Abilitatea de a recunoaște fețele familiare depinde de un cod neuronal împărtășit între creierele


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Capacitatea de a recunoaște fețele familiare este fundamentală pentru interacțiunea socială. Acest proces oferă informații vizuale și activează cunoștințele sociale și personale despre o persoană care îi este familiară. Dar modul în care creierul procesează aceste informații la diferiți participanți a fost mult timp o întrebare. Informațiile distincte despre fețele familiare sunt codificate într-un cod neuronal care este împărtășit între creiere, potrivit unui nou studiu Dartmouth publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

“În cadrul zonelor de procesare vizuală, am descoperit că informațiile despre fețele familiare personal și vizual sunt împărtășite în creierele persoanelor care au aceiași prieteni și cunoștințe”, spune primul autor Matteo Visconti di Oleggio Castello, Guarini ’18, care a efectuat această cercetare ca student absolvent în științe psihologice și cerebrale la Dartmouth și este acum cercetător post-doctoral în neuroștiințe la Universitatea din California, Berkeley. “Partea surprinzătoare a constatărilor noastre a fost că informațiile partajate despre fețele personal familiare se extind, de asemenea, la zone care nu sunt vizuale și care sunt importante pentru procesarea socială, sugerând că există informații sociale partajate între creiere.”

Pentru acest studiu, echipa de cercetare a aplicat o metodă numită hiperaliniere, care creează un spațiu de reprezentare comun pentru a înțelege modul în care activitatea cerebrală este similară între participanți. Echipa a folosit date obținute din trei sarcini fMRI cu 14 studenți absolvenți care se cunoșteau de cel puțin doi ani. În două dintre sarcini, participanților li s-au prezentat imagini ale altor patru studenți absolvenți cunoscuți personal și ale altor patru persoane cunoscute vizual, care erau necunoscute anterior. În cea de-a treia sarcină, participanții au vizionat părți din filmul The Grand Budapest Hotel. Datele filmului, care sunt disponibile public, au fost folosite pentru a aplica hiperalinierea și a alinia răspunsurile creierului participanților într-un spațiu de reprezentare comun. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să utilizeze clasificatori de învățare automată pentru a prezice la ce stimuli se uita un participant pe baza activității cerebrale a celorlalți participanți.

Rezultatele au arătat că identitatea fețelor familiare din punct de vedere vizual și personal a fost decodificată cu acuratețe la nivelul creierului în zonele care sunt implicate în principal în procesarea vizuală a fețelor. Cu toate acestea, în afara zonelor vizuale, nu a existat o mare decodificare. În cazul identităților familiare din punct de vedere vizual, participanții știau doar cum arătau stimulii; nu știau cine erau aceste persoane și nici nu aveau alte informații despre ele.

În decodarea identităților personal familiare, rezultatele au demonstrat că existau mult mai multe informații comune în creierele participanților. A existat o acuratețe ridicată de decodare în alte patru zone din afara sistemului vizual: cortexul prefrontal medial dorsal, despre care se știe că este implicat în procesarea socială (procesarea intențiilor și trăsăturilor altor persoane); precuneul, o zonă care s-a dovedit a fi mai activă atunci când procesează fețele personal familiare; insula, despre care se știe că este implicată în procesarea emoțională; și joncțiunea parietală temporală, care joacă un rol important în cogniția socială și în reprezentarea stărilor mentale ale altora (cunoscută și sub numele de “teoria minții”).

“Acest spațiu conceptual comun pentru cunoștințele personale ale celorlalți ne permite să comunicăm cu persoanele pe care le cunoaștem în comun”, spune autorul principal Maria (Ida) Gobbini, profesor asociat de cercetare în cadrul Programului de Științe Cognitive de la Dartmouth și profesor asociat în cadrul departamentului de medicină experimentală, de diagnostic și de specialitate de la Universitatea din Bologna.

Cercetările anterioare ale echipei, folosind experimente fMRI, au constatat că aceste zone ale creierului cu privire la “teoria minții” se activează atunci când o persoană vede pe cineva personal familiar. “Când vedem pe cineva pe care îl cunoaștem, activăm imediat cine este acea persoană”, spune Gobbini. “Acest lucru este ceea ce ne permite să interacționăm în modul cel mai adecvat cu cineva care ne este familiar”. De exemplu, modul în care interacționați cu un prieten sau cu un membru al familiei poate fi foarte diferit de modul în care interacționați cu un coleg sau cu un șef.

Ar fi fost foarte posibil ca toată lumea să aibă propriul cod privat despre cum sunt oamenii, dar nu este cazul. Cercetările noastre arată că procesarea fețelor familiare are de fapt de-a face cu cunoștințele generale despre oameni.”

James Haxby, coautor, profesor de științe psihologice și ale creierului, Dartmouth

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend