5 lucruri care te ajută în timpul unui atac de panică


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

1.Folosește respirația profundă

În timp ce hiperventilația este un simptom al atacurilor de panică care poate crește frica, respirația profundă poate reduce simptomele de panică în timpul unui atac.

Încearcă să îți controlezi respirația, așa eviți hiperventilația care poate înrăutăți alte simptome – și atacul de panică în sine -. Concentrează-te să inspiri și să expiri adânc prin gură, simțind cum aerul îți umple încet pieptul și abdomenul și apoi le părăsește din nou încet. Inspiră timp de 4 secunde, țineți respirația timp de o secundă, apoi expiră timp de 4 secunde

2.Recunoaște că ai un atac de panică

Încearcă să realizezi că e vorba de un atac de panică și nu un infarct sau orice altceva, asta îți va reaminti că este ceva temporar și va trece. Îndepărtează frica de moarte sau de o nenorocire iminentă, ambele simptome ale atacurilor de panică. Acest lucru îți poate permite să te concentrezi asupra altor tehnici de reducere a simptomelor.

3.Închide ochii

Unele atacuri de panică provin din factori declanșatori care tecopleșesc. Dacă te afli într-un mediu cu ritm rapid și cu mulți stimuli, acest lucru îți poate alimenta atacul de panică. Pentru a reduce stimulii, închide ochii în timpul atacului de panică. Acest lucru poate bloca orice stimuli suplimentari și poate face mai ușor să te concentrezi asupra respirației.

4. Practică mindfulness

Mindfulness (conștientizarea) te poate ajuta să te ancorezi în realitatea a ceea ce te înconjoară. Deoarece atacurile de panică pot provoca un sentiment de detașare sau de separare de realitate, acest lucru poate combate atacul de panică pe măsură ce se apropie sau se întâmplă efectiv.

Concentrează-te pe senzațiile fizice cu care ești familiarizat, cum ar fi atingera tălpilor de pământ sau simțirea texturii hainelor pe mâini, sau pur și simplu experiența respirației. Aceste senzații specifice te fixează ferm în realitate și vă oferă ceva obiectiv pe care să te concentrezi.

5. Găsește un obiect de focalizare a atenției


Unele persoane consideră că este util să găsească un singur obiect asupra căruia să își concentreze toată atenția în timpul unui atac de panică. Alege un obiect la vedere și notează în mod conștient tot ce este posibil despre el.

De exemplu, poți observa mișcarea limbilor ceasului. Descrie modelele, culoarea, formele și mărimea obiectului. Concentrează-ți toată energia pe acest obiect, iar simptomele de panică se pot diminua.

De asemenea, există regula 5-4-3-2-1: notează 5 lucruri pe care le vezi, 4 pe care le simți, 3 pe care le auzi, 2 mirosuri din jur și 1 lucru pe care îl poți gusta.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend