Acizii grași Omega 3 – ce pot și ce nu pot face pentru sănătatea ta


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Ce pot face pentru sănătate

Decenii de cercetări privind impactul acizilor grași omega-3 asupra sănătății au oferit rezultate controversate. Iată câteva beneficii susținute de dovezi ale consumului de acizi grași omega-3.

Proprietăți antiinflamatorii


Inflamația cronică – numită și inflamație de grad scăzut – este legată de dezvoltarea obezității, a bolilor de inimă și a cancerelor.

S-a demonstrat că acizii grași omega-3 exercită efecte antiinflamatorii în corpul uman și pot contribui la scăderea markerilor de inflamație, cum ar fi proteina C reactivă și interleukina-6. De fapt, acizii grași omega-3 sunt considerați ca fiind unul dintre cei mai puternici lipide capabili să reducă stresul oxidativ și inflamația. De asemenea, are un potențial de protecție împotriva dezvoltării bolilor cronice.

Scade colesterolul


Într-un studiu de 6 săptămâni, suplimentarea zilnică cu cel puțin 1,2 g de DHA a redus semnificativ nivelul trigliceridelor și a crescut colesterolul “bun”=lipoproteinele de înaltă densitate (HDL).

În plus, acizii grași omega-3 au redus colesterolul “rău”, lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), atunci când grăsimile saturate din alimentație au fost înlocuite cu acizi grași polinesaturați și monoinsaturați care se găsesc în alimentele vegetale, cum ar fi nucile și avocado.

Trigliceridele ridicate și colesterolul LDL sunt legate de un risc crescut de sindrom metabolic și de boli de inimă.

Cu toate acestea, un rezumat recent al practicii bazate pe dovezi nu a arătat niciun impact asupra unei serii de rezultate ale bolilor cardiovasculare (MCV) în urma utilizării suplimentelor de acizi grași omega-3 la pacienții cu MCV stabilite sau cu factori de risc crescuți pentru MCV.

Scăderea tensiunii arteriale


Pe de altă parte, s-a demonstrat că acizii grași omega-3 îmbunătățesc sănătatea vasculară – sănătatea vaselor de sânge – prin creșterea biodisponibilității oxidului nitric.

Într-un studiu științific de fază 2, oxidul nitric a indus dilatarea (relaxarea) vaselor de sânge și a dus la o reducere semnificativă a tensiunii arteriale.

Poate reduce riscul de boli de inimă


Prin reducerea markerilor asociați cu un risc crescut de apariție a bolilor de inimă – trigliceridele, colesterolul și tensiunea arterială ridicate -, acizii grași omega-3 pot reduce riscul de boli de inimă, potrivit unei analize care analizează studiile existente. Aceeași recenzie a concluzionat că suplimentarea zilnică în doze mari cu 4 g de EPA purificat la persoanele cu niveluri ridicate de trigliceride a dus la o reducere cu 25% a evenimentelor cardiovasculare.

În recenzia lor din 2018, profesorul Fereidoon Shahidi, profesor de biochimie la Memorial University, Canada, și profesorul Priyatharini Ambigaipalan, în prezent la Școala de Știință și Tehnologie Inginerească de la Durham College, tot din Canada, au identificat dovezi ale beneficiilor pentru sănătate ale omega-3 în condiții de sănătate noncardiovasculare.

Îmbunătățirea toleranței la tratamentul împotriva cancerului


Acizii grași omega-3 pot îmbunătăți eficacitatea și toleranța la chimioterapie și reprezintă un potențial tratament de susținere pentru persoanele care urmează un tratament împotriva cancerului. Mai precis, suplimentarea zilnică cu EPA și DHA a ajutat pacienții cu cancer la cap și gât și cancer de sân să își mențină greutatea corporală și să reducă pierderea musculară legată de cancer.

Ameliorează simptomele depresiei


Un studiu de revizuire din 2019 de peste 2.000 de participanți a arătat un impact benefic al acizilor grași omega-3 EPA asupra depresiei, DHA prezentând puține beneficii.

Această constatare este susținută de alte studii incluse în recenzia Prof. Shahidi și Prof. Ambigaipalan, care indică faptul că suplimentarea cu ulei de pește ajută la protejarea împotriva tulburărilor depresive majore la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani.

Mai mult, consumul moderat de pește gras și fructe de mare a fost asociat cu mai puține apariții ale depresiei.

Grăsimi omega-3: Ce nu pot face pentru sănătate

Acizii grași omega-3 au fost comercializați cu succes ca fiind buni pentru inimă și au fost raportate ca reducând riscul de rezultate adverse legate de bolile de inimă.

Cu toate acestea, rolul și beneficiile sale pentru sănătate în cazul anumitor afecțiuni au fost contestate și discreditate. Această analiză a raportului Cochrane nu a găsit nicio dovadă a beneficiilor suplimentelor de omega-3 asupra bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral sau a decesului.

Iată câteva afecțiuni pe care este posibil ca acizii grași omega-3 să nu le prevină sau să le îmbunătățească, pe baza celor mai recente dovezi științifice.

Reducerea riscului de deces prin boli de inimă


Prof. Shahidi și Prof. Ambigaipalan au constatat, de asemenea, că consumul de acizi grași omega-3 nu reduce riscul de rezultate adverse legate de bolile cardiace, cum ar fi moartea cardiacă subită, infarctul sau accidentul vascular cerebral, chiar și la persoanele fără antecedente de boală.

Deși grăsimile omega-3 reduc riscul de apariție a bolilor de inimă prin scăderea trigliceridelor, a colesterolului “rău” LDL și a tensiunii arteriale, o meta-analiză efectuată pe mai mult de 80.000 de persoane a constatat că suplimentarea lor nu a prevenit nici a prevenit decesul din toate cauzele și nici bolile de inimă.

Previn formarea cheagurilor de sânge


Efectele anti-coagulare ale acizilor grași omega-3 au fost propuse prin reducerea agregării plachetare. Cu toate acestea, această constatare a fost controversată, iar dovezile în acest sens sunt slabe – dozele tipice de grăsimi omega-3 din alimente și suplimente au un efect ușor.

Prevenirea sau tratarea diabetului


Dovezile sugerează că creșterea aportului de omega-3 nu previne sau tratează diabetul.

Acesta nu afectează glicemia la post, rezistența la insulină sau hemoglobina glicozilată la cei cu diabet de tip 2 și sindrom metabolic.

Prevenirea cancerului


S-a raportat că acizii grași omega-3 reduc complicațiile unor pacienți cu cancer, iar primele rezultate par promițătoare. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă a vreunei acțiuni a acizilor omega-3 care să prevină dezvoltarea cancerelor.

Într-o meta-analiză efectuată pe mai mult de un milion de persoane, un aport deosebit de ridicat de grăsimi omega-3 – 5-15 g pe zi – nu a redus semnificativ riscul de cancer pulmonar, iar în unele cazuri, a crescut riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

Prin urmare, un aport prea mic sau prea mare de omega-3 poate fi dăunător.

Sursa

În SHOP-ul oficial Dr. Vasi Rădulescu ai cărți pline de sănătate. Inclusiv pentru cei mici. Oferte speciale și transport gratuit la orice comandă de peste 49 de lei!

-67%

Pachet upgrade, 6 carti + cana cu MOTIVATIE

2
90,00lei
-62%

O alta poveste de iubire

2
16,00lei
-62%

Culorile uitarii

2
16,00lei
-73%

Pachet 7 cărți + Cană cu Motivație

1
100,00lei

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend