Recomandările zilei în SHOP-ul oficial
9 lucruri despre… diaree

9 lucruri despre… diaree


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

1. Cauzele diareei pot fi multiple, de la virusuri, bacterii sau paraziți până la medicamente, alimente netolerate, stări psihice alterate (intră în componenta sindromului de intestin iritabil). Există boli digestive care de asemenea se caracterizează prin episoade diareice (colon iritabil, boală Crohn, rectocolită ulcero-hemoragică).

2. Orice diaree cu dureri într-o anumită parte a corpului, febră, sânge reprezintă motiv de prezentare la medic.

3. Foarte importante sunt pierderile lichidiene, care trebuie compensate. Se pierd foarte ușor electroliți precum sodiul sau potasiul.

4. Reechilibrarea hidroelectrolitică va fi mereu prioritate, iar aceasta, oricând este posibil, se va face pe gură. Se vor monta perfuzii în cadru spitalicesc și doar atunci când pacientul nu poate înghiți lichide.

5. Aportul hidric va însemna apă, sucuri, ceai, supe ce pot conține legume pasate sau bine fierte, puțină sare adăugată. Persoanele cu insuficiență cardiacă sau hipertensiune arterială vor fi atente la sare și nu vor exagera, pentru că pot decompensa afecțiunile de fond.

6. Se pot folosi și prafuri care se dizolvă în apă, suc sau ceai, precum și băuturi de tip sportiv, gata preparate.

7. Bebelușii sau copiii mici necesită atenție sporită. Dacă aportul de lichid nu este cel puțin egal cu pierderile, prezentarea la medic se impune pentru că poate apărea foarte ușor deshidratarea. Febra, vărsăturile semnificative, neliniștea pronunțată, apărarea musculară la nivelul abdomenului sunt și ele motive de mers la medic.

8. Febra nu este automat indiciu că antibioticul este necesar! Uzul nejustificat de antibiotice poate atrage consecințe negative pe viitor. Oricum febra intră în simptomele care, asociate cu diaree, impun prezentarea la medic, deci decizia se va lua în cadru profesionist.

9. Atenție la medicamentele administrate. Este recomandată o gestionare cât mai blândă și naturală a situației, pe primul loc fiind refacerea volumului de lichid, reluarea treptată a alimentației cu mâncăruri ușoare (supe cu legume, poate o banană, apoi revenire la alimente semisolide sau solide), recurgerea la preparate cu diverse substanțe active doar atunci când episoadele diareice sunt recurente sau când există alte simptome supărătoare.

V.

Dacă ai ajuns până aici, îți spun că poți face 3 lucruri formidabile:

1. Am introdus pachetele cu cărți în SHOP - au reduceri foarte mari și Transport Gratuit. Te bucuri de cărți utile și susții activitatea mea!

2. Mai jos ai un modul pentru înscrierea la newsletter. Este gratuit și primești pe email 1 newsletter/săptămână cu informații prețioase, toate scrise de mine.

3. Nu uita să dai mai departe articolele pe Facebook, email, whatsapp. Copiezi linkul și postezi pe Facebook. E simplu și contează enorm pentru o educație de calitate.

Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare

Send this to a friend