ADHD-ul la adulți


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) la adulți este o tulburare de sănătate mintală care include o combinație de probleme persistente, cum ar fi dificultatea de a fi atent, hiperactivitatea și comportamentul impulsiv. ADHD la adulți poate duce la relații instabile, performanțe slabe la locul de muncă sau la școală, stimă de sine scăzută și alte probleme.

Deși se numește ADHD pentru adulți, simptomele încep în copilăria timpurie și continuă la vârsta adultă. În unele cazuri, ADHD nu este recunoscut sau diagnosticat până când persoana nu este adultă. Este posibil ca simptomele ADHD la adulți să nu fie la fel de clare ca simptomele ADHD la copii. La adulți, hiperactivitatea poate scădea, dar luptele cu impulsivitatea, neliniștea și dificultatea de a fi atent pot continua.

Tratamentul pentru ADHD la adulți este similar cu tratamentul pentru ADHD în copilărie. Tratamentul ADHD la adulți include medicamente, consiliere psihologică (psihoterapie) și tratament pentru orice afecțiuni de sănătate mintală care apar împreună cu ADHD.

Simptomele


La adulți, principalele caracteristici ale ADHD pot include dificultăți de atenție, impulsivitate și agitație. Simptomele pot varia de la ușoare la severe.

Mulți adulți cu ADHD nu sunt conștienți că suferă de această boală – ei știu doar că sarcinile zilnice pot fi o provocare. Adulților cu ADHD le poate fi dificil să se concentreze și să stabilească priorități, ceea ce duce la termene limită ratate și la întâlniri sau planuri sociale uitate. Incapacitatea de a controla impulsurile poate varia de la nerăbdarea de a aștepta la coadă sau de a conduce în trafic până la schimbări de dispoziție și izbucniri de furie.

Simptomele ADHD la adulți pot include:

 • Impulsivitate
 • Dezorganizare și probleme de stabilire a priorităților
 • Abilități slabe de gestionare a timpului
 • Probleme de concentrare asupra unei sarcini
 • Probleme în multitasking
 • Activitate excesivă sau neliniște excesivă
 • Planificare deficitară
 • Toleranță scăzută la frustrare
 • Schimbări frecvente de dispoziție
 • Probleme de urmărire și finalizare a sarcinilor
 • Temperament recalcitrant
 • Dificultăți în a face față stresului


Comportament normal sau ADHD?


Aproape toată lumea are unele simptome similare cu ADHD la un moment dat în viață. Dacă dificultățile tale sunt recente sau au apărut doar ocazional în trecut, probabil că nu ai ADHD. ADHD este diagnosticat doar atunci când simptomele sunt suficient de severe pentru a provoca probleme continue în mai multe domenii ale vieții. Aceste simptome persistente și perturbatoare pot fi urmărite încă din copilăria timpurie.

Diagnosticarea ADHD la adulți poate fi dificilă, deoarece anumite simptome ale ADHD sunt similare cu cele cauzate de alte afecțiuni, cum ar fi anxietatea sau tulburările de dispoziție. Și mulți adulți cu ADHD au, de asemenea, cel puțin o altă afecțiune de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend