Activitatea fizică poate avea legătură cu adoptarea altor comportamente legate de sănătate


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Rezultatele unui studiu recent realizat de Universitatea din Jyväskylä, Finlanda, au arătat că nu numai activitatea fizică persistentă în timpul liber din copilărie până la vârsta adultă, ci și o tendință tot mai mare de a se angaja în activități fizice după copilărie sau adolescență, asociată cu alte comportamente legate de sănătate la vârsta adultă.

Adoptarea unui stil de viață sănătos în general este importantă din perspectiva sănătății publice. Un studiu recent realizat la Facultatea de Sport și Științe ale Sănătății din cadrul Universității Jyväskylä din Finlanda a investigat dacă comportamentele legate de sănătate la vârsta adultă diferă în funcție de diversele grupuri de activitate fizică în timpul liber studiate din copilărie până la vârsta adultă la bărbați și femei. Comportamentele legate de sănătate investigate au inclus dieta, timpul petrecut în fața ecranelor, fumatul, consumul excesiv de alcool, dificultățile de somn și durata somnului.

În timp ce rezultatele au coroborat constatările anterioare privind acumularea comportamentelor sănătoase cu activitate persistentă și a comportamentelor nesănătoase cu inactivitate persistentă și activitate scăzută, acestea au evidențiat, de asemenea, semnificația creșterii nivelului de activitate fizică în timpul liber.

Nu numai activitatea fizică persistentă pe parcursul vieții, ci și creșterea activității fizice după copilărie sau adolescență s-a asociat cu o alimentație sănătoasă și nefumatul la ambele sexe, având mai puține dificultăți de somn la femeile de vârstă mijlocie și un timp de ecran mai mic în timpul liber la bărbații din ce în ce mai activi.

“Rezultatele au fost încurajatoare, deoarece au sugerat că, pentru a fi activ fizic la vârsta adultă, nu este neapărat nevoie întotdeauna de inițierea unui stil de viață fizic activ încă din copilărie. În plus, ar putea fi important să se reușească creșterea nivelului de activitate fizică pe parcursul vieții. Nu numai datorită beneficiilor activității fizice pentru sănătate, ci și pentru că acest lucru poate avea legătură cu adoptarea altor comportamente de sănătate, în special trecerea la o dietă mai sănătoasă.”

Irinja Lounassalo, profesor universitar și cercetător, Universitatea din Jyväskylä

Asociațiile dintre activitatea fizică și comportamentul sedentar sunt complexe. De exemplu, un lucrător de birou poate face activități fizice viguroase în mod regulat, dar, de asemenea, petrece majoritatea zilei în sedentarism. În studiul actual, bărbații identificați ca fiind crescători de activitate fizică la vârsta adultă tânără au avut un timp mediu de petrecere a timpului liber în fața ecranelor mai mic la vârsta mijlocie decât colegii lor cu activitate scăzută persistentă, dar și mai mic decât colegii lor cu activitate persistentă. Nu s-au constatat diferențe în ceea ce privește consumul excesiv de alcool și nici durata somnului între diferitele grupuri de activitate fizică în timpul liber la femei și nici la bărbați.

În viitor, sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla care sunt diferiții factori care explică asocierile dintre dezvoltarea persistentă și în creștere a activității fizice și comportamentele specifice legate de sănătate.

“Este important să înțelegem cum pot fi create și menținute comportamente sănătoase pe tot parcursul vieții”, spune Lounassalo. “De exemplu, prin identificarea factorilor care explică de ce anumite persoane au reușit să își crească nivelul de activitate fizică ar putea ajuta la găsirea unor mijloace de a ajuta persoanele mai puțin active din punct de vedere fizic să devină mai active.”

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend