5 factori declanșatori ai migrenei


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Stres


O creștere sau o scădere dramatică a stresului fizic sau psihologic poate declanșa migrena.

Cercetătorii danezi au descoperit că majoritatea persoanelor cu migrenă declară că atacurile lor sunt legate de stres.

Alți cercetători au raportat că între 50 și 80 la sută dintre persoanele cu migrenă spun că stresul le declanșează migrenele. Unele persoane au avut migrene în urma unui eveniment stresant, în timp ce altele au avut un nou atac în mijlocul unui eveniment stresant.

Lipsa de somn sau decalajul orar


Tulburarea somnului este unul dintre cei mai comuni factori legați de migrenă. Somnul insuficient este adesea citat ca fiind un factor declanșator al atacurilor acute de migrenă. Somnul excesiv este, de asemenea, un factor declanșator frecvent raportat.

Decalajul orar și schimbările în programul de lucru pot fi, de asemenea, legate de apariția migrenei. Insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn asociată cu migrena cronică. Persoanele care au migrenă cronică, precum și insomnie, prezintă un risc crescut de anxietate sau depresie.

Aceste afecțiuni au un lucru în comun: tulburări de somn. Cu toate acestea, mulți oameni raportează că somnul le ameliorează adesea migrena.

Foamea sau deshidratarea


Persoanele cu migrene ar face bine să evite să sară peste mese. Cercetările arată în mod constant că săritul peste mese este frecvent legat de apariția migrenei. Rămâne incert cum se întâmplă acest lucru. Probabil că este legat de scăderea nivelului de glucoză din sânge.

Deshidratarea a fost, de asemenea, sugerată ca un posibil declanșator al migrenei. Faptul că nu se bea suficientă apă a fost legat de apariția migrenei.

Un mic sondaj efectuat în rândul persoanelor cu migrene a arătat că “aportul insuficient de lichide” a fost legat de apariția durerilor de cap la aproximativ 40 la sută dintre respondenți.

Anumite alimente


Anumite alimente, sau lipsa alimentelor (post), sunt frecvent raportate ca fiind posibile declanșatoare ale atacului de migrenă. Între 12 și 60 la sută dintre persoane spun că anumite alimente declanșează migrenele.

Un studiu brazilian din 2008 a constatat că majoritatea persoanelor cu migrene au raportat că au avut cel puțin un factor declanșator. Dieta a fost unul dintre cei mai frecvent raportate declanșatori. Postul a fost cel mai frecvent declanșator legat de dietă raportat.

Alcoolul, ciocolata și cofeina au fost cele mai frecvente substanțe asociate cu atacul de migrenă.

Alte alimente frecvent asociate cu migrena includ:

brânza
salamul
alimentele fermentate, vindecate și murate, care conțin cantități mari de aminoacid tiramină


Aditivi alimentari


Migrena poate fi declanșată de îndulcitorul artificial aspartam și de potențiatorul de aromă glutamat monosodic (MSG).

Experimentele cu aspartam au dat rezultate contradictorii. Problema posibilelor sale efecte în rândul persoanelor cu migrenă rămâne nerezolvată. Unele dovezi sugerează că persoanele cu depresie clinică pot prezenta o agravare a simptomelor după ce consumă aspartam.

MSG este utilizat pentru a conferi o aromă savuroasă diferitelor alimente. Multe persoane din publicul larg cred că MSG poate declanșa dureri de cap.

Majoritatea cercetărilor controlate nu au reușit să identifice o legătură între consumul de MSG și durerile de cap sau orice altă afecțiune, la persoanele normale. Cu toate acestea, un mic studiu din 2009 a concluzionat că MSG ar putea declanșa dureri de cap și dureri la nivelul feței și al capului. Ar putea fi înțelept să evitați MSG.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend