Mulți oameni care au fost infectați cu SARS-CoV-2 vor produce probabil anticorpi împotriva virusului pentru cea mai mare parte a vieții lor. Asta ne spun cercetătorii, care au identificat celule producătoare de anticorpi cu durată lungă de viață în măduva osoasă a persoanelor care s-au recuperat după COVID-19.

Studiul oferă dovezi că imunitatea declanșată de infecția cu SARS-CoV-2 va fi extraordinar de lungă. Totodată, ei spun că „vaccinurile vor avea același efect durabil”. Anticorpii – proteine ​​care pot recunoaște și ajuta la inactivarea particulelor virale – sunt o apărare imună cheie. După o primă infecție, plasmocitele cu durată scurtă de viață sunt o sursă timpurie de anticorpi. Dar aceste celule se retrag imediat după ce un virus este eliminat din corp, iar alte celule cu durată mai lungă produc anticorpi: celulele B de memorie rămân în sânge pentru a proteja în caz de reinfecție, în timp ce celulele plasmatice ale măduvei osoase (BMPC) rămân în oase, prelungind existența anticorpilor pentru decenii. „O celulă plasmatică este istoria vieții noastre, în ceea ce privește agenții patogeni la care am fost expuși”, spune Ali Ellebedy, imunolog cu celule B la Universitatea Washington din St. Louis, Missouri, care a condus studiul, publicat în Nature pe 24 mai.

Cercetătorii au presupus că infecția cu SARS-CoV-2 ar declanșa dezvoltarea BMPC – aproape toate infecțiile virale o fac – dar au existat semne că  infecția severă cu COVID-19 ar putea perturba formarea celulelor. Unele studii timpurii privind imunitatea COVID-19 au stârnit, de asemenea, îngrijorări, atunci când au constatat că nivelurile de anticorpi au scăzut la scurt timp după recuperare.

Echipa Ellebedy a urmărit producția de anticorpi la 77 de persoane care și-au revenit din cazuri mai ușoare de COVID-19. Așa cum era de așteptat, anticorpii SARS-CoV-2 au scăzut în cele patru luni de la infecție. Dar acest declin a încetinit și, până la 11 luni după infecție, cercetătorii au putut detecta în continuare anticorpi care recunosc proteina SARS-CoV-2. Pentru a identifica sursa anticorpilor, echipa Ellebedy a colectat celule B de memorie și măduva osoasă de la un subgrup de participanți. La șapte luni de la apariția simptomelor, majoritatea acestor participanți aveau încă celule B cu memorie care au recunoscut SARS-CoV-2. În 15 din cele 18 eșantioane de măduvă osoasă, oamenii de știință au descoperit populații ultra-scăzute, dar detectabile, de BMPC a căror formare fusese declanșată de infecțiile cu coronavirus ale persoanelor cu 7-8 luni înainte. Nivelurile acestor celule au fost stabile la toate cele cinci persoane care au dat un alt eșantion de măduvă osoasă câteva luni mai târziu.

„Aceasta este o observație foarte importantă”, având în vedere afirmațiile despre scăderea anticorpilor SARS-CoV-2, spune Rafi Ahmed, imunolog la Universitatea Emory din Atlanta, Georgia. Ceea ce nu este clar este cum vor arăta nivelurile de anticorpi pe termen lung și dacă acestea oferă vreo protecție, adaugă Ahmed. „Suntem la începutul jocului. Nu ne uităm la cinci ani, la zece ani de la infecție „.

Echipa Ellebedy a observat semne timpurii că vaccinul ARNm Pfizer ar trebui să declanșeze producerea acelorași celule. Dar persistența producției de anticorpi, indiferent dacă este provocată de vaccinare sau de infecție, nu asigură imunitate de lungă durată la COVID-19. Capacitatea unor variante emergente de SARS-CoV-2 de a estompa efectele protectoare ale anticorpilor înseamnă că pot fi necesare imunizări suplimentare pentru a restabili nivelurile, spune Ellebedy. „Presupunerea mea este că vom avea nevoie de un rapel.”

Sursa

Dacă tot ești aici...


Îți mulțumesc că citești articolele și sper că ai ce învăța din ele. Pentru a construi împreună o comunitate mare, empatică și sănătoasă, te rog să distribui materialele (mai jos sunt butoanele de SHARE).

Până pe 15 septembrie, dacă intri în comunitate, participa automat la o tragere la sorți, premiul fiind un pachet format din telefon Samsung Galaxy S21+ și ceas Samsung Watch3, în valoare totală de 8000 lei.

Doar dacă vrei să susții munca mea aici și să continuăm misiunea de a aduce informații de calitate, să știi că nu cer donații și nu pun publicitate pe site, dar îți recomand să arunci un ochi în SHOP și poate iei ceva de acolo. Am scris 7 cărți pentru adulți și 4 pentru copii, iar ele sunt grupate în niște pachete foarte atractive. Sprijini puțin proiectul, dar mai important este că te bucuri de cărți și ai ce învăța din ele.Mulțumesc tuturor pentru susținere!

Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

CONCURS!

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit. În plus poți câștiga un pachet format din telefon Galaxy S21+ și Watch3 de la Samsung!

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.