5 mituri despre endometrioză


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Deși endometrioza este o afecțiune frecventă, care afectează una din 10 femei americane, este complexă și adesea neînțeleasă. Endometrioza apare atunci când țesutul asemănător cu cel care căptușește în mod normal uterul – numit endometru – începe să crească în altă parte a corpului. Aceste excrescențe pot provoca durere, cicatrici și, în unele cazuri, infertilitate.

Un studiu arată că poate dura până la șapte ani pentru ca o femeie să primească un diagnostic de endometrioză, deoarece simptomele pot imita alte afecțiuni comune, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau boala inflamatorie pelvină. Iar concepțiile greșite despre această boală, inclusiv cele cinci mituri de mai jos, pot împiedica unele femei să caute ajutor. Discutați cu echipa dumneavoastră de îngrijire a sănătății dacă sunteți îngrijorată de perioadele dureroase sau de alte posibile simptome de endometrioză, cum ar fi durerea de lungă durată în partea inferioară a spatelui sau a pelvisului.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

5 mituri – și demontările lor- despre endometrioză


Mitul 1: Simptomele sunt doar legate de o menstruație abundentă. Femeile cu endometrioză presupun uneori că simptomele lor sunt o parte normală a menstruației, iar atunci când caută ajutor sunt uneori respinse ca fiind o reacție exagerată la simptomele menstruale normale. Dar, de fapt, se întâmplă ceva mult mai grav decât crampele menstruale. O teorie este că durerea apare deoarece chiar și atunci când țesutul asemănător endometrului se află în afara uterului, acesta continuă să răspundă la semnalele hormonale și să producă substanțe chimice care provoacă inflamații și durere.

Pe parcursul ciclului menstrual, acest țesut asemănător endometrului se îngroașă și, în cele din urmă, sângerează. Dar, spre deosebire de țesutul endometrial din uter, care este capabil să se scurgă prin vagin în fiecare lună, sângele din țesutul deplasat nu are unde să se ducă. În schimb, acesta se adună în apropierea organelor și țesuturilor afectate, iritându-le și inflamându-le. Rezultatul este durerea și, uneori, dezvoltarea unui țesut cicatricial care poate forma o pânză, fuzionând organele între ele. Acest lucru poate duce la durere la mișcare sau la activitatea sexuală.

Mitul 2: Endometrioza afectează doar regiunea pelviană. Cele mai frecvente locații în care apar creșteri de endometrioză sunt în pelvis, cum ar fi pe suprafața exterioară a uterului, pe vezica urinară și pe trompele uterine. Dar endometrioza poate apărea oriunde în organism. Rareori, țesut asemănător endometrului a fost găsit în plămâni, de exemplu.

Mitul 3: Endometrioza este întotdeauna dureroasă. Nu toate persoanele cu endometrioză resimt durere. Nu este neobișnuit ca o femeie să afle că are endometrioză abia după ce începe să investigheze de ce are dificultăți în a rămâne însărcinată. Endometrioza este principala cauză de infertilitate în Statele Unite. De asemenea, faptul de a avea această afecțiune crește probabilitatea de avort spontan și alte probleme în timpul sarcinii. Cu toate acestea, vestea bună este că marea majoritate a femeilor cu endometrioză reușesc în cele din urmă să aibă un copil.

Mitul 4: Endometrioza poate fi prevenită. Nu există o cauză clar înțeleasă pentru endometrioză, așa că, în acest moment, nu există nicio modalitate cunoscută de a o preveni. Anumite măsuri pentru a ajuta la scăderea nivelului de estrogen din organism pot reduce riscul, potrivit Biroului pentru Sănătatea Femeii din SUA. Estrogenul poate alimenta creșterea endometriozei și amplifica simptomele. Vă puteți reduce nivelul de estrogen alegând o metodă contraceptivă cu un nivel mai scăzut de estrogen, pierzând în greutate dacă sunteți supraponderală și făcând exerciții fizice regulate.

Mitul 5: Endometrioza se ameliorează întotdeauna după menopauză. Deși simptomele endometriozei apar cel mai adesea în timpul menstruației, pentru unele femei acestea durează mult după ce ciclurile lunare se termină. Chiar și după ce o femeie trece prin menopauză, ovarele continuă să producă cantități mici de estrogen. Creșterile de endometrioză pot continua să răspundă la hormon, provocând durere. Așadar, deși simptomele endometriozei se ameliorează la multe femei, menopauza nu aduce ușurare pentru toate. Unele femei care au trecut prin menopauză pot opta pentru intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea implanturilor de endometrioză sau a aderențelor, sau chiar pentru histerectomie și ooforectomie (îndepărtarea ovarelor). Cu toate acestea, aceste proceduri nu reușesc întotdeauna să controleze durerea. Terapiile hormonale, de asemenea, par să fie mai puțin eficiente la femeile după menopauză.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend