De ce facem infecții ale urechii

Copiii suferă frecvent de infecții ale urechii,  aproximativ la 2 din 3 răceli le sunt afectate și urechile. Cei mici sunt mai predispuși la asemenea infecții, deoarece urechile lor mici nu drenează lichidul la fel de bine. Sistemele imune ale lor sunt, de asemenea, imature, iar acest lucru crește probabilitatea unor anumite infecții. Există trei tipuri de infecții ale urechii, în funcție de locul în care apar de-a lungul anatomiei urechii. O astfel de infecție poate avea loc la nivelul urechii interne, medii sau externe, fiecare cu simptome caracteristice.

Urechea înotătorului (infecția urechii externe)

O infecție a canalului urechii (urechea externă) este uneori denumită urechea înotătorului. Numele provine din faptul că apare cel mai adesea atunci când canalul urechii rămâne umed suficient de mult timp pentru ca bacteriile sau alți germeni să crească.

Cauzele 

Pielea care acoperă canalul urechii și urechea externă oferă protecție împotriva infecțiilor provocate de bacterii și ciuperci. Cu toate acestea, atunci când această barieră a pielii este ruptă, germenii pot invada urechea și pot provoca infecții. Urechea înotătorului poate fi cauzată de prea multă umiditate în canalul urechii sau de introducerea unor obiecte prea adânc în ureche, cum ar fi bețișoarele de curățat. Înotul sau dușul determină modificarea mediului acid al canalului urechii, ceea ce permite bacteriilor sau ciupercilor să invadeze. Pielea canalului urechii poate fi, de asemenea, zgâriată sau rănită cu tampoane de bumbac sau alte obiecte atunci când sunt introduse în ureche.

Alte cauze ale urechii înotătorului includ substanțe chimice care irită canalul urechii și afecțiunile pielii care determină crăparea acesteia sau alte tipuri de leziuni.

Simptomele urechii înotătorului

Durerea cauzată de urechea înotătorului începe treptat, într-o zi sau două. Durerea este deosebit de intensă atunci când urechea este atinsă sau trasă sau la mestecatul alimentelor.

Simptomele includ următoarele:

 • Dureri de ureche (implică aproape întotdeauna o singură ureche), accentuată de atingere și mestecat
 • Mâncărime la nivelul canalului urechii
 • Roșeață a urechii externe (pavilionului urechii)
 • Canalul urechii este umflat
 • Apare un lichid care se scurge din ureche, uneori chiar puroi (drenajul poate fi limpede, alb, galben sau, uneori, amestecat cu sânge și cu miros urât)
 • Cruste de lichid la deschiderea canalului urechii
 • Probleme de auz
 • Apariția unor sunete percepute în ureche (tinitus) și amețeli sau senzație de rotire (vertij)
 • Senzație de plenitudine în ureche
 • Durere la nivelul feței/ gâtului
 • Noduli limfatici umflați

Tratamentul

De regulă se recomandă picături și tratament la domiciliu. Include totodată evitarea înotului, analgezicele fără prescripție medicală și, eventual, antibioticele. Medicii pot prescrie medicamente care oferă ameliorarea simptomelor și curățarea urechii afectate. 

Sursa

Dacă tot ești aici...


Îți mulțumesc că citești articolele și sper că ai ce învăța din ele. Pentru a construi împreună o comunitate mare, empatică și sănătoasă, te rog să distribui materialele (mai jos sunt butoanele de SHARE).

Până pe 15 septembrie, dacă intri în comunitate, participa automat la o tragere la sorți, premiul fiind un pachet format din telefon Samsung Galaxy S21+ și ceas Samsung Watch3, în valoare totală de 8000 lei.

Doar dacă vrei să susții munca mea aici și să continuăm misiunea de a aduce informații de calitate, să știi că nu cer donații și nu pun publicitate pe site, dar îți recomand să arunci un ochi în SHOP și poate iei ceva de acolo. Am scris 7 cărți pentru adulți și 4 pentru copii, iar ele sunt grupate în niște pachete foarte atractive. Sprijini puțin proiectul, dar mai important este că te bucuri de cărți și ai ce învăța din ele.Mulțumesc tuturor pentru susținere!

Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

CONCURS!

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit. În plus poți câștiga un pachet format din telefon Galaxy S21+ și Watch3 de la Samsung!

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.