9 lucruri pe care s-ar putea să nu le auzi de la doctor despre cancerul de sân


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Poate fi dificil pentru ceilalți să înțeleagă ceea ce simți fără să treacă ei înșiși. Când vine vorba de cancerul de sân, echipa dvs. medicală vă poate oferi o multitudine de sfaturi medicale de specialitate. Dar când vine vorba de experiența reală – cum să gestionați efectele secundare și o perspectivă pe termen lung asupra opțiunilor dvs. – unele informații pot fi mai bine înțelese vorbind cu alte femei care au parcurs calea cancerului de sân înainte de dumneavoastră. Deci, să sărim direct la subiect.

1. Opțiunile de tratament pentru fertilitate trebuie cel mai bine explorate înainte de a începe chimio

De multe ori, acest pas poate fi trecut cu vederea în procesul de accelerare a tratamentului. Cu toate acestea, discutarea opțiunilor de conservare a fertilității înainte de a începe orice chimioterapie – care ar putea avea un impact pe fertilitatea pe termen lung – este importantă.

2. Când îți cade părul, ar putea fi dureros

Pe măsură ce foliculii mor, poate exista o senzație dureroasă și delicată pe scalp. Mulți supraviețuitori vă vor recomanda să vă radeți capul cu un aparat de ras imediat ce începe această senzație pentru a minimiza disconfortul. Este întotdeauna important să discutați cu echipa de tratament despre efectele secundare necunoscute pe care le întâmpinați pentru a afla dacă acestea sunt părți așteptate ale tratamentului.

3. Este posibil să experimentați o creștere semnificativă în greutate de la steroizi

Mulți oameni asociază pierderea în greutate cu chimioterapia, dar unele femei au experiența opusă și, de fapt, se îngrașă. Oricare poate fi o provocare, atât fizic, cât și emoțional.

4. Medicația vă poate afecta dorința sexuală

Lupron și alte medicamente care blochează hormonii pot provoca uscăciune vaginală și relații sexuale dureroase, precum și scădea dorința sexuală. Nu ești singur în aceste provocări. Există opțiuni de tratament și, cu cât interveniți mai repede, cu atât mai bine. Nu vă fie jenat să întrebați despre opțiunile dvs. în ceea ce privește lidocaina topică, dilatatoare și hidratare zilnică. Dacă echipa dvs. de oncologie nu vă poate sfătui în continuare în acest domeniu, ar trebui să vă poată îndruma către un medic care poate. Ginecologul dvs. poate fi, de asemenea, o alegere bună pentru a discuta preocupările dumneavoastră.

5. Ai opțiuni atunci când vine vorba de reconstrucția sânilor

Nu vă fie teamă să primiți o a doua sau a treia opinie. Majoritatea chirurgilor oferă sau recomandă tipurile de intervenții chirurgicale cu care sunt cei mai familiarizați. Nu vor fi jigniți dacă veți obține o altă opinie și vă va ajuta să luați o decizie ca pacient mai informat și mai împuternicit – ceea ce este extrem de important.

6. Implanturile dvs. pot fi reci la atingere

Aceasta este o experiență rară și neașteptată care apare la unele femei care au avut implanturi și poate fi util să fii pregătit pentru acest lucru din timp. Indiferent, este important să vă informați echipa chirurgicală pentru a se asigura că nu există probleme legate de vindecarea dumneavoastră.

7. Tratamentele complementare ajută la gestionarea efectelor secundare

Din ce în ce mai mulți, oncologii recunosc beneficiile terapiilor holistice și complementare, cum ar fi masajul, acupunctura și multe altele. Întrebați centrele sau organizațiile locale de asistență pentru cancer pentru recomandări. Unele centre au un program oncologic integrativ în care aceste servicii sunt oferite de o echipă care poate comunica cu echipa dumneavoastră de tratament pentru cancer.

8. Viața după cancer poate fi mai dură din punct de vedere emoțional decât tratamentul activ

Când toate programările sunt încheiate și nu sunteți monitorizat în mod regulat, poate fi neliniștitor. Uneori se poate simți și mai greu dacă cei din jurul tău sunt gata să sărbătorească și să „meargă mai departe”, iar tu nu ești. Nu vă fie teamă dacă vă aflați cu dificultăți în a face față. Nu sunteți singur în aceste sentimente și este o idee bună să contactați echipa de tratament despre serviciile de asistență, care pot include un profesionist în sănătate mintală.

9. Reconstrucția este o călătorie

Nu toată lumea se simte confortabilă cu rezultatul lor după o intervenție chirurgicală reconstructivă. Pentru mulți, prima intervenție chirurgicală este prima fază a unui proces în doi pași, sau mai mult, în unele cazuri, dacă este necesar. În cazul meu, au fost 5 intervenții chirurgicale pe parcursul a 4 ani și intenționez să fac mai multe revizuiri anul acesta. Dacă nu sunteți mulțumit, acordați-vă timp pentru a vă adapta la modificări și nu vă fie teamă să întrebați ce opțiuni de revizuire sunt disponibile.

Sursa

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend