5 mituri despre epilepsie


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Orice persoană care are crize are epilepsie

Deși epilepsia este probabil cea mai cunoscută afecțiune cu crize, nu este singura. Epilepsia este cauzată de o activitate electrică anormală în creier, în timp ce alte afecțiuni pot avea mecanisme diferite.

De exemplu, un nivel scăzut de zahăr în sânge sau probleme legate de modul în care funcționează inima pot provoca crize non-epileptice.

Cea mai frecventă formă de crize non-epileptice sunt crizele disociative sau crizele non-epileptice psihogene (PNES).

PNES au o asociere cu o serie de factori, inclusiv cu afecțiuni de sănătate mintală și traume psihologice. Este demn de remarcat faptul că aproximativ 10% dintre persoanele cu PNES au, de asemenea, crize de epilepsie.

Persoanele cu epilepsie nu pot lucra

Acesta este un mit. După cum a declarat Dr. Segil pentru Medical News Today, persoanele cu epilepsie sau care au crize “pot lucra atunci când crizele lor sunt controlate de medicamente”.

El ne-a mai spus că a “cunoscut colegi medici cu epilepsie”.

“Există doar câteva cazuri în care faptul de a avea o tulburare convulsivă descalifică oamenii de la muncă, iar acestea includ a fi pilot și șofer de camion”.

Epilepsia este contagioasă

Acesta este un mit vechi care este încă răspândit, în special în unele părți ale lumii, dar nu are nicio bază reală – epilepsia nu este contagioasă.

Cu toate acestea, deși experții știu că epilepsia nu se poate transmite de la o persoană la alta, identificarea cauzei este o provocare. Potrivit sursei WHO, “cauza bolii este încă necunoscută în aproximativ 50% din cazuri la nivel global”.

Iată câteva dintre cauzele potențiale ale epilepsiei:

  • leziuni cerebrale care au avut loc în timpul sau imediat după naștere
  • malformație a creierului cu origini genetice
  • leziuni grave la nivelul capului
  • accident vascular cerebral
  • infecții cerebrale, cum ar fi meningita sau encefalita
  • unele sindroame genetice
  • tumori cerebrale

Persoanele cu epilepsie sunt instabile din punct de vedere emoțional

Există o cantitate semnificativă de stigmă atașată epilepsiei. O parte din acest stigmat include teoria conform căreia persoanele cu această afecțiune sunt mai susceptibile de a fi “instabile emoțional”. Acest lucru nu este adevărat.

“Pacienții cu epilepsie nu sunt instabili din punct de vedere emoțional”, a declarat Dr. Segil pentru MNT.

“Este neliniștitor să ai o tulburare de convulsii și să știi că o criză poate apărea oricând, dar majoritatea pacienților cu epilepsie sunt fericiți [și] majoritatea cazurilor de epilepsie sunt ușor de controlat folosind monoterapia, sau un singur medicament pentru convulsii.”

Epilepsia este o boală psihică

Legat de mitul de mai sus, acest lucru este, de asemenea, neadevărat – epilepsia nu este o boală mintală. După cum scrie Epilepsy Foundation:

“Marea majoritate a persoanelor care trăiesc cu epilepsie nu au probleme cognitive sau psihologice. În cea mai mare parte, problemele psihologice în epilepsie sunt limitate la persoanele cu epilepsie severă și necontrolată.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend