Ai talasemie? Află posibilitățile de tratament și ce poți face acasă


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Formele ușoare de talasemie nu au nevoie de tratament.

Pentru talasemia moderată până la severă, tratamentele pot include:

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!
  • Transfuzii frecvente de sânge. Formele mai severe de talasemie necesită adesea transfuzii frecvente de sânge, eventual la fiecare câteva săptămâni. În timp, transfuziile de sânge cauzează o acumulare de fier în sânge, care poate afecta inima, ficatul și alte organe.
  • Terapia cu chelatori de fier. Acesta este un tratament pentru a elimina excesul de fier din sânge. Fierul se poate acumula ca urmare a transfuziilor regulate, dar și unele persoane cu talasemie care nu au transfuzii regulate pot dezvolta, de asemenea, un exces de fier. Îndepărtarea excesului de fier este vitală pentru sănătate.

Pentru a vă ajuta să vă eliberați organismul de fierul în exces, este posibil să fie nevoie să luați un medicament oral, cum ar fi deferasirox sau deferiprone . Un alt medicament, deferoxamina (Desferal), se administrează injectabil.

Transplant de celule stem. Numit și transplant de măduvă osoasă, un transplant de celule stem ar putea fi o opțiune în unele cazuri. Pentru copiii cu talasemie severă, acesta poate elimina nevoia de transfuzii de sânge pe viață și de medicamente pentru a controla supraîncărcarea cu fier.

Această procedură presupune primirea de infuzii de celule stem de la un donator compatibil, de obicei un frate sau o soră.

Stil de viață și remedii la domiciliu


Puteți ajuta la gestionarea talasemiei urmând planul de tratament și adoptând obiceiuri de viață sănătoase.

Evitați excesul de fier. Cu excepția cazului în care medicul vă recomandă, nu luați vitamine sau alte suplimente care conțin fier.
Adoptați o dietă sănătoasă. O alimentație sănătoasă vă poate ajuta să vă simțiți mai bine și să vă stimulați energia. Medicul ar putea recomanda, de asemenea, un supliment de acid folic pentru a vă ajuta organismul să producă noi globule roșii.

Pentru a vă menține oasele sănătoase, asigurați-vă că dieta conține suficient calciu și vitamina D. Întrebați-vă medicul care sunt cantitățile potrivite pentru dvs. și dacă aveți nevoie de un supliment.

Evitați infecțiile. Spălați-vă frecvent pe mâini și evitați persoanele bolnave. Acest lucru este deosebit de important dacă v-a fost extirpată splina.

De asemenea, veți avea nevoie de un vaccin antigripal anual, precum și de vaccinuri pentru a preveni meningita, pneumonia și hepatita B. Dacă faceți febră sau alte semne și simptome ale unei infecții, consultați medicul pentru tratament.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend