Acanthosis nigricans


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Acanthosis nigricans este o afecțiune a pielii caracterizată prin zone de colorație închisă, catifelată, în pliurile și cutele corpului. Pielea afectată se poate îngroșa. Cel mai adesea, acanthosis nigricans vă afectează axilele, inghinele și gâtul. Modificările cutanate ale acanthosis nigricans apar de obicei la persoanele care sunt obeze sau au diabet.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Copiii care dezvoltă această afecțiune prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Rar, acanthosis nigricans poate fi un semn de avertizare a unei tumori canceroase într-un organ intern, cum ar fi stomacul sau ficatul. Nu este disponibil un tratament specific pentru acanthosis nigricans. Tratamentul afecțiunilor subiacente poate restabili o parte din culoarea și textura normală în zonele afectate ale pielii.

Simptome

Schimbările cutanate sunt singurele semne ale acantozei nigricans. Veți observa o piele închisă la culoare – spre negru, îngroșată, catifelată, în pliurile și cutele corpului – de obicei în axile, inghinală și partea din spate a gâtului. Modificările pielii apar de obicei în timp. Pielea afectată poate avea, de asemenea, un miros anume sau mâncărime.

Cauze

Acanthosis nigricans a fost asociată cu:

  • Rezistenta la insulina. Majoritatea persoanelor care au acanthosis nigricans au devenit, de asemenea, rezistente la insulină. Insulina este un hormon secretat de pancreas care permite corpului tău să proceseze zahărul. Rezistența la insulină este cea care provoacă în cele din urmă diabetul de tip 2.
  • Tulburări hormonale. Acanthosis nigricans apare adesea la persoanele care au tulburări precum chisturi ovariene, tiroide subactive sau probleme cu glandele suprarenale.
  • Anumite medicamente și suplimente. Doza mare de niacină, pilulele contraceptive, prednisonul și alte corticosteroizi pot provoca această afecțiune.
  • Cancer. Acanthosis nigricans apare uneori și cu limfom sau când o tumoră canceroasă începe să crească într-un organ intern, cum ar fi stomacul, colonul sau ficatul.

Factori de risc

Factorii de risc ai acantozei nigricans includ:

Obezitatea – riscul de acantoză nigricans este mai mare.

Rasă. Studiile arată că în Statele Unite, acanthosis nigricans este mai frecventă în rândul nativilor americani.

Istoric familial. Unele tipuri de acanthosis nigricans par a fi ereditare.

Sursa[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″]

[/vc_column][/vc_row]

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend