Află dacă faci parte din grupurile la risc de aport inadecvat de vitamina A


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Următoarele grupuri se numără printre cele mai susceptibile de a avea un aport inadecvat de vitamina A.

Sugari prematuri
În țările dezvoltate, deficiența clinică de vitamina A este rară la sugari și apare doar la cei cu tulburări de malabsorbție. Cu toate acestea, copiii prematuri nu au rezerve hepatice adecvate de vitamina A la naștere, iar concentrațiile plasmatice de retinol ale acestora rămân adesea scăzute pe parcursul primului an de viață. Prematurii cu deficiență de vitamina A prezintă un risc crescut de boli oculare, pulmonare cronice și gastrointestinale.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Sugari și copii mici în țările în curs de dezvoltare
În țările dezvoltate, cantitățile de vitamina A din laptele matern sunt suficiente pentru a satisface nevoile sugarilor în primele 6 luni de viață. Dar la femeile cu deficiență de vitamina A, volumul laptelui matern și conținutul de vitamina A sunt suboptime și nu sunt suficiente pentru a menține rezervele adecvate de vitamina A la sugarii care sunt alăptați exclusiv la sân. Prevalența deficitului de vitamina A în țările în curs de dezvoltare începe să crească la copiii mici imediat după ce aceștia încetează să mai alăpteze. Cel mai frecvent și cel mai ușor de recunoscut simptom al deficienței de vitamina A la sugari și copii este xeroftalmia.

Femeile însărcinate și cele care alăptează în țările în curs de dezvoltare
Femeile însărcinate au nevoie de un plus de vitamina A pentru creșterea fătului și menținerea țesuturilor și pentru susținerea propriului metabolism. Organizația Mondială a Sănătății estimează că 9,8 milioane de femei însărcinate din întreaga lume au xeroftalmie ca urmare a deficienței de vitamina A. Alte efecte ale deficienței de vitamina A la femeile însărcinate și la cele care alăptează includ creșterea morbidității și mortalității materne și infantile, creșterea riscului de anemie și încetinirea creșterii și dezvoltării sugarului.

Persoanele cu fibroză chistică
Majoritatea persoanelor cu fibroză chistică au insuficiență pancreatică, ceea ce le crește riscul de deficiență de vitamina A din cauza dificultății de absorbție a grăsimilor. Mai multe studii transversale au constatat că 15%-40% dintre pacienții cu fibroză chistică au deficiență de vitamina A. Cu toate acestea, îmbunătățirea tratamentelor de înlocuire pancreatică, o mai bună nutriție și suplimentele calorice au ajutat majoritatea pacienților cu fibroză chistică să aibă suficientă vitamina A. Mai multe studii au arătat că suplimentarea orală poate corecta nivelurile serice scăzute de beta-caroten la persoanele cu fibroză chistică, dar niciun studiu controlat nu a examinat efectele suplimentării cu vitamina A asupra rezultatelor clinice la pacienții cu fibroză chistică.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend