ce ai fost vaccinată, el ar putea muri

Acest lucru este absolut fals. „Nu există nicio cercetare care să susțină această afirmație și, pe baza funcționării vaccinurilor, nu există niciun motiv să credem că vaccinul ar putea dăuna mamei sau bebelușului”, a spus Beatriz. De fapt, există unele cercetări care arată că femeile care se vaccinează în timpul alăptării pot proteja copiii care alăptează de COVID prin împărțirea anticorpilor prin laptele lor matern.

Sursa

 

susținerea ta = ❤️


De peste 8 ani fac educație pentru sănătate, investind mii de ore și bani mulți pentru conceperea materialelor și păstrarea site-ului în condiții bune. Tot conținutul este accesibil oricând, gratuit, fără nicio reclamă. Scriu cu pasiune, blândețe și dragoste, dând mai departe toate cunoștințele mele acumulate în peste 15 ani de pregătire și practică medicală. Dacă vrei să mă susții, să știi că poți lua o carte din magazinul oficial al comunității. Am scris 7 de beletristică, dar și 5 pentru copii, cu ilustrații minunate. Doar o frântură din prețul lor îmi rămâne mie și mă ajută să continui munca la toate proiectele. Susținerea ta chiar poate face o diferență.Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.