Diabetul de tip 1 – cum să-l recunoști

Diabetul de tip 1 este o afecțiune cronică, de obicei debutând în copilărie, dar care poate apărea rar și la adulți (30-40 de ani). În diabetul de tip 1, pancreasul produce foarte puțină insulină ( Insulina ajută celulele din corp să transforme zahărul în energie). Când nu mai poate produce suficientă insulină, zahărul începe să se acumuleze în sânge (recunoscut prin nivelul glucozei în sânge – glicemia), provocând complicații, care pun viața în pericol. Persoanele cu diabet de tip 1 trebuie să își administreze o formă de insulină pentru tot restul vieții.

Simptome

 • Setea neobișnuită este un simptom foarte frecvent al diabetului de tip 1. Această afecțiune determină rinichii să elimine excesul de zahăr din sânge prin eliminarea unei cantități mari de apă, deci prin urină, provocând deshidratare, iar deshidratarea te face să bei mai multă apă.
 • Pierdere în greutate. Pacientul cu diabet de tip 1 experimentează pierderea neintenționată în greutate și o creștere a poftei de mâncare, deoarece nivelul zahărului din sânge rămâne ridicat, iar organismul metabolizează grăsimile pentru energie. Tulburarea metabolismului glucozei determină, de asemenea, pacientul să simtă lipsa de energie și somnolență pentru perioade prelungite. Urinarea în exces provoacă, de asemenea, pierderea în greutate, deoarece se elimină multe calorii în urină.
 • Probleme ale pielii. Întreruperea metabolismului glucozei la pacientul cu diabet zaharat de tip 1 determină modificări ale pielii, ei având un risc mai mare de infecții bacteriene și infecții fungice. De asemenea, poate apărea o circulație deficitară a sângelui la nivel cutanat. Diabeticul este suferă adesea de infecții fungice cauzate de Candida albicans. Infecțiile fungice obișnuite includ piciorul atletului, infecția vaginală cu candida la femei, mâncărimi și iritația de scutec la copii. Iritația de scutec cauzată de  Candida albicans se poate răspândi în alte zone ale corpului, cum ar fi stomacul și picioarele.
 • Pacientul cu diabet de tip 1 netratat poate prezenta simptome grave, cum ar fi vederea neclară, amorțeală sau furnicături la nivelul extremităților (în special la picioare), pierderea conștienței, oboseală, respirație cu miros de mere putrede, gură uscată și comă diabetică.
 • Ocazional, ei pot suferi de scăderea nivelului glucozei în sânge (hipoglicemie). La pacienții cu diabet de tip 1, pierderea conștienței, comă diabetică și, în unele cazuri, hipoglicemia, sunt urgențe medicale. Este posibil ca unele persoane nediagnosticate să nu aibă semne de avertizare, dar totuși pot dezvolta comă diabetică sau hipoglicemie.
 • Simptome de cetoacidoză: Problema cu diabetul de tip 1 este că celulele persoanei sunt private de zahărul de care au nevoie pentru energie. Fără insulina produsă de pancreas, zahărul are dificultăți în pătrunderea în celulele corpului. În consecință, ele încep să ardă grăsimi pentru energie, ceea ce face ca cetonele să se acumuleze în sânge. Acești acizi pot modifica nivelul pH-ului din sânge și pot declanșa o comă care pune viața în pericol. Aceasta se numește cetoacidoză diabetică.

Cetoacidoza diabetică este o urgență medicală care trebuie tratată rapid, de obicei în spital. Simptomele cetoacidozei diabetice includ următoarele:

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


 • Piele roșie, fierbinte, uscată
 • Vedere neclara
 • Senzație de sete și urinare în exces
 • Somnolenţă
 • Respirație rapidă, profundă
 • Miros fructat al respirației
 • Pierderea poftei de mâncare, dureri abdominale și vărsături
 • Confuzie

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.