Evident, titlul ar fi trebuit să sune Descoperirea apei calde, ca să fiu în ton cu problemele multiple din ultimele luni, sesizate în București de mai mulți oameni, în special pe rețelele de socializare. Ca să trecem altfel peste ele, am făcut de numeroase ori haz de necaz. Dar aici nu e despre glume, politică sau declarații ironice. Aici e despre rezolvarea unor carențe uriașe pe care, din păcate, încă le are țara noastră. Dacă aruncăm un ochi pe statistici ne lovește tristețea. Avem școli precar dotate, fără încălzire sau apă. Avem 2200 de școli cu grupuri sanitare în curte, fără să dețină apă curentă sau canalizare. Parcă nu ne mai vine să facem nici măcar haz de necaz. Nu se cade, mai ales când vorbim despre educație.
Sigur că pandemia a ținut copiii acasă, dar ei se vor întoarce când condițiile le-o vor permite. Vor reveni în aceleași școli. Apoi ne mirăm de educația per ansamblu. Nu e nici cazul să picăm în deznădejde și pesimism. Slavă cerului, se mai întâmplă și lucruri frumoase aici, când se coagulează niște companii care nu pot sta deoparte. Vedem tot mai mult asta dinspre privat, dinspre societatea civilă. Și e minunat că e așa. O să vă povestesc ceva, ca să aveți o doză de speranță, de uite că se poate.
Ariston și Crucea Roșie România, împreună cu ambasadorul Alex Găvan, au dus confortul în câteva sute de școli, grădinițe, creșe, centre de copii sau vârstnici, instituții, oferind apă caldă acolo unde aceasta lipsea cu desăvârșire. Cireașa de pe tort a campaniei Ariston Comfort Challenge a fost trimiterea de instalații termice într-un sat izolat din Munții Cernei. Vă invit să vizualizați poza următoare, care mi se pare impresionantă:
Filmul cu Alex poate fi vizionat aici
Proiectul e deja la al treilea an și lucrurile se mișcă, de unde și ideea titlului cu acoperirea apei calde. Pentru mulți, apa caldă e un confort banal și parcă luăm totul de bun, ca și cum ni se cuvine și gata. Într-un exercițiu mărunt de imaginație, dar și de empatie (cred că avem de lucru aici, la capitolul empatie), ne putem pune în locul celor care nu au un boiler, o centrală termică; astfel de situații se întâlnesc mai ales în mediul rural. Dincolo de gospodării, nici măcar instituțiile principale nu dețin asemenea dotări. Implicarea Ariston și Crucea Roșie e cu atât mai importantă, pentru că răspunde ferm unor nevoi fundamentale. Peste 170.000 de oameni beneficiază direct de pe urma acestui proiect.
Inițiativa vine în contextul localizării campaniei globale Ariston Comfort Challenge care a început în Groenlanda în 2018 și prin care compania își propune să ducă confortul chiar și în locurile în care acesta pare imposibil de atins. Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au la dispoziție o casă de tip modular, inovatoare și călduroasă, pentru a-i ajuta să-și continue studiile în materie de schimbări climatice într-un spațiu confortabil, chiar și în timpul iernii polare.
V.