Aerul care ucide

Aproape că nu este zi să nu vedem pe rețelele de socializare situația cu poluarea aerului din marile orașe ale țării. Există acum o rețea de senzori și o aplicație denumită Airly, iar întregul proiect a fost susținut de Philips. Merită să dezbatem pe larg subiectul poluării aerului, întrucât acesta este subestimat și insuficient înțeles. O vom lua pe mai multe componente și vă recomand să citiți tot, mai ales că aveți și o surpriză la final.

Respirația. Nu mai surprinde pe nimeni că avem nevoie de aer ca să trăim. Din el luăm oxigenul, gaz indispensabil vieții. Numai că această sarcină presupune inhalarea aerului cu toate componentele sale în plămâni, până la terminațiile alveolare care permit schimburile gazoase (oxigenul trece în vasul de sânge pentru a ajunge la toate celulele, dioxidul de carbon din procesele metabolice trece din vas în alveole pentru a fi eliminat, că este nociv). Acest aer inhalat mai conține azot, gaze rare, dioxid, paraziți, microbi, virusuri, particule în suspensie, metale grele și multe alte elemente invizibile. Toate ajung în noi, pe țesuturile interne. Unele pot declanșa alergii, inflamații locale, inflamații generale, chiar boli cronice.

Poluarea aerului și sănătatea. Ce am prezentat mai sus ne duce către un gând simplu: avem nevoie de aer cât mai curat. Afară și în case. De ce afară? Pentru că ne desfășurăm multe activități în primii doi metri de la sol și, firește, din acest aer respirăm. De ce înăuntru? Pentru că ne petrecem mult timp în casă, iar acest aer consumat și reciclat necesită reîmprospătare. De unde? De afară, firește. Se formează astfel un cerc vicios. Și puțini îl conștientizează.

OMS și poluarea. Declarațiile oficiale* ale Organizației Mondiale a Sănătății sunt crunte și trebuie prezentate per se. 9 din 10 persoane respiră aer cu poluanți. 7 milioane de oameni mor anual din cauza poluării aerului. 1.8 milioane de decese sunt din cauza bolilor de plămâni sau cancerului.

Ucigașul tăcut. Probabil nu ne sperie cifrele pentru că nu resimțim direct efectele poluării. Dacă le-am resimți, am lua măsuri preventive. Expunerea sapă în timp și produce efecte ireversibile. Pe scurt, pierdem ani buni din viață din cauza poluării aerului.

De unde vine poluarea? Sursele sunt multiple. Activitățile industriale slab reglementate produc noxe în fiecare zi. Transportul terestru, marin sau aerian trimite poluanți în cantități uriașe. Arderile terenurilor, diverselor materiale duce la poluare. Gătitul prin metode diverse poate duce la poluare. Creșterea animalelor poluează și ea. În același timp, lipsa unor măsuri de contrapondere duce la exarcerbarea efectelor negative, prin acumulare treptată. Distrugerea spațiilor verzi, nereglementarea eliberării de noxe, lipsa unor strategii clare pentru transport, toate coroborate duc la poluare. Iar cifrele nu mint, chiar dacă tindem să credem că aerul nu prea are cum să ne facă rău.

PM. Vedem des acest acronim. Să vedem ce înseamnă el. PM vine de la Particulate Matter, sau mai simplu spus o particulă fină care plutește în aer. Vedem prin diverse surse PM10, PM2.5, PM1, iar cifrele se referă la microni, mai exact aceste particule sunt mai mici de 10 microni, 2.5 microni, respectiv 1 micron. Atât de mici încât nu le vedem cu ochiul liber, dar toate ne pătrund în organism și toate sunt corelate direct sau indirect cu o pleiadă de afecțiuni. Cele mai multe imagini care circulă și arată acele buline cu galben sau roșu, referindu-se la calitatea precară a aerului, sunt corelate direct cu aceste particule, cel mai frecvent cu PM2.5. Evident, senzorii sunt montați afară, ei măsurând aerul atmosferic din proximitate.

Ce facem când aerul este poluat? În perioadele în care senzorii arată valori crescute ale particulelor mici, vom evita ieșirea, dacă este posibil. Aflându-ne în pandemie, oricum deplasările sunt limitate, dar dacă trebuie să ieșim undeva, o mască performantă poate face ambele sarcini, să filtreze aerul tras în plămâni și să stopeze picăturile care pot prezenta particule virale. La nivel de oraș e nevoie de strategii combinate pentru a reduce poluarea, câștigurile aici fiind directe asupra calității vieții oamenilor, dar și sub formă de economii ulterioare la bugetele de sănătate.

Cum asigurăm un aer curat în interior? Stăm perioade lungi în casă și aici trebuie să știți că aerisirea joacă un rol important în sănătate. E bine să aerisim camerele zilnic, însă dacă aerul de afară este poluat, devine logic că exact acel aer va fi invitat în casa noastră. Îl vor respira toți membrii familiei. Dincolo de aerul din exterior, în casă se mai pot forma diverse microorganisme în podele, paturi, ghivecele cu plante. Fiecare om va participa cu piele descuamată. Textilele adaugă tot felul de fibre naturale sau sintetice în aer. Pe toate acestea le tragem în plămâni. Soluția, aici, va fi un purificator de aer performant, cu filtre pentru particulele mici, capabil să oprească chiar și bacterii sau virusuri. Dacă ne gândim la copiii mici și la cazurile tot mai multe de astm (astmul e corelat cu expunerile la diverse substanțe), devine aproape salutar să luăm măsuri pentru a asigura un aer cât mai curat.

Exemplul meu. M-am mutat de aproape un an într-o clădire veche, aflată lângă un parc. Avantajul evident este că pot face plimbări sau alergări prin parc, unde aerul este mai curat. Ghinionul vine din alte surse: sunt două șantiere chiar lângă blocul meu, iar relativ aproape am Calea Victoriei și Bulevardul Elisabeta, ambele tranzitate zilnic de sute de mii de mașini. Nici nu am nevoie de vreo măsurătoare ca să-mi dau seama că aerul este plin de noxe. Îl simt cu nasul liber. Am achiziționat imediat două purificatoare Philips, unul având și funcție de reglare a umidității, un alt aspect important (aerul prea uscat irită mucoasele tractului respirator, umiditatea optimă fiind în jur de 50-60%). Când pornesc purificatorul din dormitor, imediat după ce am aerisit bine camera, uneori am și peste 70 nivelul de PM2.5. În mai puțin de o oră, aparatul reușește să coboare nivelul la sub 10. Diferența se simte imediat. La biroul Readers Do Good, unde manevrăm zilnic mii de cărți, cartoane de împachetat, diverse materiale, asta dincolo de aerul de afară, provenit dintr-o zonă în care sunt trei artere mari, cu trafic intens, purificatorul face o diferență sesizabilă.

Grija pentru noi înseamnă o responsabilitate multiplă. Ea conține lucruri pe care le putem face zilnic, investiții care merită a la longue, informare din surse corecte, măsuri de protecție suplimentare atunci când e nevoie, implicare civică atunci când probleme sunt mai largi. Poluarea aerului nu trebuie sub nicio formă subestimată. Ea este strâns corelată cu boli grele (boli bronșice cronice, cancere, astm, afecțiuni diverse ORL, multe alte boli conexe), iar noi trebuie să conștientizăm acest pericol. Cifrele sunt reci și nu mint.

Philips oferă comunității noastre 25% reducere la achiziționarea unui purificator din magazinul online oficial. Tot ce trebuie să faceți este să accesați magazinul Philips și la checkout să introduceți codul vasirespira

*sursa

+ transport gratuit de la 100 lei 50% REDUCERE azi la toate cărțile mele!

+ 3 pachete și mai avantajoase!

-75%

Pachet EXCLUSIV Vasi Rădulescu, 10 cărți

6
150,00lei
-50%

Oni și povestea magică de Crăciun

6
31,00lei
-50%

Dragă mami, ce este iubirea?

9
29,50lei
-50%

Aventurile pisicii Muna

6
29,50lei
-50%

Oni și vulpea fermecată

4
29,00lei
-50%

Acum pot și eu să zbor!

1
26,00lei
-50%

Oni a devenit supererou

26,00lei
-50%

Adio, zahăr!

24,50lei
-50%

NOU Vei fi bine

24,50lei
-50%

Cartea femeii sănătoase

4
24,50lei
-50%

Dieta Perfectă

30
24,50lei
-50%

Jurnalul unui medic tânăr: Dragă suflet

9
24,50lei
-50%

O altă poveste de iubire

18
24,50lei
-50%

Sănătatea inimii pe înțelesul tuturor

23
24,50lei
-50%

Să-ți pui o dorință

12
24,50lei
-50%

Medicina povestită pe înțelesul tuturor

565
24,50lei
-50%

Culorile uitării (mic tratat despre memorie)

14
24,50lei
-50%

Dragă inimă, ediție aniversară

27
24,50lei
-50%

Ursulețul Bruni și pofta lui exagerată de dulce

1
22,50lei
-50%

Ratonul Sică și somnul buclucaș

1
22,50lei
-50%

Buni se simte rău (de dor)

6
22,50lei
-50%

Peripețiile lui Gustav gâscanul

4
22,50lei
-50%

Hai la cabinetul lui Doctor Vasi

7
22,50lei
-50%

Purcelușul Murli are probleme cu igiena

6
22,50lei
-50%

Țestoasa Anica și povestea inimii

4
22,50lei
-50%

Corpul uman chiar este fascinant!

3
22,50lei
-50%

Cum să ai o zi aproape perfectă

1
21,00lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare