Tipuri de psoriazis


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Există mai multe forme clinice de psoriazis în funcție de dimensiune, forma, tipul si localizarea leziunilor.

1. Psoriazis in plăci (vulgar).

Este cea mai răspândită formă de psoriazis, apare la aproximativ 80% dintre pacienți.Se formează pete bine definite de piele roșie groasă, solzoasă care pot apărea pe orice zonă a pielii, dar în special genunchii, coatele, scalpul, trunchiul și unghiile sunt locurile cele mai frecvente. Plăcile sunt acoperite de zone descuamate, numite solzi. Simptomele posibile ale psoriazisului în plăci includ dureri cutanate, mâncărime și crăpături ale pielii.

2. Psoriazis gutos.

Este un tip mai rar, care apare în special la copii și tineri și arată ca niște puncte mici, roșii sau roz sub formă de picături pe piele, pe față, scalp, trunchi și membre. Cuvântul guttate provine din cuvântul latin „gutta”, adică picătură.  Psoriazisul gutos este declanșat de infecția streptococică și focarul va apărea de obicei la două- trei săptămâni de la infecția faringiană. Tinde să dispară după câteva săptămâni fără tratament.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


3. Psoriazisul inversat (flexural).

Acest tip de psoriazis apare la zonele de flexie și pliuri ale corpului – axilar, sub sâni, la subrat, în zona inghinală și se formează pete roșiatice si netede, agravate de transpirația in exces. Popular, pacienții îl numesc psoriazis genital, deoarece este afectată frecvent si acesta zona. De aceea, destul de des se întamplă ca psoriazisul inversat să fie confundat cu o infecție precum candida sau cu alte tipuri de ciuperci.

4. Psoriazis pustulos.

Acest tip de psoriazis se manifestă prin apariția unor pustule pline cu lichid neinfecțios, similar puroiului, cu margine roșie, și apare la nivelul mâinilor si picioarelor, mai rar în alte zone ale corpului. Există trei tipuri de psoriazis pustulos: psoriazisul pustulos von Zumbush, psoriazisul palmo-plantara si acodermatita.

5. Psoriazis eritrodermic.

Este cea mai gravă forma a bolii, care în anumite situații poate deveni amenințătoare de viață. Este vorba despre un tip de psoriazis care se întinde pe zone largi ale corpului, cu aspect inflamator, și se însoțește de dureri severe. Zonele afectate sunt inflamate, roșii și foarte dureroase, care se descuamează. Factori care pot declanșa psoriazisul eritrodermic sunt: stresul, consumul de alcool, infectiile si arsurile solare. Psoriazisul eritrodermic poate fi însoțit de cel pustulos sau poate apărea pe fondul netratării psoriazisului vulgar.

Mai există câteva forme rare

Psoriazis numular ( aspect de monede), anular (inele), serpiginos, artropatic (la nivelul articulației), psoriazis al scalpului, palmar sau unghial, acesta fiind prezent în multe cazuri asociat altor tipuri de psoriazis.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend