4 mituri despre diabet


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Faptele despre această afecțiune comună s-ar putea să vă surprindă.
V-a avertizat vreodată un prieten sau o rudă bine intenționată să nu mâncați prea multe dulciuri “pentru că veți face diabet”?

Și i-ați crezut?

Diabetul este o afecțiune destul de frecventă. Dar asta nu înseamnă că știm toate faptele.

“Există o mulțime de mituri în jurul diabetului”, spune Samantha Cortese, RDN, de la Geisinger Clinical Nutrition. “Cunoașterea adevărului este importantă pentru tratament și prevenire – ceea ce nu este întotdeauna posibil. Este posibil să existe și factori genetici în joc, în funcție de tipul de diabet pe care îl aveți.”

Aceste tipuri sunt esențiale pentru a înțelege boala. Așadar, înainte de a aborda faptele și ficțiunea, să ne uităm la cele mai frecvente două tipuri de diabet.

Tipul 1 și tipul 2: Care este diferența?


Simplificând, atunci când aveți diabet, corpul dumneavoastră nu vă poate regla bine nivelul de zahăr din sânge (glucoză). Acest lucru se întâmplă fie pentru că pancreasul dumneavoastră a încetat să mai producă suficientă insulină, fie pentru că celulele dumneavoastră au devenit rezistente la insulină – sau ambele.

Insulina este hormonul care deplasează zahărul din fluxul sanguin în celule. Dacă acest sistem nu funcționează, nivelul glucozei din sânge va rămâne prea ridicat. Acest lucru poate duce la simptome care variază de la o senzație de moleșeală și sete până la complicații mai grave, cum ar fi leziuni nervoase, accident vascular cerebral sau boli de inimă.

Cele mai frecvente două tipuri de diabet sunt:

Tipul 1: Sistemul imunitar al organismului începe să atace celulele care produc insulină și, în cele din urmă, producția se oprește. Persoanele cu diabet de tip 1 au nevoie de injecții zilnice de insulină sau de o pompă de insulină.
Tipul 2: Organismul poate produce în continuare insulină, dar celulele îi rezistă. Uneori, organismul nu produce suficientă insulină. Aveți o șansă mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 dacă sunteți supraponderal și aveți un istoric familial de diabet.

1 – Mit sau realitate? Poți face diabet dacă mănânci prea mult zahăr.


Răspunsul este un pic complicat.

Nu faci diabet de tip 1 pentru că ai făcut alegeri alimentare proaste. Este o tulburare autoimună. Și nici dacă mănânci chiar și o pungă mare de bomboane doar o singură dată nu îți va da diabet de tip 2.

Dar, în timp, o dietă nesănătoasă și obezitatea pot contribui la apariția diabetului de tip 2. De fapt, dieta și exercițiile fizice pot fi suficiente pentru a controla diabetul de tip 2 în stadiile sale incipiente. Pierderea chiar și a unui mic procent de greutate poate începe să influențeze în bine modul în care organismul dumneavoastră gestionează insulina.

“Menținerea unei diete sănătoase și exercițiile fizice sunt întotdeauna idei bune”, spune Cortese. “Dar stabilirea și menținerea unei greutăți sănătoase sunt deosebit de importante pentru cei care riscă să dezvolte sau care au fost diagnosticați cu diabet de tip 2.”

2 – Mit sau realitate? Persoanele cu diabet își înțeapă degetele tot timpul.


Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care iau insulină și unele alte medicamente pentru diabet trebuie să-și verifice glicemia, iar glucometrele de tip “înțepătură în deget” sunt încă populare. Dar unele tehnologii mai noi, cum ar fi monitoarele continue de glucoză (CGM), nu necesită o probă de sânge. În schimb, CGM-urile sunt introduse sub piele și măsoară glucoza care se găsește în lichidul dintre celulele dumneavoastră.

Dacă aveți diabet zaharat de tip 2, este posibil să fie nevoie să vă verificați glicemia și dacă vi se schimbă medicația sau dacă aveți fluctuații ale nivelului. Iar echipa dumneavoastră de îngrijire ar putea folosi testele pentru a afla cum anumite alimente și exercițiile fizice vă afectează glicemia.

3 – Mit sau realitate? Persoanele cu diabet trebuie să mănânce alimente speciale.


“Persoanele care gestionează diabetul ar trebui să mănânce alimente sănătoase”, spune Cortese. “Dar ei nu trebuie să cumpere alimente speciale etichetate “prietenoase cu diabetul”. Aceste produse ar putea fi mai scumpe și pot crește în continuare nivelul glicemiei.”

O dietă bună pentru cei care gestionează diabetul va include o mulțime de legume fără amidon, cereale integrale, proteine slabe, grăsimi sănătoase pentru inimă și porții sănătoase de fructe integrale – aceleași alimente nutritive pe care ar trebui să le mănânce toată lumea.

4 – Mit sau realitate? Diabetul poate fi vindecat.


Nu există un “leac” pentru diabetul de tip 1 sau de tip 2, ci doar modalități de a le controla. Cu toate acestea, dacă este diagnosticat la timp și gestionat suficient de bine, diabetul de tip 2 poate intra în remisiune. Și aceasta poate dura mult timp.

“De aceea, diagnosticarea precoce a diabetului de tip 2 – și gestionarea atentă – sunt atât de cruciale”, spune Cortese. “Remisiunea devine mai puțin probabilă în timp. Dacă aveți orice îngrijorare, consultați imediat echipa dumneavoastră de îngrijire a sănătății.”

Ea adaugă: “Desigur, prevenirea diabetului de tip 2 este întotdeauna cea mai bună opțiune. Întrebați furnizorul dumneavoastră despre nutriția adecvată și exercițiile fizice, indiferent unde vă aflați în călătoria dumneavoastră de sănătate.”

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend