Ai bursită? Iate de ce şi cum o poţi evita


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Bursita este o afecțiune dureroasă care afectează sacii mici, plini de lichid – numiți burse – care amortizează oasele, tendoanele și mușchii din apropierea articulațiilor. Bursita apare atunci când bursele se inflamează.

Cele mai frecvente localizări ale bursitei sunt în umăr, cot și șold. Dar puteți avea, de asemenea, bursită lângă genunchi, călcâi și la baza degetului mare. Bursita apare adesea în apropierea articulațiilor care efectuează mișcări repetitive frecvente.

Tratamentul implică, de obicei, odihna articulației afectate și protejarea acesteia de alte traumatisme. În cele mai multe cazuri, durerea provocată de bursită dispare în câteva săptămâni cu un tratament adecvat, dar sunt frecvente crizele recurente de bursită.

Simptome

Dacă aveți bursită, articulația afectată ar putea:

Să se simtă dureroasă sau rigidă

Să vă doară mai tare atunci când o mișcați sau apăsați pe ea

Să pară umflată și roșie

Când trebuie să consultați un medic

Mergeți la medic dacă aveți:

Dureri articulare invalidante

Imposibilitatea bruscă de a mișca o articulație

Umflături excesive, roșeață, vânătăi sau o erupție cutanată în zona afectată

Durere ascuțită sau înțepătoare, în special atunci când faceți exerciții fizice

Febră

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale bursitei sunt mișcările repetitive sau pozițiile care exercită presiune asupra burselor din jurul unei articulații. Exemplele includ:

Aruncarea unei mingi de baseball sau ridicarea repetată a unui obiect deasupra capului

Sprijinirea pe coate pentru perioade lungi de timp

Îngenuncherea extensivă pentru sarcini cum ar fi așezarea covoarelor sau frecarea podelelor

Alte cauze includ rănirea sau traumatismul zonei afectate, artrita inflamatorie, cum ar fi artrita reumatoidă, guta și infecția.

Factori de risc

Oricine poate dezvolta bursită, dar anumiți factori vă pot crește riscul:

Vârsta. Bursita devine mai frecventă odată cu îmbătrânirea.

Ocupațiile sau hobby-urile. Dacă munca sau hobby-ul dvs. necesită mișcări repetitive sau presiune asupra anumitor burse, riscul de a dezvolta bursită crește. Printre exemple se numără așezarea covoarelor, montarea de gresie, grădinăritul, pictura și cântatul la un instrument muzical.

Alte afecțiuni medicale. Anumite boli și afecțiuni sistemice – cum ar fi artrita reumatoidă, guta și diabetul – vă cresc riscul de a dezvolta bursită. Excesul de greutate poate crește riscul de a dezvolta bursită la șold și la genunchi.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend