Alergenii din laptele matern ar putea fi cheia pentru educarea sistemului imunitar al copilului și prevenirea alergiilor


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Mamele care alăptează produc semnale care influențează dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușilor lor și ajută la prevenirea viitoarelor alergii alimentare, potrivit unei noi cercetări la nivel mondial.

Experți de renume mondial în domeniul alăptării, de la Universitatea din Australia de Vest, Institutul Telethon Kids și o instituție de cercetare germană, au publicat noi dovezi care evidențiază faptul că alergenii din laptele matern ar putea fi cheia educării răspunsului imunitar al copilului.

Zece la sută dintre copiii din țările occidentale au deja o alergie alimentară până la vârsta de un an, iar aceste dovezi ar putea ajuta la orientarea sfaturilor de sănătate maternă și la reducerea poverii mondiale a bolilor alergice.

Constatările, publicate în Journal of Allergy and Clinical Immunology, au sprijinit conceptul că expunerea la alergeni în laptele matern este unică și foarte diferită de expunerea la alergeni la copiii care nu sunt alăptați la sân.

Sugarii alăptați la sân sunt expuși la alergeni multipli, proveniți din alimentația mamei și din mediul înconjurător, susceptibili de a se regăsi în alimentația și în mediul lor după înțărcare.

Dacă nu ar fi fost alăptați la sân, sugarii nu ar fi fost expuși la majoritatea acestor alergeni înainte de înțărcare și, prin urmare, nu ar fi primit această pregătire pentru lumea exterioară.

În plus față de numeroșii alergeni care se găsesc în laptele matern în comparație cu laptele praf, profesorul Valérie Verhasselt, directorul Larssen-Rosenquist al Centrului de Cercetare pentru Imunologie și Alăptare de la UWA și Telethon Kids Institute, a declarat că expunerea sugarilor la alergeni prin intermediul laptelui matern și nu al alimentelor este foarte diferită.

În laptele matern, doar o doză infimă ar ajunge la copil, comparativ cu cea administrată copilului prin intermediul alimentelor“, a declarat profesorul Verhasselt.

De asemenea, alergenul se găsește predigerat, legat de anticorpi și înconjurat de o “supă” de molecule care pot modula sistemul imunitar. Acest lucru poate fi conceput în mod special pentru educarea sistemului imunitar la începutul vieții și pentru prevenirea daunelor.”

Profesorul Valérie Verhasselt, director Larssen-Rosenquist al Centrului de cercetare pentru imunologie și alăptare, UWA

Profesorul Verhasselt a declarat că o mai bună înțelegere a specificităților expunerii la alergeni prin intermediul laptelui matern ar trebui să conducă la mai multe intervenții de sănătate bazate pe dovezi pentru a preveni alergiile în primii ani de viață, inclusiv în ceea ce privește alimentația mamei și a copilului.

“Știm că laptele matern are o capacitate incredibilă de a proteja urmașii de bolile infecțioase și mulți dintre compușii care se găsesc în laptele uman au caracteristicile necesare pentru a instrui dezvoltarea imunitară și a preveni alergiile”, a spus ea.

“Cu toate acestea, înțelegerea modului de a controla acest lucru va necesita încă mulți ani de cercetare”.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend