Alzheimer și severitatea COVID-19: O legătură genetică?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, un sindrom în care funcția cognitivă se diminuează progresiv în timp.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 55 de milioane de persoane trăiesc cu demență la nivel mondial, iar medicii diagnostichează 10 milioane de cazuri noi în fiecare an. Aproximativ 60-70% dintre acestea sunt cazuri de Alzheimer.

Boala Alzheimer și inflamația


“În timp ce boala Alzheimer se caracterizează în primul rând printr-o acumulare dăunătoare de proteină amiloidă și încurcături în creier, există, de asemenea, o inflamație extinsă în creier care evidențiază importanța sistemului imunitar în Alzheimer”, explică Dr. Dervis Salih.

Dr. Salih este cercetător asociat senior în domeniul bolilor neurodegenerative la University College London (UCL).

În cadrul unor lucrări anterioare efectuate de UCL, studiile genetice au arătat că diferite gene pot modifica riscul de a dezvolta boala Alzheimer. Aceste “gene de risc” modifică modul în care microglia, sau celulele imune ale creierului, răspund la proteina amiloidă și la încurcături.

Oamenii de știință s-au concentrat asupra unei subpopulații de celule microglia cunoscute sub numele de microglia de răspuns la interferon (IRM), care crește odată cu vârsta și ca răspuns la proteinele amiloide.

Celulele IRM răspund la proteinele interferonului pe care organismul le eliberează pentru a lupta împotriva infecțiilor virale, cum ar fi SARS-CoV-2.

Potrivit Dr. Rosa Sancho, șefa departamentului de cercetare de la Alzheimer’s Research UK, “Zâna la începutul pandemiei, persoanele cu demență au apărut ca un grup cu un risc deosebit de COVID-19 sever”.

Gena OAS1 și inflamația


Descoperirile actuale, publicate în revista Brain, se bazează pe lucrările anterioare ale Dr. Salih.

Noul studiu, condus de Naciye Magusali, doctorand la UCL, s-a concentrat pe genotiparea a 2.547 de mostre de ADN uman. Dintre acestea, 1.313 proveneau de la persoane diagnosticate cu boala Alzheimer, iar 1.234 de la persoane de control fără Alzheimer.

Autorii au identificat o variantă a genei oligoadenilat-sintetază 1 (OAS1), stimulată de interferon, care poate crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer cu aproximativ 11-22%.

Oamenii de știință au arătat, de asemenea, că OAS1, care reglează proteinele inflamatorii, contribuie la riscul genetic asociată cu rezultate grave COVID-19.

Potrivit studiului actual, celulele tratate pentru a imita efectele COVID-19 au prezentat o expresie mai scăzută a OAS1.

Dr. Salih explică: “Varianta din OAS1 asociată cu boala este scăderea expresiei OAS1. Acest lucru susține ideea că persoanele cu niveluri mai scăzute de OAS1 sunt mai susceptibile de a prezenta un răspuns cronic la citokine sau “furtună de citokine””.

Lucrarea arată că organismul are nevoie de OAS1 pentru a reduce cantitatea de proteine care cauzează inflamații. Potrivit Dr. Salih:

“Vedem în […] celulele microgliale că OAS1 suprimă funcția proinflamatorie a celulelor ca răspuns la niveluri ridicate de interferon.”

Aceste descoperiri arată importanța inflamației atât în progresia bolii Alzheimer, cât și în gravitatea COVID-19.

Implicații potențiale


Vorbind despre noua cercetare, Dr. Sancho subliniază că “[n]u știm dacă efectele acestei gene de risc ar putea influența consecințele neurologice pe termen lung ale COVID-19 sau dacă COVID-19 […] crește riscul de demență mai târziu în viață”.

Dr. David Strain, lector clinician senior la Universitatea din Exeter, în Regatul Unit, comentează: “Nu este o problemă: “Aceasta adaugă informații importante în ceea ce privește patogeneza celor mai grave prezentări ale COVID-19 și sperăm că va putea să aducă mai multă lumină asupra unor potențiale opțiuni de tratament sau chiar asupra medicinei preventive personalizate.”

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend