Ce este endometrioza?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este creșterea țesutului care se găsește în mod normal în mucoasa uterului (endometru) sau în afara cavității uterine. Poate apărea pe ovare, pe suprafața uterului, pe intestin sau în alte organe. Odată cu schimbarea nivelului hormonal în timpul ciclului menstrual, țesutul se poate dezvolta și se poate descompune, trecând prin aceleași modificări ca mucoasa uterină normală în timpul menstruației, ducând la durere și eventuală formare a cicatricilor. Se estimează că această afecțiune afectează mai mult de 10% din femeile americane cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani.

Simptomele endometriozei

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Cel mai frecvent simptom al endometriozei este durerea care apare înainte, în timpul sau după menstruație. Durerea poate apărea în timpul actului sexual, în timpul urinării sau în timpul mișcărilor intestinale. Unele femei au dureri severe, invalidante. De asemenea, poate provoca dureri cronice la nivel lombar sau pelvis. Alte femei au simptome ușoare sau sunt asimptomatice.

Endometrioză sau crampe menstruale?

Majoritatea femeilor declară că au dureri ușoare la menstruație, iar medicamentele eliberate fără rețetă pot oferi ameliorare. Dacă durerea menstruală este persistentă, suficient de severă pentru a interfera cu activitatea normală sau durează mai mult de două zile, consultați-vă medicul.

Endometrioză și infertilitate

Infertilitatea poate fi primul semn al endometriozei la multe femei. Se estimează că 30% până la 50% dintre femeile cu endometrioză sunt infertile. Motivul pentru acest lucru nu este bine înțeles, iar cicatricile tractului reproductiv pot juca un rol. De asemenea, pot fi implicați și factori hormonali. Din fericire, tratamentele împotriva infertilității sunt eficiente pentru multe femei.

Cine este expus riscului de endometrioză?

Factorii de risc pentru endometrioză sunt variați. Este cel mai frecvent la femei:

  • care au 30 și 40 de ani.
  • care nu au născut.
  • care au sângerare menstruală care durează mai mult de 7 zile.
  • menstruația a debutat înainte de vârsta de 12 ani.
  • care au cicluri menstruale scurte (mai scurte de 28 de zile).
  • care au antecedente familiale (mamă sau soră) cu această afecțiune

 

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend