Efectele aerului poluat asupra sarcinii


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Expunerea mamei la poluarea aerului în timpul sarcinii a fost adesea legată de efectele negative asupra sănătății nou-născutului. Cu toate acestea, există foarte puține studii pe această temă. Un studiu tocmai a concluzionat că etapele cele mai sensibile la poluarea aerului sunt lunile timpurii și târzii ale sarcinii.

Conform studiilor din ultimii ani, poluarea aerului afectează tiroida. Hormonii tiroidieni sunt esențiali pentru reglarea creșterii și a metabolismului fetal și joacă un rol important în dezvoltarea neurologică. Tiroxina (T4) este principalul hormon tiroidian care circulă, iar hormonul stimulator al tiroidei este TSH. La 48 de ore, nou-născuții sunt supuși unui test de înțepare a călcâiului în care se măsoară nivelurile de tiroxină și TSH din sânge.

În fapt, dacă echilibrul acestor hormoni tiroidieni nu este corect, riscul de a dezvolta boli grave crește. De aceea, „acest studiu și-a propus să analizeze relația dintre poluarea atmosferică în timpul sarcinii și nivelul tiroxinei la nou-născut”, a explicat Amaia Irizar-Loibide, cercetător în cadrul Departamentului de Medicină Preventivă și Sănătate Publică al UPV / EHU.

Dioxidul de azot (NO2) și particulele fine cu diametrul mai mic de 2,5 micra (PM2,5) sunt doi dintre principalii poluanți legați de poluarea aerului și de traficul vehiculelor. De exemplu, particulele PM2.5 sunt foarte fine și intră cu ușurință în căile respiratorii. „În această lucrare am analizat în mod specific efectul expunerii materne la aceste particule fine și la dioxidul de azot în timpul sarcinii și legătura existentă cu nivelurile de tiroxină la nou-născuți. Am monitorizat săptămânal, deoarece dezvoltarea fătului variază foarte mult de la o săptămână la alta. Așa că am încercat să realizăm cele mai detaliate cercetări posibile pentru a afla care sunt cele mai sensibile săptămâni de sarcină “, a adăugat cercetătorul UPV / EHU.

Așadar, a fost analizat eșantionul proiectului INMA (Environment and Childhood) din Gipuzkoa. De asemenea, au fost utilizate date privind poluanții atmosferici PM2.5 și NO2, date privind nivelurile TSH și T4 de la tocurile neonatale etc., colectate în proiect. Potrivit Amaia Irizar, “rezultatele obținute în acest studiu au relevat relația directă dintre expunerea la particule fine în timpul sarcinii și nivelul tiroxinei la nou-născuți. Cu toate acestea, nu am observat o legătură clară cu expunerea la dioxid de azot”.

Prin urmare, aceste rezultate coincid cu cercetările anterioare limitate. “Ceea ce am văzut în această lucrare”, a subliniat Irizar, “este că expunerea în primele luni de sarcină are o influență directă asupra echilibrului hormonilor tiroidieni. Acești copii tind să aibă un nivel mai scăzut de tiroxină. Pe măsură ce sarcina progresează, am constatat că această relație se diminuează treptat, adică expunerea mamei devine treptat mai puțin importantă. La sfârșitul sarcinii, însă, această legătură devine evidentă din nou, dar prezintă un efect opus: pe măsură ce concentrația acestor particule fine crește, am văzut că nivelul de hormoni tiroidieni crește, de asemenea, ceea ce are efectul opus asupra echilibrului.

“Nu este clar ce mecanism se află în spatele tuturor acestor lucruri. În orice caz, am ajuns la concluzia că cele mai sensibile perioade ale sarcinii în ceea ce privește poluarea atmosferică sunt lunile timpurii și cele târzii”, a subliniat cercetătorul UPV / EHU. „Următoarea sarcină ar fi studierea mecanismelor prin care aceste particule fine provoacă efecte opuse la începutul și la sfârșitul sarcinii. De fapt, aceste particule nu sunt altceva decât sfere mici formate din carbon și nu este clar dacă efectul acestor sfere efortul se datorează faptului că trec de la placentă la bebeluș, indiferent dacă alte componente atașate particulelor sunt eliberate odată ce au intrat în corp … “, a explicat ea. „Trebuie să cercetăm în continuare dacă expunerea în timpul sarcinii afectează nu numai hormonii tiroidieni, ci și alte aspecte precum dezvoltarea neuropsihologică, creșterea, obezitatea etc.”, a explicat Amaia Irizar.

Sursa

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend