9 lucruri despre intestinul iritabil

9 lucruri despre intestinul iritabil

1. Intestinul iritabil sau sindromul de intestin iritabil face parte din categoria tulburărilor digestive funcționale care n-au ca substrat o afecțiune propriu-zisă de organ. Se întâlnește frecvent în societatea modernă și este consumator de resurse, generator de angoase și stigmă, chiar capabil să conducă la dezechilibre serioase în alimentație, pentru că persoanele suferinde tind să evite multe alimente (cu lactoză, mai nou gluten, cu alți compuși).

2. Există un creier în intestine, acestea fiind bine inervate într-o rețea care nu doarme niciodată. Anumite stări depresive au repercusiuni asupra intestinelor, putând duce la tulburări de tip meteorism (gaz), crampe, dureri, diaree, constipație. Se poate și invers. Așa-numitul sindrom de intestin iritabil înseamnă analize de sânge și imagistică mereu bune, dar pacientul trist și nesatisfăcut pentru că prezintă simptome și nu găsește răspunsuri clare.

3. Analizele de sânge, ecografia sau alte tehnici imagistice nu arată modificări în intestinul iritabil. Nu există sindrom inflamator sau leucocitoză – tipice de inflamație sau infecție. Nici culturile din scaun nu arată prezența unor bacterii patogene.

Nu rata OFERTA ZILEI

LIMITAT Pachet 10 cărți esențiale + CADOU

4. Există o continuă angoasă și căutare a pacientului care prezintă simptome deranjante și totuși nu găsește răspunsuri. Se plimbă între medicul de familie și specialiști, vrea să facă determinări complexe, plătește sume mari și-n definitiv revine în aceeași etapă.

5. Simptomele frecvent descrise sunt: meteorism abdominal (destindere dată de acumularea de gaze în exces), crampe, senzație de ghiorăit a intestinelor, dureri difuze, arsuri, tranzit accelerat cu diaree, greață, percepția undelor peristaltice, disconfort marcat.

6. Intestinele sunt pline de bacterii deosebit de utile organismului. Ele fac vitamine, reglează digestia, optimizează procese fine la nivelul mucoasei digestive. Se pot distruge dacă se iau antibiotice în exces, fără justificare. Există multiple studii despre cum influențează aceste bacterii sănătatea altor organe, cum tulburări la nivelul lor duc la apariția unor boli, cum tulburarea bacteriilor intestinale poate să genereze sindroame anxiodepresive.

7. Recomandarea este ca intestinul iritabil să fie gestionat prin găsirea unui calm, a unui regim alimentar propriu (suntem diferiți cu toții), dar fără a recurge la măsuri disproporționate, prin ruperea cercului vicios care potențează noi probleme psihice, augmentându-le și pe cele digestive.

8. Pastilele nu vor trata niciodată cauza, ele doar vor masca simptomele. Bombardarea organismului cu antispastice, antiinflamatorii, antialgice, antiacide poate atrage consecințe negative. Recurgerea la suplimente alimentare sau terapii naturiste nu are nicio valoare terapeutică în intestinul iritabil.

9. Ajutorul psihologului nu trebuie neglijat aici. Orice medic știe că pacientul într-adevăr are probleme și stă într-un cerc vicios, iar consultul la psiholog poate aduce avantaje uriașe, pentru că psihologul ajută pacientul să-și înțeleagă mai bine legătura dintre psihic și funcțiile corpului, liniștindu-l.

V.

pachete exclusive cu Transport GRATUIT Aceste OFERTE expiră curând!

Doar 83 pachete rămase

Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare

Ultimele 30 rămase!

CADOU: masterclass online de sănătate