Am fost vegan pentru o lună (II)

Am fost vegan pentru o lună

Articolul Am fost vegan pentru o lună a născut o furtună pe internet, cu mii de comentarii venite din partea ambelor tabere, adepți ai veganismului sau oameni care consumă produse de origine animală. E foarte bine că s-a întâmplat așa.

Știam că subiectul e unul sensibil, dar sincer nu mă așteptam la atâtea atacuri, mai ales că în esența lui, articolul original îndeamnă la echilibru și nu spune nicăieri că veganismul nu este posibil. Ofer, încă din start, scuze pentru un anumit punct: nu am dorit generalizarea când am dat exemple de vegani care nu se comportă normal, voind a impune peste tot alegerea lor, arătând poze dramatice, promovând până și interzicerea vaccinurilor, printre altele. Știu sigur că nu toți veganii sunt așa. Voi analiza niște chestiuni, plecând de la reacțiile pe seama materialului.

Mi s-a spus că American Dietetic Association îndeamnă la vegetarianism (cu forma de veganism inclusă) și mi s-a trimis un sumar de articol publicat în 2009 și acceptat de PubMed. Poziția acelei asociații se bazează pe un studiu care arată că o dietă vegetariană pare să fie răspunzătoare pentru incidențe mai mici ale bolilor cardiovasculare, ale diabetului de tip II, ale anumitor cancere, dar adepții acestei conduite alimentare trebuie să aibă mare grijă la aportul de calciu, fier, proteine, zinc, vitamina B12 (aici). Adică exact ce am afirmat eu.

Prestigioasa publicație The New York Times trage un semnal de alarmă (articol aici) despre legăturile materiale ample dintre American Dietetic Association (și-a schimbat numele în Academy of Nutrition and Dietetics în 2012) și corporații precum Coca-Cola, Mars, McDonald’s. Asta ca să vedem interesul lor pentru sănătate. Mai mult, asociația are înregistrați nutriționiști, nu medici. Vă invit să citiți primul răspuns de aici, e destul de relevant. Huffington Post relatează de asemenea situația acestei asociații (aici). Am terminat cu această organizație și pozițiile ei.

 

Cineva mi-a trimis exemplul lui Kim A. Williams, cardiolog care a fost Președinte al American College of Cardiology din 2015 până în 2016. Williams a trecut la veganism din 2003 și, permițându-și declarații total deplasate care împărțeau medicii în vegani sau ignoranți, a născut mari controverse în lumea medicală și a părăsit fruntea ACC. E interesantă povestea lui Williams și cred că e cazul că plonjăm mai adânc în ea. A trecut la veganism, îngrijorat că avea colesterolul LDL 170 mg/dl. Voia să-l scadă prin dietă (discutabil, majoritatea medicilor știu astăzi că aportul exogen de colesterol contează puțin și variabil în nivelurile serice de LDL-cho) și, după șase săptămâni, a observat că ajunsese la 90 mg/dl. Tot el spune că exemplul lui nu poate funcționa la toți oamenii și că, probabil, alți factori au contribuit la această scădere. The New York Times a publicat un articol excelent despre asta aici.

Cele mai multe studii care arată beneficiile unei diete vegetariene acceptă un lucru: mulți vegetarieni se lasă de fumat, fac exerciții fizice în mod regulat, minimalizează stresul prin diverse strategii. Adică, sintetizând, e greu să faci legătura între cauză și efect; nu poți susține că vegetarianismul e singur răspunzător de toate beneficiile. Un sumar aici, din The Lancet. Sunt lucruri pe care le știm de mult timp și noi, medicii, recomandăm întotdeauna renunțarea la fumat, o activitatea fizică optimă chiar și după infarct miocardic acut, un management serios al stresului, precum și o alimentație echilibrată.

 

Nu produsele de origine animală constituie răul absolut care stă la baza bolilor cardiovasculare. Studii serioase (unul aici) trag semnale de alarmă despre cât contează nivelurile de carbohidrați, alimentele precum făina rafinată sau aportul de zahăr în afectarea coronariană și implicit mortalitatea de cauză cardiovasculară din Statele Unite. O dietă care include zahăr, făină, carbohidrați din numeroase surse poate fi considerată vegană, dar automat nu va fi una sănătoasă.

 

Este crucială următoarea idee: să presupunem că avem un vegan cu o dietă impecabil construită, care își ia absolut toate elementele în mod corect din alimente vegetale. Pe lânga asta, el este sedentar, fumează, are frecvent episoade depresive. Îl comparăm cu un om care consumă și carne în mod rațional, dar nu fumează, face sport frecvent, are un status psihic foarte bun. Comparându-i cu analize sangvine, ecografie de carotide (plăcile ateromatoase aici indică de regulă și existența afectării coronariene) și endpoint-uri cardiovasculare într-un follow-up lung, lucrurile vor fi clare.

 

Un adept al veganismului mi-a spus că, printre altele, dieta lui poate vindeca un cancer. Să fie totul clar, odată pus un diagnostic corect de cancer, nu există nicio dovadă științifică despre vreun efect pozitiv al alimentației în evoluția acelui cancer.

 

Am primit referințe la homeopatie, când toate vocile care contează cu adevărat știu că homeopatia este ZERO și medicina actuală nu-i recunoaște niciun merit. În medicina modernă lucrăm cu doze excelent setate pentru a obține efect terapeutic, nu cu un kilogram de extract din nu știu ce plantă din care faci ceai și te aștepți să te vindeci. Citiți aici un material despre efect pe 0 din 68 de afecțiuni al homeopatiei.

 

Dr. Simona Tivadar, medic primar diabet și boli de nutriție (medic, nu nutriționist) cu experiență clinică uriașă, spune într-un interviu pentru Ce se întâmplă, doctore?: „Veganismul este o opţiune greşită, ca orice atitudine extremă. Oamenii nu au două (sau 4) stomacuri ca erbivorele, ei au fost vânători şi pescari de la începul existenţei lor pe planetă, deci sunt adaptaţi să digere carne şi proteine animale. |n afară de asta, proteinele animale sunt construite din aminoacizi esenţiali (pe care corpul nu îi poate fabrica) în timp ce proteinele vegetale au mai ales aminoacizi neesenţiali (care nu se sunt neapărat necesari, iar când avem nevoie îi putem obţine din alte surse de azot). Nu degeaba albumina (din albuşul de ou) e proteina etalon, aşa cum diamantul e etalon între pietrele preţioase. Nu există niciun erbivor mai deştept decât un carnivor (de aceeaşi talie). Ca să nu mai spun că, de când am descoperit focul, ne-au scăzut maxilarele şi dinţii şi s-a făcut mai mult loc în cutia craniană pentru dezvoltarea creierului. Asta nu înseamnă că trebuie să abuzăm de proteinele animale. Omul trebuie să mănânce de toate pentru că e omnivor. Inclusiv multe legume, zarzavaturi, fructe. Fără suplimente de vitamina B12, fier, calciu, veganii sfârşesc prin a se îmbolnăvi grav. Sunt mulţi nutrienţi esenţiali care le lipsesc celor care adoptă acest stil de hrană (inclusiv colesterolul care e baza sintezei lecitinei necesare creierului şi care nu se poate sintetiza din fitosteroli).” Adică aproximativ aceleași idei pe care le susțin și eu în materialul original Am fost vegan pentru o lună.

 

Continui cu un exemplu din cealaltă tabără, pentru că mi se pare extrem de interesant. La o postare de pe Facebook, comentează o doamnă Conferențiar pe nutriție la UMF Carol Davila București. O cheamă Corina-Aurelia Zugravu și mă acuză că vreau numai să ies din anonimat (captură aici). Continuă cu niște remarci și-mi permit să-i pun aici comentariul făcut într-un spațiu oricum public, în republica: «Nu sunteti nici primul, nici ultimul individ care face astfel de ..”experiente”. Oamenii pot sau nu sa urmeze un anumit model alimentar, scopurile , motivele fiind diferite. Este insa foarte adevarat ca experientele personale nu pot fi generalizate ci, poate, se pot constitui intr-o evidenta anecdotica, ce nu poate fi in orice caz generalizata. Ceea ce ma face totusi sa reactionez este faptul ca sunteti medic. Si intreg articolul, care presupun ca are ca scop sa fie interesant pentru media, dovedeste lipsa de cunostinte in domeniul nutritiei, cunostinte pe care cu certitudine cineva, candva, in cursul pregatirii profesionale, vi le-a oferit. Daca nu, le puteti capata si acum, urmand un curs de perfectionare (chiar am avut unul pe tema respectiva, se poate regasi pe lista cursurilor postuniversitare de pe siteul UMF Carol Davila). Ceva insa imi spune ca sunteti atat de convins de adevarurile absolute pe care le prezentati, incat nu urmariti sa va diversificati cunostintele. Sau poate ca ma insel. Raman insa la parerea mea: puteati expedia totul mai simplu fara atatea scuze. Va place carnea si nu puteti renunta la ea. E ok. Sa lasam argumentele „stiintifice” eronate.»

Doamna conferențiar Zugravu este vegană și nu i-am contestat niciodată alegerea. Pe pagina mea personală, și-a permis să scrie că mi-am dorit ieșirea din anonimat cu acest articol, scriind totul pentru media. Țin să-i mărturisesc că blogul a avut peste jumătate de milion de cititori pe lună încă din 2016 (mă bucură asta, scriu pentru buna informare a oamenilor, într-un maldăr de site-uri care promovează tâmpenii) și oricum este lipsit de orice respect să faci asemenea declarații, fără nicio salbă de date semnificative despre omul pe care îți permiți să-l etichetezi. A concluzionat dumneaei că-mi place carnea și cu asta, basta. La o căutare simplă, am găsit această poză, în care doamna Conf. Zugravu apare cu brandul Herbalife în spate, pus de FTC să plătească 200 de milioane de dolari pentru practici piramidale ilegale. Să nu mai spun despre suplimente – piață haotică de miliarde de dolari, fără efecte benefice pe sănătate, care ar trebui reglementată drastic (suplimentele trebuie recomandate cu dovezi de către medic). Herbalife a avut de-a lungul timpului probleme serioase: nu s-au dovedit efecte benefice, au fost descoperite unele produse contaminate cu plumb (aici), marile organizații respectabile nu au promovat niciodată astfel de produse. Herbalife a folosit efedrină în suplimente, FDA interzicând efedrina (aici). Lista poate continua, nu sunt presupuneri, sunt date clare.

Nu-mi permit sub nicio formă să o acuz de alegerea dietei sau a stilului de viață pe distinsa doamnă Conferențiar Zugravu. Faptul că apare lângă Herbalife pentru mine nu are nicio scuză însă (un om cu facultatea de medicină terminată ar trebui să nu recurgă la așa ceva). Faptul că, după ce eu recomand ca echilibrul și doza să fie prioritare, vine și-mi spune „vă place carnea” este absolut impardonabil. Sau scrierea pentru media, când am descris experiența mea pe blogul meu personal. Între doamna Conferențiar Zugravu (nu apare nicăieri că e medic în diabet și boli de nutriție, dar apare că e expert herbalife…) și doamna medic primar în diabet și nutriție Tivadar, dați-mi voie să o aleg pe cea din urmă.

 

Am spus că, în istoria omului, pereții grotelor erau pictați cu animale. Iată un studiu despre consumul de carne și rolul acestuia în evoluția omului sau unul despre începuturile consumului de carne. Am spus că există și studii care arată rate mai mari de afectări de tip depresie sau anxietate la vegetarieni (aici). Sau că populații de vegetarieni au avut risc crescut de cancer sau boli de inimă prin mutații ADN (aici). Sigur, nu sunt aceste materiale hotărâtoare, dar merită expuse, pentru echilibrare.

 

Am expus logic în primul articol că omul e omnivor prin construcția sa și, dincolo de asta, alegerile sunt alegeri. Că vegetarianismul cu toate derivatele sale sunt posibile până la urmă, eu am spus-o clar și nu am obligat pe nimeni să mănânce și carne.

 

Oana Geambașu, fost consilier în cabinetul ministrului Vlad Voiculescu, îmi atrage atenția că articolul original nu conține trimiteri spre studii și nu pot să-mi dau cu părerea pe tema asta, de parcă 1) a fi medic în România înseamnă automat un biet dat cu părerea și 2) o experiență personală și niște explicații de bun simț nu trebuiau să apară în spațiul public. I-am explicat frumos că îi respect părerea și iată, acum are și studii, precum și părerea unor specialiști.

 

În munca mea de medic prin numeroase spitale din București, nu am întâlnit niciun medic specialist, primar, Profesor Universitar care să promoveze veganismul. Am interacționat cu sute de medici cu multă cultură medicală și enormă experiență clinică. Nimeni nu a susținut veganismul și mulți sunt titani ai medicinei. Cei alături de care am participat la prezentări, la rezolvări de cazuri, la orice vreți, susțin caracterul omnivor al speciei umane și recomandă echilibru în dietă, un consum mic de carne, sport, evitarea alcoolului după anumite cantități, categorica evitare a fumatului. Noi recomandăm, nu impunem nimic. Mare atenție la această formulare.

 

Recomand o dietă echilibrată, cu cantități raționale de carne albă sau pește, ideal din surse cunoscute. Cât mai puțină carne roșie (sunt studii pe anumiți compuși, a se vedea recomandare și aici). O dietă bogată în zarzavaturi, ceva fructe, cantități mici de semințe. Asta se completează cu activitate fizică, cu un trai în atmosferă relaxantă, cu socializare, cu evitarea fumatului, cu un somn bun. Recomand, nu impun.

 

Notă importantă. Am expus asta și-n primul articol: faptul că industria tratează animalele cu cruzime e condamnabil. La fel, orice cruzime asupra oricărui animal este strigătoare la cer. Creșterea brutală folosind orice mijloace pentru a produce mai multă carne e respingătoare și trebuie aduse rapid modificări pentru a reglementa totul. Dacă veganii aleg să fie așa pentru a nu face rău animalelor, e lăudabil, însă nu trebuie să neglijăm faptul că traiul în societatea actuală înseamnă izgonit și omorât animale sălbatice pentru culturi inclusiv de orez sau cocos, destinate oamenilor; lista poate continua aici cu multe exemple.

Omul este prin construcția sa omnivor și trebuie să mănânce carne, zarzavaturi, fructe, semințe, totul în doze potrivite; restul e pură alegere, adaptare după voința fiecăruia. Trebuie să ne respectăm alegerile.

După miile de comentarii pline de acuze, îmi permit să las aici o părere:

Felul în care te comporți sau vorbești cu un om, folosind cuvinte deplasate, jigniri cu duiumul și etichete puse fără nicio noimă, arată mai multe despre tine decât despre omul respectiv.

Când vom deprinde arta conversației civilizate, cu multă decență și respect, fără analize superficiale, fără jigniri gratuite, vom putea spune că suntem capabili să ne înțelegem ca oameni și să trăim frumos, unii lângă alții, indiferent de afinitățile politice, religioase, alimentare.

Încă aștept acea clipă, momentan e haos, mai ales pe infernet.

 

V.

Dă mai departe acest articol pe Facebook, Whatsapp sau Messenger, pentru a face împreună educație de calitate și a distribui lucruri utile.

Intră în comunitate

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate, toate oferite gratuit. Te aștept!

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Vasi Rădulescu
Eu sunt Dr. Vasi Rădulescu și sunt medic specialist, cu 15 ani de pregătire medicală. Fac aici educație pentru sănătate, cu lucruri explicate simplu, pe înțelesul tuturor. Am scris șapte cărți. Îmi doresc să construim o comunitate puternică, empatică, educată, implicată în lucruri bune, cu aplecare spre lectură, voluntariat, educație, cauze cu impact semnificativ în societate.
O să vrei să nu ratezi această oportunitate. În calitate de cititor al meu, îți ofer un pachet cu cele 7 cărți scrise de mine + 4 cadouri (o cană minunată și trei artprinturi superbe), cu transport rapid GRATUIT, la doar 100 de lei în loc de 499 lei! Mai mult, dacă iei pachetul magic, ai șansa să câștigi un coș cu 25 de cărți extraordinare, alese cu grijă de mine! Profită!


ÎNSCRIE-TE ÎN CONCURS

Send this to a friend