Ai citit vreodată la ce riscuri te expui exact când fumezi, în afara cancerului pulmonar?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Fumul de tutun conține mai mult de 60 de substanțe chimice cunoscute ca fiind cancerigene și mii de alte substanțe nocive. Chiar și țigările “naturale” sau pe bază de plante conțin substanțe chimice dăunătoare.

Știți deja că persoanele care fumează țigări sunt mult mai predispuse să dezvolte și să moară de anumite boli decât persoanele care nu fumează. Dar poate că nu vă dați seama cât de multe probleme de sănătate diferite cauzează fumatul:

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!
  • Cancerul pulmonar și bolile pulmonare. Fumatul este principala cauză a deceselor cauzate de cancerul pulmonar. În plus, fumatul provoacă boli pulmonare, cum ar fi emfizemul și bronșita cronică. De asemenea, fumatul agravează astmul.
  • Alte tipuri de cancer. Fumatul crește riscul multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul gurii, al gâtului (faringelui), al esofagului, al laringelui, al vezicii urinare, al pancreasului, al rinichilor, al colului uterin și al unor tipuri de leucemie. În general, fumatul cauzează 30% din totalul deceselor cauzate de cancer.
  • Probleme ale inimii și ale sistemului circulator. Fumatul crește riscul de a muri din cauza bolilor de inimă și ale vaselor de sânge (cardiovasculare), inclusiv atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Dacă aveți o boală a inimii sau a vaselor de sânge, cum ar fi insuficiența cardiacă, fumatul vă agravează starea.
  • Diabet. Fumatul crește rezistența la insulină, ceea ce poate pregăti terenul pentru diabetul de tip 2. Dacă aveți diabet, fumatul poate accelera evoluția complicațiilor, cum ar fi bolile renale și problemele oculare.
  • Probleme oculare. Fumatul vă poate crește riscul de probleme oculare grave, cum ar fi cataracta și pierderea vederii din cauza degenerării maculare.
  • Infertilitate și impotență. Fumatul crește riscul de fertilitate redusă la femei și riscul de impotență la bărbați.
  • Complicații în timpul sarcinii. Mamele care fumează în timpul sarcinii se confruntă cu un risc mai mare de naștere prematură și de a da naștere unor copii cu greutate mai mică la naștere.
  • Răceală, gripă și alte boli. Fumătorii sunt mai predispuși la infecții respiratorii, cum ar fi răceala, gripa și bronșita.
  • Boala dinților și a gingiilor. Fumatul este asociat cu un risc crescut de a dezvolta inflamații ale gingiilor și o infecție gravă a gingiilor care poate distruge sistemul de susținere a dinților (parodontită).

Fumatul prezintă, de asemenea, riscuri pentru sănătatea celor din jurul dumneavoastră. Soții și partenerii nefumători ai fumătorilor au un risc mai mare de cancer pulmonar și de boli de inimă în comparație cu persoanele care nu locuiesc cu un fumător. Copiii ai căror părinți fumează sunt mai predispuși la agravarea astmului, infecții ale urechii și răceli.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend