Alăptarea poate avea un impact pozitiv asupra performanțelor cognitive ale femeilor aflate la postmenopauză


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un nou studiu condus de cercetătorii de la UCLA Health a descoperit că femeile de peste 50 de ani care și-au alăptat copiii la sân au avut performanțe mai bune la testele cognitive în comparație cu femeile care nu au alăptat niciodată. Rezultatele, publicate în Evolution, Medicine and Public Health, sugerează că alăptarea ar putea avea un impact pozitiv asupra performanțelor cognitive ale femeilor aflate la postmenopauză și ar putea avea beneficii pe termen lung pentru creierul mamei.

În timp ce multe studii au constatat că alăptarea îmbunătățește sănătatea și bunăstarea pe termen lung a copilului, studiul nostru este unul dintre foarte puținele care a analizat efectele pe termen lung asupra sănătății femeilor care și-au alăptat copiii. Constatările noastre, care arată performanțe cognitive superioare în rândul femeilor de peste 50 de ani care au alăptat la sân, sugerează că alăptarea la sân poate fi “neuroprotectoare” mai târziu în viață.”

Molly Fox, PhD, autorul principal al studiului și profesor asistent în cadrul Departamentului de Antropologie și al Departamentului de Psihiatrie și Științe Biocomportamentale de la UCLA

Sănătatea cognitivă este esențială pentru starea de bine la adulții în vârstă. Cu toate acestea, atunci când cogniția devine afectată după vârsta de 50 de ani, aceasta poate fi un predictor puternic al bolii Alzheimer (AD), principala formă de demență și cauză de dizabilitate în rândul persoanelor în vârstă – femeile reprezentând aproape două treimi dintre americanii care trăiesc cu această boală.

De asemenea, numeroase studii arată că fazele din istoria vieții reproductive a unei femei, cum ar fi menstruația, sarcina, alăptarea și menopauza, pot fi legate de un risc mai mare sau mai mic de a dezvolta diverse afecțiuni de sănătate, cum ar fi depresia sau cancerul de sân, însă puține studii au examinat alăptarea și impactul acesteia asupra cogniției pe termen lung a femeilor. Dintre cele care au făcut-o, au existat dovezi contradictorii cu privire la faptul că alăptarea ar putea fi legată de o performanță cognitivă mai bună sau de riscul de Alzheimer în rândul femeilor aflate la postmenopauză.

“Ceea ce știm este că există o corelație pozitivă între alăptare și un risc mai mic de alte boli, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă, și că aceste afecțiuni sunt strâns legate de un risc mai mare de Alzheimer”, a declarat Helen Lavretsky, medic, autorul principal al studiului și profesor în cadrul Departamentului de Psihiatrie și Științe Biocomportamentale de la Institutul Semel pentru Neuroștiințe și Comportament Uman de la UCLA.

“Deoarece s-a constatat, de asemenea, că alăptarea la sân ajută la reglarea stresului, promovează legătura cu sugarul și reduce riscul de depresie post-partum, ceea ce sugerează beneficii neurocognitive acute pentru mamă, am suspectat că ar putea fi asociată și cu performanțe cognitive superioare pe termen lung pentru mamă”, a adăugat Dr. Fox.

Pentru a afla acest lucru, cercetătorii au analizat datele colectate de la femeile care au participat la două studii clinice transversale, randomizate, controlate și randomizate, cu durata de 12 săptămâni, la UCLA Health: 1) “Brain Connectivity and Response to Tai Chi in Geriatric Depression and Cognitive Decline”, a inclus participante depresive. 2) “Reducerea riscului de apariție a bolii Alzheimer la femeile cu risc ridicat prin yoga sau antrenament de memorie, care a inclus participante care nu erau depresive, cu unele plângeri subiective de memorie și cu risc de boli de inimă.


Dintre cele două studii, 115 femei au ales să participe, dintre care 64 au fost identificate ca fiind depresive și 51 ca fiind nedepresive. Toate participantele au completat o baterie completă de teste psihologice care măsurau învățarea, memoria întârziată, funcționarea executivă și viteza de procesare. De asemenea, au răspuns la un chestionar despre istoricul vieții lor reproductive, care a inclus întrebări despre vârsta la care au început să aibă menstruația, numărul de sarcini complete și incomplete, durata de timp în care au alăptat fiecare copil și vârsta menopauzei.

Este important de menționat faptul că niciunul dintre participanți nu fusese diagnosticat cu demență sau cu alte diagnostice psihiatrice, cum ar fi tulburarea bipolară, dependență de alcool sau droguri, tulburări neurologice sau avea alte dizabilități care îi împiedicau să participe sau să ia medicamente psihoactive. De asemenea, nu a existat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește vârsta, rasa, educația sau alte măsuri cognitive între participanții depresivi și cei care nu au suferit de depresie.

Constatările cheie ale analizei efectuate de cercetători asupra datelor colectate din chestionarele privind istoricul reproductiv al femeilor au arătat că aproximativ 65% dintre femeile care nu au suferit de depresie au raportat că au alăptat, comparativ cu 44% dintre femeile depresive. Toate participantele nedeprimate au raportat cel puțin o sarcină finalizată, comparativ cu 57,8% dintre participantele depresive.

Rezultatele testelor cognitive au arătat, de asemenea, că cele care au alăptat, indiferent dacă erau sau nu deprimate, au obținut rezultate mai bune la toate cele patru teste cognitive care măsurau învățarea, memoria întârziată, funcționarea executivă și procesarea, în comparație cu femeile care nu au alăptat.

Translated with www.DeepL.

Analizele separate ale datelor pentru grupurile de depresivi și non-deprimați au arătat, de asemenea, că toate cele patru scoruri din domeniul cognitiv au fost asociate în mod semnificativ cu alăptarea la femeile care nu erau deprimate. Dar la femeile care erau deprimate, doar două dintre domeniile cognitive – funcționarea executivă și viteza de procesare – au fost asociate semnificativ cu alăptarea.

Interesant este că cercetătorii au descoperit, de asemenea, că timpul mai îndelungat petrecut la alăptare a fost asociat cu o performanță cognitivă mai bună. Atunci când au adunat tot timpul petrecut de o femeie în timpul alăptării în viața ei, au descoperit că femeile care nu au alăptat la sân aveau scoruri cognitive semnificativ mai mici în trei din cele patru domenii în comparație cu femeile care au alăptat timp de 1-12 luni și în toate cele patru domenii în comparație cu femeile care au alăptat la sân mai mult de 12 luni. Femeile care au alăptat cel mai mult timp au avut cele mai mari scoruri la testele cognitive.

“Vor fi necesare studii viitoare pentru a explora relația dintre istoricul alăptării la sân și performanța cognitivă a femeilor în grupuri mai mari și mai diverse din punct de vedere geografic de femei. Este important să înțelegem mai bine implicațiile pentru sănătate ale alăptării pentru femei, având în vedere că femeile din ziua de azi alăptează mai rar și pentru perioade mai scurte de timp decât se practica în trecut”, a declarat Dr. Fox.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend