Ai auzit de sindromul Guillain-Barre?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Sindromul Guillain-Barre este o afecțiune rară în care sistemul imunitar al organismului dumneavoastră atacă nervii. Slăbiciunea și furnicăturile la nivelul extremităților sunt, de obicei, primele simptome.

Aceste senzații se pot răspândi rapid, paralizându-vă în cele din urmă întregul corp. În forma sa cea mai severă, sindromul Guillain-Barre este o urgență medicală. Majoritatea persoanelor cu această afecțiune trebuie spitalizate pentru a primi tratament.

Cauza exactă a sindromului Guillain-Barre este necunoscută. Dar două treimi dintre pacienți raportează simptome ale unei infecții în cele șase săptămâni anterioare. Printre acestea se numără o infecție respiratorie sau o infecție gastrointestinală sau virusul Zika.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Nu se cunoaște niciun tratament pentru sindromul Guillain-Barre, dar mai multe tratamente pot ameliora simptomele și pot reduce durata bolii. Deși majoritatea persoanelor se recuperează în urma sindromului Guillain-Barre, rata de mortalitate este de 4% până la 7%. Între 60-80% dintre persoane sunt capabile să meargă la șase luni. Pacienții pot resimți efecte persistente din această cauză, cum ar fi slăbiciune, amorțeală sau oboseală.

Tipuri


Considerat cândva ca fiind o singură afecțiune, sindromul Guillain-Barre este acum cunoscut ca apărând sub mai multe forme. Principalele tipuri sunt:

  • Poliradiculoneuropatia acută inflamatorie demielinizantă acută (AIDP), cea mai frecventă formă în America de Nord și Europa. Cel mai frecvent semn al AIDP este slăbiciunea musculară care începe în partea inferioară a corpului și se răspândește în sus.
  • Sindromul Miller Fisher (MFS), în care paralizia începe la nivelul ochilor. MFS este, de asemenea, asociat cu mersul instabil. MFS este mai puțin frecvent în SUA, dar mai frecvent în Asia.
  • Neuropatia axonală motorie acută (AMAN) și neuropatia axonală motorie-senzorială acută (AMSAN) sunt mai puțin frecvente în S.U.A. Dar AMAN și AMSAN sunt mai frecvente în China, Japonia și Mexic.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend