Adevărat sau fals – despre astm


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Astmul poate fi doar în mintea ta

Nimic mai greșit, astmul nu este o condiție psihiatrică, deși există multe cazuri în care emoțiile de natură variată pot cauza crize de astm.

O să scapi de astm cu timpul

Nope, astmul nu este complet vindecabil. Deși la 50% dintre copii poate deveni inactiv din adolescență, pot oricând să dezvolte din nou crize de astm la maturitate.

Astmul este vindecabil, deci nu ai de ce să te temi, nu moare nimeni de el

Nu există o cură pentru astm, deși poate fi ținut sub control cu medicație adecvată, însă tratamentul este pe viață. Boala trebuie luată foarte în serios, căci crizele pot fi severe, necesitând spitalizare de urgență și putând chiar să provoace moartea.

Ai șanse mari să faci astm dacă ai pe cineva în familie cu această boală

Ai șanse de 6% să faci astm dacă nu ai în familie așa ceva, 30% dacă ai un părinte cu astm și 70% șanse dacă ambii părinți suferă de astm.

Poți să iei astm dacă stai lângă cineva care are

Nu, astmul nu este contagios.

Dacă te muți într-o altă zonă, de exemplu în deșert, poți să scapi de astm

Un mediu nou poate ajuta temporar la calmarea simptomelor, însă nu vindecă astmul. La ceva ani petrecuți în noua locație, corpul se sensibilizează la mediul nou, iar simptomele astmului vor reveni, uneori poate chiar la intensități mai mari.

Oamenii cu astm nu trebuie să facă sport

Înotul este, aparent, cel mai potrivit sport pentru astfel de persoane. Exercițiul fizic nu este interzis, dar există persoane care pot dezvolta simptome la efort fizic, mai ales dacă acesta este realizat în mediu cu aer rece și uscat.

Astmul nu necesită tratament, crizele se opresc singure

Crizele pot fi extrem de severe, iar tratamentul trebuie urmat cu strictețe în funcție de recomandările medicului. Se folosesc inhalatoare speciale pentru calmarea crizelor acute, precum și medicație de fond ( în afara crizelor)

Medicația pentru astm dă dependență

Nu, inhalatoarele folosite nu dau dependență, iar dacă boala devine controlabilă și simptomele nu mai apar, se poate ajunge chiar la renunțarea la tratament fără nicio problemă.

Persoanele cu astm își pot provoca crizele de astm ca să atragă atenția

Nu, crizele de astm nu pot fi prefăcute, sunt o problemă serioasă și imposibil de redat în mod actoricesc. Crizele de isterie sunt diferite.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend