Alimente și diete legate de riscul de cancer


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Cercetările privind dieta și riscul de cancer sunt în curs de desfășurare, iar cercetătorii au încă multe de învățat despre cum și de ce alegerile alimentare influențează riscul de cancer.

Carne roșie și procesată

Oamenii de știință știu că există o legătură puternică între aportul de carne procesată și anumite tipuri de cancer. În 2015, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), care face parte din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a clasificat carnea procesată ca fiind cancerigenă și carnea roșie neprocesată ca fiind „probabil” cancerigenă. O revizuire din 2018 a constatat că creșterea aportului de carne procesată până la aproximativ 60 de grame (g) pe zi și a cărnii roșii până la 150 g pe zi a crescut riscul de cancer colorectal cu aproximativ 20%. Dietele bogate în carne procesată și roșie au, de asemenea, asociații cu un risc crescut de alte tipuri de cancer, inclusiv cancer de stomacși cancer de sân. Compușii creați în timpul proceselor de gătit și afumat la temperaturi ridicate poate provoca leziuni celulare, care pot iniția dezvoltarea celulelor canceroase. Fierul hemic găsit în carnea roșie și procesată poate avea, de asemenea, un efect toxic asupra celulelor.

 

CAMPANIE: Îți ofer o carte GRATIS! Ajunge la tine în 1-2 zile. Plasează o comandă!

🔥 Nu uita să-ți iei GRATIS cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor - campanie de educație pentru sănătate suportată de mine și menită să ducă o carte esențială în fiecare familie! Dă sfară-n țară, te rog, să atingem cât mai mulți oameni. Mulțumesc!

Alimente ultra-procesate

Conțin adesea ingrediente care rezultă din prelucrarea industrială, cum ar fi izolate de proteine, uleiuri hidrogenate, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, potențatori de aromă, îndulcitori artificiali și agenți de îngroșare. Exemple de alimente și băuturi ultraprocesate includ gustări dulci și sărate ultraprocesate, băuturi sodice și energizante, cereale pentru micul dejun, produse din carne reconstituite, pizza congelată, bomboane și multe altele.

Potrivit experților în sănătate, dietele bogate în alimente ultraprocesate, inclusiv dietele occidentale, cresc semnificativ riscul anumitor tipuri de cancer. Un studiu din 2018, care a inclus date despre aproape 105.000 de persoane, a constatat că creșterea proporției dietetice a alimentelor ultraprocesate cu 10% avea asociații cu un risc semnificativ de 12% crescut de cancer general și o șansă crescută de 11% de a dezvolta cancer de sân. Alimentele ultra-procesate sunt bogate în grăsimi saturate, zahăr adăugat și sare, dar sărace în nutrienți de protecție, cum ar fi fibre, vitamine și minerale.

Alimentele ultraprelucrate conțin, de asemenea, compuși potențial cancerigeni formați în timpul procesării, cum ar fi aminele heterociclice și hidrocarburile aromatice policiclice. Anumiți aditivi alimentari și contaminarea cu substanțe chimice din ambalajele alimentare pot contribui, de asemenea, la riscul crescut de cancer asociat consumului de alimente ultraprocesate. În plus față de cancer, aportul alimentar ultraprocesat are legături cu multe alte afecțiuni cronice, inclusiv diabetul de tip 2 și bolile de inimă, și un risc crescut de deces din toate cauzele. Este important să încercați să limitați cât mai mult consumul de produse ultraprelucrate pentru a reduce riscul de a dezvolta aceste condiții.

Dietele bogate în sare

O dietă bogată în sare adăugată poate crește riscul anumitor tipuri de cancer, în special cancer de stomac. Oamenii de știință au sugerat că aportul ridicat de sare poate crește riscul de infecție cauzat de bacteriile Helicobacter pylori. Infecțiile cu H. pylori cresc semnificativ riscul de cancer de stomac. De asemenea, consumul de alimente bogate în sare poate duce la producerea de compuși N-nitrozo (NOC). IARC a clasificat multe dintre acestea ca fiind „probabil” cancerigene pentru oameni. Dietele bogate în sare adăugată au asociații cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancer de stomac și cancerul esofagian.

Băuturi fierbinți

Consumul de băuturi calde și fierbinți poate crește riscul de cancer. IARC a clasificat băuturile cu o temperatură peste 65 ° C (149 ° F) drept „probabil” cancerigene pentru oameni. O revizuire din 2015 a 39 de studii a constatat că consumul de băuturi calde are asociații cu un risc semnificativ crescut de cancer esofagian, în special în populațiile sud-americane și asiatice. Studiul a constatat că persoanele care consumau de obicei băuturi foarte calde sau fierbinți aveau aproape de două ori mai multe șanse să dezvolte cancer esofagian decât cele care consumau de obicei băuturi calde sau reci. Leziuni recurente legate de temperatură a celulelor esofagului poate duce la dezvoltarea leziunilor precanceroase și canceroase.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Citește acest mesaj. Mai citește-l o dată! Acum ai din partea mea o carte GRATIS, plină de sfaturi de sănătate! Comand-o și ajunge la tine rapid!


Send this to a friend