5 metode de a opri atacurile de panică


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Atacurile de panică pot fi înfricoșătoare și vă pot lovi rapid. Iată 12 strategii pe care le puteți folosi pentru a încerca să opriți sau să gestionați atacurile de panică. Unele vă pot ajuta pe moment, în timp ce altele vă pot ajuta pe termen lung.

Apelați la consiliere


Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și alte tipuri de consiliere pot ajuta adesea persoanele care au atacuri de panică și care suferă de tulburări de panică. CBT urmărește să vă ajute să vă schimbați modul în care vedeți situațiile provocatoare sau înfricoșătoare și să vă ajute să găsiți noi modalități de a aborda aceste provocări pe măsură ce apar.

Puteți găsi CBT pentru indivizi sau grupuri, online sau față în față, iar durata tratamentului poate, de asemenea, să varieze. În cadrul CBT bazat pe expunere, terapeutul dvs. vă va expune la ceva care poate declanșa un atac de panică și vă va ajuta să le ameliorați.

Pe lângă schimbarea comportamentului, există unele dovezi că CBT ar putea afecta structurile din creier care sunt responsabile de simptomele de panică.

În 2018, unii cercetători au găsit dovezi că persoanele care au participat la patru sesiuni săptămânale de CBT bazată pe expunere au experimentat schimbări în căile neuronale implicate în simptomele de panică. Cu toate acestea, acesta a fost un studiu timpuriu și sunt necesare mai multe cercetări.

În 2018, 37 de persoane din Coreea au participat la un program bazat pe mindfulness o dată pe săptămână, timp de 4 săptămâni, pentru a vedea dacă un tratament scurt ar ajuta la reducerea simptomelor de tulburare de panică. Un aspect al tratamentului a fost acela de a se concentra asupra ritmului lor cardiac, deoarece unele persoane experimentează simptome cardiovasculare în timpul unui atac de panică.

Constatările au sugerat că participanții își puteau gestiona mai bine simptomele folosind propriile procese de gândire după tratament. Cu toate acestea, acesta a fost un studiu mic și nu a existat un grup de control. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla cât de eficientă poate fi terapia pe termen scurt.

Luați medicamente


Benzodiazepinele, cum ar fi alprazolamul (Xanax), pot ajuta la tratarea simptomelor de panică atunci când acestea apar.

Cu toate acestea, ele nu vor ajuta la tratarea unei tulburări de anxietate subiacente și pot duce rapid la dependență. Din acest motiv, medicii le recomandă doar pentru utilizarea pe termen scurt în timpul unei crize.

Deoarece benzodiazepinele sunt medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, veți avea probabil nevoie de un diagnostic de tulburare de panică pentru a avea medicamentul la îndemână.

În unele cazuri, un medic poate prescrie antidepresive pentru utilizare pe termen lung. Exemplele includ:

  • inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), cum ar fi escitalopram (Lexapro) sau fluoxetină (Prozac)
  • inhibitori de recaptare a serotoninei și a noradrenalinei (SNRI), cum ar fi duloxetina (Cymbalta)
  • medicamente anxiolitice, de exemplu, azapirona (Buspirone)


Unele medicamente anticonvulsivante, cum ar fi pregabalina sau clonazepamul, pot ajuta, de asemenea, la tratarea anxietății.

Ce medicamente pot trata tulburarea de anxietate?

Folosiți respirația profundă


În timp ce hiperventilația este un simptom al atacurilor de panică care poate crește frica, respirația profundă poate reduce simptomele de panică în timpul unui atac.

Într-un studiu, publicat în 2017, 40 de persoane s-au alăturat fie unui grup de terapie care a implicat respirația profundă sau diafragmatică, fie unui grup de control. După 20 de sesiuni de antrenament intensiv, cei care au practicat respirația profundă au observat îmbunătățiri în ceea ce privește nivelul de atenție și bunăstarea emoțională.

Testele de sânge au arătat, de asemenea, niveluri mai scăzute de cortizol în acest grup, sugerând niveluri mai scăzute de stres. Participanții nu sufereau de tulburări de panică, dar strategiile ar putea ajuta persoanele care au atacuri de panică.

Un alt grup de oameni de știință a constatat că respirația lentă ar putea avea efecte similare. Ei au sugerat că ar putea, de asemenea, să îmbunătățească sentimentele de relaxare, confort și vigilență și să reducă simptomele de anxietate de excitație, depresie, furie și confuzie.

Dacă reușiți să vă controlați respirația, este mai puțin probabil să experimentați hiperventilația care poate înrăutăți alte simptome – și atacul de panică în sine -.

Concentrează-te să inspiri și să expiri adânc prin gură, simțind cum aerul îți umple încet pieptul și burta și apoi le părăsește din nou încet. Inspiră până la patru, țineți respirația timp de o secundă, apoi expirați până la patru.

Recunoașteți că aveți un atac de panică


Recunoscând că aveți un atac de panică în loc de un atac de cord, vă puteți reaminti că este ceva temporar, că va trece și că sunteți bine.

Îndepărtați teama că ați putea muri sau că se profilează o nenorocire iminentă, ambele simptome ale atacurilor de panică. Acest lucru vă poate permite să vă concentrați asupra altor tehnici de reducere a simptomelor.

Nu este întotdeauna posibil să evitați factorii declanșatori ai unui atac de panică, dar dacă știți ce îl declanșează, acest lucru vă poate ajuta să înțelegeți că este un atac de panică și nu altceva.

Închideți ochii


Unele atacuri de panică provin de la factori declanșatori care te copleșesc. Dacă te afli într-un mediu cu ritm rapid, cu mulți stimuli, acest lucru îți poate alimenta atacul de panică.

Pentru a reduce stimulii, închideți ochii în timpul atacului de panică. Acest lucru poate bloca orice stimuli suplimentari și vă poate face mai ușor să vă concentrați asupra respirației.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend