Activitatea fizică în timpul sarcinii este legată de îmbunătățirea funcției pulmonare la bebeluși


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Potrivit unei noi cercetări, a fi activă din punct de vedere fizic în timpul sarcinii poate avea beneficii pentru funcția pulmonară a copilului.

Studiul, prezentat în cadrul Congresului internațional al Societății Europene de Pneumologie, a constatat o legătură între o funcție pulmonară mai scăzută la copiii născuți din mame inactive din punct de vedere fizic, comparativ cu cei născuți din mame active.

“Funcția pulmonară deficitară a sugarului este asociată cu respirația șuierătoare și astmul din copilărie și cu o funcție pulmonară mai scăzută mai târziu în viață”, a declarat în prezentarea sa Dr. Hrefna Katrin Gudmundsdottir, pediatru și doctorand la Universitatea din Oslo, Norvegia.

“Femeile care sunt active din punct de vedere fizic în timpul sarcinii au un risc mai mic de naștere prin cezariană, de naștere prematură și de a avea copii mici sau mari pentru vârsta gestațională. Acești factori pot fi asociați cu funcția pulmonară și sănătatea respiratorie, dar nu se știe dacă activitatea fizică în timpul sarcinii afectează funcția pulmonară a sugarilor”, a precizat ea.

Pentru a investiga, cercetătorii au studiat 814 bebeluși (48,8% fete) și mamele lor din cohorta de nașteri PreventADALL.

Funcția pulmonară a fost evaluată când bebelușii aveau aproximativ trei luni, prin măsurarea respirației normale la bebeluși calmi și treji.

Pe baza datelor auto-raportate, femeile au fost clasificate ca fiind inactive, destul de active sau foarte active în timpul sarcinii. “Pentru femeile care au raportat exerciții fizice de intensitate moderată sau ridicată, numărul mediu de minute active pe săptămână a fost de 120”, a raportat Dr. Gudmundsdottir.

Rezumându-și prezentarea, Dr. Gudmundsdottir a spus: “Legătura potențială dintre inactivitatea maternă și funcția pulmonară scăzută în copilărie se adaugă la importanța consilierii femeilor însărcinate și a femeilor de vârstă fertilă cu privire la importanța activității fizice.”

Într-o declarație din cadrul conferinței, Dr. Jonathan Grigg, președintele Comitetului pentru controlul tutunului al Societății Europene de Pneumologie, a declarat: “Știm deja multe despre importanța pentru femeile însărcinate de a se menține în formă și active din punct de vedere fizic, dar se știe mult mai puțin despre impactul acestui lucru asupra bebelușilor lor.”

“Acest studiu oferă un indiciu fascinant că o activitate fizică crescută a mamelor este asociată cu o mai bună funcție pulmonară la bebelușii lor și, prin urmare, posibil cu sănătatea lor mai târziu în viață. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această legătură, dar este important ca femeile să se simtă sprijinite de furnizorii lor de servicii medicale pentru a fi active într-un mod confortabil și accesibil pentru ele”, a declarat Dr. Grigg, care nu a fost implicat în studiu.

Studiul nu a avut o finanțare specifică, iar autorii nu au indicat nicio dezvăluire relevantă.

Sursa.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend