A treia doză de vaccin Covid-19 aduce beneficii pacienților dializați


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

La unii pacienți, sistemul imunitar răspunde slab la a doua doză de vaccinare. Acest lucru se schimbă odată cu cea de-a treia injecție.

Cercetătorii au studiat răspunsul imunitar al pacienților dializați după două resp. trei runde de imunizare împotriva Covid-19. Douăzeci dintre cei 23 de participanți au beneficiat de o a treia doză de vaccin. Rezultatele au fost publicate online într-o versiune preliminară în revista “Kidney International” la 4 octombrie 2021. Studiul a fost realizat în comun de către Centrul de Medicină Translațională al Clinicii Medicale I a Spitalului Marien Herne, Spitalul Universitar al Ruhr-Universität Bochum (RUB), Departamentul de Virologie Moleculară și Medicală al RUB, Centrul de Dializă Schwerte și alți parteneri din Germania și Elveția.

Noi teste oferă informații despre starea sistemului imunitar


La fel ca bolile, vaccinurile determină organismul să formeze o memorie imunologică. Această memorie poate preveni o a doua infecție sau boală cauzată de același agent patogen.

“Simplificând, imunitatea specifică se bazează pe anticorpi care previn infecția și pe celule imunitare care pot distruge celulele infectate”, explică profesorul Nina Babel, șefa Centrului de Medicină Translațională specializat în imunologie. Împreună cu colegii săi, ea a dezvoltat o tehnică care permite cunoașterea stării sistemului imunitar. În acest scop, cercetătorii determină într-o eprubetă, ca să spunem așa, dacă o persoană are anticorpi și celule imunitare funcționale împotriva unui anumit agent patogen.

Răspuns imunitar mai slab la pacienții care fac dializă


Pacienții dializați au un răspuns imunitar mai slab decât persoanele sănătoase. “Unii dintre pacienții noștri fie nu formează deloc anticorpi specifici vaccinului, fie formează foarte puțini anticorpi în urma imunizării cu Sars-Cov-2”, spune Dr. Okan Cinkilic, nefrolog și șef al centrului de dializă din Schwerte. Cu toate acestea, tocmai acest grup de bolnavi cronici este cel care contractează cazuri grave de Covid-19. În plus, nu se știe cum reacționează sistemul imunitar al pacienților dializați la variantele de virus, cum ar fi varianta Delta. Echipa și-a propus să stabilească dacă pacienții ar putea beneficia de un al treilea vaccin împotriva coronavirusului.

Faptul că pacienții renali au nevoie de un stimulent vaccinal mai puternic pentru a dezvolta un răspuns vaccinal suficient nu este o noutate.”

Profesorul Timm Westhoff, director al Departamentului Medical I, Marien Hospital Herne

Acest lucru este bine cunoscut, de exemplu, în ceea ce privește hepatita B (VHB). Pacienții dializați cu niveluri lipsă sau scăzute ale anticorpilor împotriva hepatitei B sunt stimulați prin vaccinarea împotriva VHB la intervale regulate.

Un răspuns mai bun la vaccinare după a treia doză
În cadrul studiului actual, echipa de cercetare a examinat 23 de pacienți dializați care au prezentat un răspuns vaccinal redus după o a doua inoculare cu un vaccin ARNm împotriva Covid-19. Toți aceștia au primit o a treia doză. Douăzeci dintre ei au dezvoltat un titru ridicat de anticorpi și un răspuns al celulelor ucigașe împotriva coronavirusului Sars-Cov-2.

Echipa de cercetători a studiat, de asemenea, 25 de pacienți al căror sistem imunitar produsese deja titluri ridicate de anticorpi și celule ucigașe după o a doua injecție. “Interesant este că, în ciuda faptului că au avut un răspuns ridicat după a doua doză, răspunsul lor imunitar a fost mai scăzut decât răspunsul vaccinal al pacienților care nu au răspuns la două doze și au avut nevoie de a treia – chiar și împotriva variantei Delta”, spune Timm Westhoff.

“Aceste rezultate sunt relevante din punct de vedere clinic”, după cum rezumă Okan Cinkilic concluziile. A treia rundă de vaccinare ar putea aduce beneficii nu numai pentru pacienții care au prezentat un răspuns vaccinal redus sau niciun răspuns după două doze, ci și pentru pacienții cu un răspuns anticorpilor bun după două injecții. “În consecință, datele noastre susțin recomandarea publicată recent de Comitetul permanent pentru vaccinare, care recomandă o a treia doză de vaccinare pentru persoanele cu imunitate redusă, inclusiv pentru pacienții dializați”, spune Okan Cinkilic.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend