Am fost vegan pentru o lună

Am fost vegan pentru o lună

Da. Nimeni nu-i perfect. Am încercat să fiu vegan pentru o lună și-apoi am eșuat lamentabil, dând iama în carne. Dați-mi voie să vă explic cum s-a întâmplat totul.

Medic fiind, m-am plasat sceptic. Știam că e foarte greu să-ți iei nutrienții doar din legume, semințe, fructe. Cu vitamina B12 e complicată treaba, deoarece se găsește doar în produse de origine animală și-n cele vegane îmbogățite cu B12, dar e discutabilă „îmbogățirea” asta și e nevoie de suplimentare serioasă. Adăugăm calciul, zincul, fierul și lista problemelor crește. Până în momentul începerii exercițiului, știam că omul e un animal omnivor, că strămoșii noștri au fost vânători și pescari, că proteinele diferă din punct de vedere al calității, că unii aminoacizi nu se găsesc în cele mai multe plante, că animalele care consumă carne bat la orice oră în inteligență animalele care consumă doar plante, că există diferențe serioase în creier între specii. Tot m-am înhămat la challenge, ca o curiozitate.

Tot felul de vedete recomandă veganismul, adică evitarea oricărui produs alimentar de origine animală (carne, lapte, brânză, ouă, chiar și miere) și chiar vestimentar (blănuri, curele, geci din piele etc). O fac arătând cum sunt chinuite animalele, cum industria asta distruge planeta, cum tot stilul generează sănătate și longevitate, cum ele se simt și arată mult mai bine și-n formă. Acestea sunt puncte forte pe care orice vegan ți le aruncă în față și e capabil să vină cu exemple nesfârșite când vrei să-l contrazici.

Cum am procedat?

Am mâncat cereale fără zahăr, cu lapte de cocos sau migdale, fructe de toate felurile, salate, legume la cuptor sau fierte, semințe, supe de linte, tofu. După câteva zile, ne simțeam minunat, chiar părea că ne obișnuiserăm cu totul, eram mai energici ca niciodată. Apoi, dezastru. După două săptămâni, am început să mai avem forță pentru aproape nimic. Eram într-o stare de oboseală generală, fără niciun chef, cu amețeli, cu lentoare, cu tot tacâmul. Mă tot întrebam unde să fie greșeala și dacă nu cumva altceva produce simptomele, fără vreo legătură cu dieta.

N-am găsit nimic. Un vegan are nevoie, ca orice om, de proteine. Cam 0.8 grame per kilogram corp, asta însemnând vreo 60 de grame pe zi pentru mine. Proteinele se găsesc în legume, fructe, semințe, dar în cantități mai mici decât în carne. Semințele sunt cele mai bogate, dar ca să iei 20 de grame de proteine la o masă, îți trebuie o cantitate considerabilă; ele sunt bogate în grăsimi și destul de calorice – dai peste cap intake-ul de calorii și te îngrași negreșit. Ciupercile sunt o iluzie, au puține proteine. Lintea roșie are 9 grame proteine la 100 grame produs; prin procesare și absorbție incompletă se mai pierd, câtă linte să consumi ca să ajungi la 50-60 grame proteine pe zi? Nu mai vorbesc de calciu, zinc, fier, unde suplimentarea s-ar putea să fie o păcăleală. Din motive de modificări în rău ale stării generale, am renunțat. Era greu să construiesc un echilibru în toate.

De ce am renunțat?

O dietă bogată în legume și fructe e nemaipomenită pentru sistemul cardiovascular și pentru toate celelalte, dar carnea își are rostul ei, dincolo de orice menghină etică privind animalele. Cheia în toate e moderația. Am anulat exercițiul, cu a mea curiozitate oarecum satisfăcută: mi s-a părut o prostie. Nu sunt de acord cu acțiunea de a suplimenta vitamine și minerale – dacă pot să le iau pe absolut toate din alimente, voi proceda în acest mod. Piața suplimentelor e oricum o păcăleală de multe miliarde de dolari. Rămân la părerea fermă că omul a evoluat consumând carne și are întipărit adânc în gene consumul de carne, cu avantaje certe. Aici ar trebui să intervină moderația și evitarea cărnii roșii în cantități mari, a grăsimilor animale.

Omul este singura ființă la care inteligența trebuie să suplinească lipsa unor instincte și o adaptare insuficientă la lumea vie. – Arthur Schopenhauer

Omul și-a folosit inteligența pentru a crea unelte sau capcane (nu avea nici viteză, nici forță prea mari), ajutându-l în pescuit și vânatoare, ulterior în agricultură. Când pleca la vânat, putea sta cu zilele fără să mănânce, lucru care nu-i convenea de minune. Agricultura a apărut din nevoia de adaptare constantă (unele zone nu aveau mare potențial de vânătoare) și diversificare, dar nu a fost nimic exclusiv, ci complementar. Când privim pereții unor grote în care au stat strămoșii noștri, vedem animale pictate, nicidecum cartofi sau grâu. Omul a gravitat în jurul animalelor.

E veganismul o treaptă superioară a evoluției?

Pare mai degrabă un curent filosofic apropiat de epicurism. Renunțarea la unele lucruri te poate face mai fericit, dar în context pur alimentar, situația e sensibilă. Veganismul e o alegere extremă care poate naște serioase probleme, cum fac de regulă toate alegerile extreme.

Veganii își fac burgeri vegetali, salam vegetal, aripioare picante vegetale – prin urmare, în timp ce consumă fond bun cu formă falsă, se gândesc tot la carne (nu e atitudine ipocrită asta?).

Toată lumea pare îndreptată spre extremism. Dacă ne uităm la alegerile politice, francezii au avut de optat între Le Pen și Melenchon printre alții. Știm ce au făcut americanii cu Trump. Dacă trecem la religie, mulți din generațiile tinere condamnă la unison biserica, punând în aceeași oală toți preoții, ceea ce e profund greșit (sunt preoți cu caracter de duhovnic care trăiesc cu puține lucruri, dăruiesc celorlalți, îi îndrumă, îi montează din cuvinte și mângâieri). Extremismul ne atrage pentru că alegerile mai cumpătate nu ne mai satisfac. Nu-i de mirare că mulți sar în veganism, o alegere extremă. Nu-i de mirare că mulți inventează religii.

Deficit de atenție. Un vegan poate ajunge la mari deficiențe de minerale și vitamine, dar nu aici e deficitul cel mai mare. Dacă analizăm comportamentul unui vegan, vedem că dorește cu orice preț să arate celorlalți cât de mult greșesc, se impune cu orice fel de argument, atacă o mulțime de alte subiecte sensibile, tocmai pentru a capta atenția. Veganul ar trebui să trăiască într-o umilință aparte, dar el vrea urcarea pe un soclu înalt și vrea ca lumea să știe că e superior celorlalți (cât timp e vorba de o alegere de viață, nu e nimic superior).

Vegetarianismul sau veganismul devin în contextul tehnologic actual posibile, dar sunt foarte greu de aplicat corect. Toate studiile care arată beneficiile unei diete vegetariene atenționează despre „appropriately done”, adică aplicarea corectă a unor principii alimentare. Toate studiile care arată avantaje pe sănătate spun că vegetarianismul ar putea sta la baza riscurilor mai mici de boli, dar nimic nu e clar momentan. Adaug aici că există studii care leagă vegetarienii de risc înalt de cancer prin mutație ADN, de boli mintale și multe altele.

Ce cred că e corect să mâncăm?

Nu consum lapte de vacă pentru că oricum nu-l tolerez. Îmi place cel de cocos, orz, migdale. Consum ouă, pe care le fierb și le pun în salate sau, mai nou, în ramen. Mănânc legume din abundență și câteva fructe. Consum carne de pui și pește, nimic procesat, nimic foarte sărat sau plin de grăsimi. Mănânc rar porc sau vită. Îmi place uleiul de măsline. Cât timp mă mișc, știu că-mi permit să atac mai multe fructe, fără probleme (ele îngrașă, în cantități mai mari trebuie evitate în curele de slăbire).

Industria alimentară abuzează de substanțe pentru a crește mai repede și relativ în siguranță masa musculară a animalelor (a se vedea hormoni, antibiotice), dar un consum rarisim de carne roșie și scăzut de carne albă sau pește îți permite să 1) ai timp să alegi cu mai multă grijă carnea și 2) investești mai mult într-o carne de calitate, provenită din animale crescute organic și fără cruzime (a se vedea vacile wagyu sau kobe).

Cred că doza este cheia în alimentație, cu un echilibru în toate, cu armonie la masă, cu evitarea alimentelor pline de zahăr, sare, grăsimi. Veganismul poate fi practicat, e alegerea oricui, dar am văzut multe persoane vegane care, la o analiză superficială, nu-mi inspirau deloc sănătate, ci lipsă de vlagă. M-am oprit din experiment, din prea multe motive (adaug aici speakeri care fabulează citând studii care nu există, problema aminoacizilor esențiali, vegani care se poartă extrem de respingător cu ceilalți și altele).

Listă de bun simț

 • omul a gravitat mereu în jurul animalelor, fiind vânător, crescător, pescar
 • omul nu are patru stomacuri ca alte animale ierbivore
 • omul nu are intestinul adaptat pentru consumul crescut de plante
 • caninii au involuat din cauza procesării termice, nu pentru că omul nu trebuie să mănânce carne
 • dantura s-a modificat pentru a eficientiza dezvoltarea creierului, nu pentru că omul nu trebuie să mănânce carne
 • proteinele pun mari probleme, un consum ridicat de cereale și semințe nu e deloc sănătos
 • colesterolul exogen e deosebit de util corpului, în cantități raționale
 • produșii care suplinesc carnea au o calitate îndoielnică
 • carnea are aminoacizi vitali pentru reconstrucția celulară, enzimatică

Concluzie

A fost un exercițiu interesant. Un vegan mi-ar spune că sunt incapabil să continuu, că sunt laș. Sunt medic și am în spate ani buni de documentare, de studiu al proceselor corporale; nu m-am trezit mare ermit după vizionarea unor clipuri pe YouTube sau citirea pe sărite a unor materiale. Am învățat să fiu mai echilibrat, să evit excesele, să nu cad în practici radicale, impuse brusc, care pot face mai mult rău decât bine. Iubesc animalele, dar ca oameni, suntem construiți să le și mâncăm pe unele dintre ele. Că omenirea își bate joc de multe și le crește aiurea pentru a satisface pofte uriașe, asta e cu totul altă poveste. Trebuie să învățăm să mâncăm echilibrat, să ne mișcăm, să gândim pozitiv, să dormim bine, să ne menținem mansarda în ordine (a se citi psihic).

Dacă vom consuma mici cantități de carne, bucurându-ne cu persoane dragi de o masă echilibrată, vom fi sănătoși. Nu știu în ce măsură o dietă plină de restricții, de chinuri și căutări de produse înlocuitoare și îndoielnice, ne va menține psihicul într-o formă bună. Mai mult, trebuie să învățăm să ne respectăm alegerile de viață, fără degete îndreptate punitiv împotriva altora, așa cum am văzut că fac mulți vegani pentru a se impune. Impunere care nu-și are rostul.

Am terminat cu vegetarianismul/veganismul. Over and out.

 

V.

pachete exclusive cu Transport GRATUIT Pachete cu cărțile mele

+ cărți CADOU!

Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

79 Comments

 • „Nu mai vorbesc de calciu, zinc, fier, unde suplimentarea s-ar putea să fie o păcăleală”. Glumesti, asa-i?
  Nu mai spune ca esti doctor :))

 • Mi se pare util textul, dar concluzia e, din punct de vedere logic, gresita. Daca ai incercat veganismul (fara carne si nici un alt produs de origine animala) nu poti spune ca nu recomanzi nici vegetarianismul (care include lapte, oua, branza, deci destule proteine animale si nutrienti). Sunt stiluri alimentare diferite, cu rezultate diferite. Dumneata folosesti conceptele interchimbabil, dar ele inseamna alte lucruri. Plus, pentru ca ai studiat medicina si ai facut statistica, stii ca e nevoie de mase de oameni care sa incerce acelasi lucru, sa compari rezultatele cu cele ale unor mase de oameni care au mancat de toate (grupul de control), si abia apoi sa spui ca e bine sa faci X sau Y, nu in virtutea unui experiment personal, care cel mult poate spune ceva despre experienta dumitale in particular si atat. Altfel, util sa citesc asta de la un medic. Data viitoare fa si un examen de sange ante- si post-experiment, o sa ajute publicul sa inteleaga mai bine riscurile la care se expune adoptand veganismul.

  • Georgiana, si tu faci confuzie intre concepte. Vegetarian inseamna fara produse de origine animala (dar consuma miere) – cei cu lapte, oua branza sunt lacto-uovo- vegetarieni, iar veganii sunt extremistii, caci mananca numai vegetale in stare naturala, fara procesare termica. Domnul Radulescu a incercat sa fie vegetarian, nu vegan, iar in expunerea de mai sus are foarte mare dreptate in multe privinte, dar mai ales in ceea ce priveste extremismul. Ca si in religie, in randul vegetarienilor s-au trezit unii sa creeze curentul vegan, adica descoperirea focului sa fie folosita doar pentru a-si incalzi locuintele. Am urmarit o expunere a unui „faimos” vegan din State si am ramas socata sa ascult argumentele pentru care recomanda eliminarea din alimentatie a oualelor – ” sunt excrementele gainii”, iar mierea – „voma albinelor” ( caci ies pe aceleasi cai), in schimb recomanda cu caldura produsele procesate cu gust de carne. Si aici ajungem la concluzia ca dl. Radulescu avea dreptate cand spunea ca veganii au atitudine ipocrita. E ca atunci cand tii post cu carne de soia. In final cred ca este o alegere de viata care la urma urmei ar trebui respectata. Ce este deranjant este atitudinea anumitor persoane care privesc de sus si cu dispret fatis pe cei care consuma carne, dar si asta cred ca tine strict de caracterul fiecaruia. (ca diferenta intre pocaitii adventisti, baptisti, etc si iehovistii care sunt foarte virulenti si au impresia ca numai ei ajung in Rai). In rest, toate bune.

   • Scuze dar confuzia o faceti d-voastra. Veganism nu inseamna fara procesare termica -Raw =(crud) vegan. Veganismul presupune o dieta bazata strict pe consumul produselor vegetale. Excluderea din dieta a mierii,laptelui branzeturilor lactatelor, etc.

 • Tocmai pentru ca esti medic vorbesti strict din punct de vedere medical despre veganism. Habar nu ai ce inseamna de fapt a fi vegan. O zi buna!

 • A spune că „sunt medic” apoi a construi o telenovelă ratată, cu foarte multe detalii inexacte ba chiar false, este o rușine pentru sistemul sanitar. Fiind parte din sistemul sanitar, îți pot demonta telenovela punct cu punct. Sănătate îti doresc şi multă înțelepciune.

 • Pe bune? medic fiind stiai ca iti iei greu nutrientii din plante? colesterolul il creeaza corpul tau, nu ai nevoie de colesterol. cata dezinformare imi e jena. nutrientii din carne sunt second-hand. corpul uman asimileaza extrem de bine nutrientii din plante iar in carne nutrientii se gasesc cu greu.

  iubesti animalele dar esti construit sa mananci pe unele dintre ele?… nu stiu ce sa zic. omul e adaptabil. exista oameni care traiesc din scoarta de copac ca nu au altceva.

  crede-ma ca renuntarea la veganism in context alimentar romanesc nu inseamna renuntarea la unele lucruri. inseamna sa imbratisezi hrana adevarata. inseamna sa te educi si sa mananci mai divers decat visai vreodata. diversitatea nu inseamna 7feluri de carne pe farfurie cum e la cei mai multi romani.

  acest articol e doar o parere – nici macar una informata din pacate. sunt vegani de ani de zile care functioneaza perfect ba chiar mai bine decat inainte. Exista un numar foarte mare de medici care recomanda hrana din plante si excluderea totala a produselor animale. Nu poti sa iubesti un animal si sa il mananci. e ca si cum ai zice ca crezi in consimtamant in timp ce violezi pe cineva.

 • Salut Vasi,

  Eu nu am avut deloc probleme sa-mi iau necesarul de proteine. Spre exemplu la o singura masa daca mananc 300g de tofu cu cateva felii de paine integrala ajung lejer la 30g de proteine si acopar si in mare parte necesarul de calciu, magneziu si fier.

  Valori nutritionale (Google)
  http://imgur.com/a/URMQy

  Iar la vitamina B12 (care se gaseste in mare parte in pamant), daca nu mananci pui crescut la tara si care a scurmat in pamant, atunci cel mai probabil iei si tu suplimente indirect, pentru ca animalele care cresc in hale si nu au access la pamant nu pot sintetiza B12, asa ca li se adauga in hrana.

  http://eerainuh.com/supplementation-of-vitamin-b12-in-cattle-and-sheep-to-prevent-deficiency/

  Oricum, pe mine unul ma face sa ma simt bine si imi da energie faptul ca sunt vegan si ca reduc pe cat posibil suferinta oricarei vietuitoare. 🙂

  Numai bine!

 • „Am fost vegan pentru o luna!” . Ai fost pe mata. Medicul p**ii care s-a nascut nutritionist. Iesi naibii la Mcondald si mananca ca tot omul in loc sa-ti pierzi timpul sa scrii articole. Iti dau foc si te fac gratar pentru copii mei daca te prind pe strada. Sa vezi ce delicatesuri iese din carnea de om. Te lingi pe bot atat iti zic ! :*

  • Iar tu pune mana pe o carte de romana. Macar gramatica sa stii, daca nu ce-i aia bun simt.
   Ca sa nu vorbim de cat bine ti-ar face un psiholog, avand in vedere pornirile pe care le ai. Din spatele ca-calculatorului, evident, ca ca orice om foarte chinuit pe dinauntru.
   Iti doresc multa bafta, ai nevoie.

 • Daca vorbim de stiinta, jurnale academice de specialitate va contrazic. Inteleg ca cineva poate sa nu fie de acord, din orice motive vrea el, cu veganismul. Problema e ca de obicei stiinta, medicina si nutritia sunt aduse ca argumente anti-veganism cand de fapt, stiinta sustine ca o dieta vegana planificata cum trebuie e la fel de buna ca orice alta dieta alimentara sanatoasa.

  http://www.andjrnl.org/art…/S2212-2672(16)31192-3/abstract

  https://www.andeal.org/vault/2440/web/JADA_VEG.pdf

 • Dacă mănânci carne de 18+ ani normal că unii oameni nu vor putea trece așa ușor peste ea. DE ACEEA SE CREAZA SUBSTITUENȚI DIN SOIA, nu din ipocrizie… Unii oameni au nevoie de asta. Faptul că ai incercat aceasta dieta este puțin important daca ești lipsit de principii, de aceea te-ai și lăsat de ea. Am ajuns la un nivel in care putem trăi și din macro/micronutrientii pe care ii luam din plante. Dacă unii vegani sunt mai agresivi, treaba lor, nu te victimiza așa ușor :)). Eu sincer sunt vegetarian, și mie mi se pare foarte greu sa ramai vegan, și respect celor care pot.

 • Buna ziua!
  Mi-a placut articolul dvs cu ‘vegan pt o luna’! In principiu cam asa cred si eu dar nu atat de documentat 🙂
  Eu am un alt stil: de foarte ulti ani (aprox 20) nu mananc carne, branza, lapte, oua (sau derivate ale lor) in toate Miercurile si Vinerile de peste an si in cela 4 mari posturi (Paste, Pestru si Pavel, Sf Maarii si postul Craciunului). Toate bune si frumoase si fara probleme deosebite de sanatate la 41 de ani, cand multi dintre cunosscutii mei nu mai au fiara, au ulcer, au bila lenesa etc. Uneori de abia astept sa inceapa un post ca sa am acea senzatie de tranzit intestinal fluid, insa de vreo 3 ani incoace in ultimele doua saptaani din posturile mari (Paste si Craciun care sunt de cte 6 saptamani) sunt mai emotiv si iau decizii mai incet decat de obicei, la locul de munca…. 🙁
  Ce as putea face, in afara de a renunta la post, ca sa imi pastrez functiile creierului ‘fara limita de viteza’ 🙂 ? Mentionez ca acest post a devenit un stil de viata si ca nu sunt deloc habotnic religios, poate nu mai mult credincios decat marea majoritate a romanilor.

  As dori o parere a dvs, in privat, la e-mail minitehnicusm@gmail.com

  Multumesc!

  Marius M.

 • Doar afirmand ca pe o dieta vegana ai lipsa de zinc, da-mi voie sa iti zic ca tot ce ai scris nu mai are nici o noima, plus ca este complet lipsit de argumente logice si fara nici o baza. Zink mai mult ca in nuci nu gasesti. Nucile din cate stiu eu au provenienta vegetala. Aoleu, cum asa? :)))))

   • Vasi nu cred ca ai auzit de Dr. Kim A. Williams, in prezent presedintele Asociatiei Americane a Cardiologilor din State. Cred ca are in spate mai multa medicina decat poti tu numara pe degete. E vegan din 2013 si recomanda veganismul oriunde merge. In conditiile in care in Romania bolile de inima sunt pe primul loc, vii si trantesti acest articol, pe cine crezi ca pacalesti? Spune sincer, cine te-a platit sa scrii acest articol.

 • Din câte am citit, se pare că ai ignorat complet carbohidrații. Cartofi, linte, fasole, năut, chiar și pâine sau paste. Carbohidrații ne hrănesc creierul. Proteinele animale nu ajung în creier, doar glucidele fac asta.

  TRY AGAIN

 • Mda, un alt mancator de carne care vrea sa-si justifice alegerea. Mananca omule ce-ti place, dar nu mai scrie prostii pe net. Sunt vegan de ani de zile si am energie super. Colegii mei mancatori de carne, cand vin de la masa de pranz, dorm pe scaune o ora, ca le pica greu mancarea. Trebuie sa se ridice de pe scaun sa se plimbe un pic ca altfel chiar ar adormi.
  Si corect ar fi sa nu prezinti experienta ta, limitata ca durata si scop, ca pe o dovada stiintifica. Mai pui si ‘greutatea’ ta de medic in spatele celor scrise, sa devii mai credibil. Mie sa-mi arati studii pe grupuri mari de oameni si pe durate de ani nu de saptamani.
  In doua saptamani nu devii deficient de nimic, daca nu ai fost deficient dinainte. B12 se stocheaza in ficat si dureaza 3-5 ani pana se termina, daca nu mai pui la loc.
  Hai, fii cinstit si recunoaste ca-ti place carnea… E okay. Nu arunca nimeni cu piatra in tine. Cum a zis Sf. Apostol Pavel… „Cine mănâncă să nu dispreţuiască pe cine nu mănâncă; şi cine nu mănâncă să nu judece pe cine mănâncă”.

 • Detoxifierea organismului cere resurse serioase, acesta este motivul pentru care v-ati simtit fara energie. Si dureaza evident mai mult de o luna. Mi-e teama cand ma gandesc ca tocmai un medic nu si-a dat seama de asa ceva… Si eu am avut probleme asemanatoare, in plus am facut si o acnee de toata frumusetea care a tinut luni bune, dar nu am renuntat! Eu fac arte martiale si am destula energie sa topai doua ore incontinuu, apoi sa ma relaxez cu cativa kilometri de alergare usoara. Cu o dieta vegetariana (si fara lactate ca nu imi plac). Vegetarianismul este recomandat inclusiv de vechii maestri de arte martiale asiatici, sau de yoghini… daca ei aveau destula energie fara carne, cred ca putem avea si noi.

 • Felicitari, un articol foarte bun!
  Arată clar motivele pentru care oamenii adoptă aceste stiluri de viață (iar comentariile imputernicesc înzecit declarațiile dumneavoastră): au nevoie de un piedestal! Au și prea mult timp liber(cred eu) și uită faptul că dacă strămoșii lor nu ar fi consumat carne, creierul lor nu s-ar fi dezvoltat într-atât încât ei sa aibă astăzi aceste mustrări de conștiință, iar acum eram cu toții undeva la păscut încercând să ne obținem nutrientii în 12-14 ore și apoi ne culcam ca să putem digera cat mai eficient (cum fac gorilele).
  Partea mai rea cu personajele astea (nu persoane) este ca sunt de-a dreptul grețoase și au ochelari de cal aidoma extremiștilor religioși și nu văd dovezile științifice din fața lor și pun botul la toate mizeriile „de pe net” exact cum fac și cei care sunt antivaccinare, de au ajuns sa moară prunci nevinovați!
  Niște „oameni”…

  • „dacă strămoșii lor nu ar fi consumat carne, creierul lor nu s-ar fi dezvoltat”

   Pai dupa teoria asta rechinii, tigrii, leii si alte lighioane din astea ar fi trebuit sa stapaneasca lumea… Cum s-o fi dezvoltat creierul asta numai la om?

 • Un sfert din populatia planetei nu mananca produse lactate si carne, nu sunt nici mai prosti, nici mai bolnavi, nici mai lipsiti de energie. Va recomand sa cititi ” Studiul China”.

 • Ha ha ha!!! Am citit articolul. Dar mai mult mi-au placut comentariile. Zici ca le-a sarit discul. Este tocmai ce spuneai, veganii is tare rai si se impun. De ce? De parca asta schimba ceva. E pe bune ca o secta care daca nu o accepti esti facut cu ou si cu otet. Nu e nici unul sa fi zis: bine argumentat, dar totusi: bla bla bla bla… toti sar sa-ti taie gatul. Eu unul iubesc carnea oricare mai putin cea de vita, desi in timpul URSS ne indopau doar cu aia la gradi si la scoala ca cica e dietica… ca ulterior sa aflam ca e daunatoare. Dincolo de toate am apreciat faptjl ca faci apel la calcul, sa mananci cu cap, sa calculezi bine ce bagi la borta si totul va fi bine. Asta incerc ai eu ultimul timp sa invat. Sa mananc mai cumpatat. Pana azi mi-a reusit. Intr-un cuvant. Cel mai frumos a fost comentariul cu frigaruiul din om. Nenea stie ce zice. L-o fi probat 🙂 sanatate si multa rabdare ca romanii nu prea stiu sa respecte opiniile altora 🙂

 • ..”cum tot stilul generează sănătate și longevitate, cum ele se simt și arată mult mai bine și-n formă…” – nu mi-e foarte clar de unde inversunarea asta de a nu crede sau a nu a accepta ca unii oameni chiar functioneaza f bine cu un stil de viata vegan? De ce putem anula din start ceva ce pe noi nu s-a pretat ok, insa avem pretentia ca experienta noastra singulara sa fie luata in serios si ca sistem de referinta?

 • 1.Degeaba esti de profesie doctor, la scoala nu ai invatat cum sa te alimentezi.
  2.Singurul aliment lipsa este vitamina b12, care nu se gaseste in alimentele de origine animala, ci ii produsa de micro-organisme, care traiesc in pamant, praf, etc. De exemplu – vaca manca iarba cu pamant si asa isi ia B12. Mai nou, vacile sunt alimentate cu cereale si alte alimente ”curate” si nu mai au B12.

  Pentru un vegan sunt 2 optiuni – supliment – pret 15$ an/persoana sau manca alimentele fara sa le spele. Eu unu prefer sa le spal!

  3.Calciu – recomandare oficiala in America ii pe la 1g/zi, dar, in acelasi timp sunt in top 5 la osteoporoza, iar in tarile in care consuma 250-300 mg/zi nu esista ostoporoza. Hmmm – interesant.
  Personal, am folosit https://cronometer.com/ si am zilnic intre 300-500 mg calcium/zi. Nu am nici o urma de vreo lipsa de calciu.

  4.Zinc nu exista doza recomandata, lipsa se banuieste doar dupa unele simptome.
  5.Fier – cafeaua, antacidele, vinul, ouale, produsele lactate – afecteaza absorbtia de fier. Pe o dieta complet vegetarian i iimposibili sa ai lipsa de fier. De studiat – https://www.youtube.com/watch?v=cq84RZVR_C0

  Ai putea sa studiezi tot canalul, e bazat doar pe studii.

  Lipsa ta de energie as zice ca e cauzata de prea putine calorii. Ai bagat cel putin 2500kcal/zi? Asta ii de obiecei greseala principala. Nu se mancanca suficient.

  Cateva alimente de bagat zilnic – 400g cartofi, 4 banane, 100g tarate de ovaz, 1 lingura seminte de in, 100g linte (sau oricare leguminoasa), 5 migdale, 1 mar
  Dupa https://cronometer.com/ iasa 1300 kcal, 43g proteina, 151% necesar fier (Hmmmmm), 66% zinc si 180g calcium si 75% din necesarul de nutrienti/zi.

  Asta cu doar 1300 kcal.Pana la 2500 kcal orice planta bagi treci de 100% nutrienti necesari. Daca mai faci si ceva sport (cum ii normal) ajungi lejer la 3500kcal, unde trebe sa mananci si mai mult!!!O ce naspa!!!

  Personal, sunt de vreo 10 ani vegan, alerg 10 km la tot a doua zi, ma apropii de 40 de ani si sunt in cea mai buna forma. Bag cel putin 10 banane/zi, 200g tarate de ovaz, 1kg cartofi (sau cam 300g paine de casa, facuta din faina alba combinata cu integrala, sau mamaliga, ocazional orez).

  Nu va recomand sa consumati uleiuri, de nici un fel.

  PS Din postarea ta imi dau seama ca stii foarte putine despre alimentatie, mult mai putine decat crezi. Sper ca nu o iei personal. Observ ca ai o carte anti zahar. Sunt curios, ce le bagati in vena la pacienti, nu cumva glucoza???? Cauza diabetului 2 nu este zaharul ci grasimea intracelulara.

  Cine zice ca zaharul nu ii bun, imi dau seama din start ca nu face efort fizic.

  Putin despre:

  Oua – in US este interzis sa faci reclama la oua si sa folosesti cuvantul healthy sau nutritious. Interesant. Oare de ce? Intr-o tara unde se consuma 400milioane de ou/zi.

  Laptele si produsele lactate – 50 de tipuri de hormoni, 20 de tipuri de antibiotice, grasimi saturate, cholesterol, PUROI (da da este legal 1 picatura de puroi la un pahar de lapte – pofta buna), sange.

  Carne, mai bine zis mortaciunea, conform OMS ii carcinogen clasa A. Pofta buna.

  Dupa cum vezi postez comentariu la 6,49 dimineata si sunt treaz de la 4,30 din cauza ca am prea putina energie.

  • Zaharul nu e bun. Ala din punga de la magazin.
   Dar daca vine din plante, neprocesate, cu toata fibra, ala e bun. Nu-ti creste repede nivelul de zahar in sange si mananci si nutrienti odata cu carbohidratii.
   Zaharul pe care-l cumparam e fara nici un fel de valoare nutritiva. Calorii fara rost.

 • Cât de jenant poate să fie să afirmi că plantele sunt proteine incomplete, prin urmare să nu fi aflat până la ora actuală următoarele informații la îndemâna oricui:

  În exemplele de mai jos nu uitați să modificați cantitatea de referință din lista de sus, pe nume „Serving size”, de la cât este setată automat (1 cup etc), la 100 grams, ca să rezulte procentul și să puteți compara alimentele între ele.
  De asemenea, verificați calitatea proteinelor respectiv prezența aminoacizilor esențiali pe simbolul în formă de evantai cu numele Protein Quality.
  Exemple:
  — Spanacul crud conține 2,9 g% proteine și absolut toți aminoacizii esențiali
  http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2626/2
  — Varza kale conține 3,3 g% și absolut toți aminoacizii esențiali
  http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2461/2
  — Broccoli crud conține 2,8 g% proteine și absolut toți aminoacizii esențiali
  http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2461/2
  (doar din aminoacidul Leucină ceva mai puțin, dar care e conectat cu îmbătrânirea și cancerele)
  — Rucola conține 2,6 g% (aminoacizii nu au fost determinați încă)
  http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/3025/2
  Există și verdețuri mai puțin valoroase:
  — Castravetele are toți aminoacizii esențiali, absolut toți:
  http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2439/2
  — Salata verde varianta romană are doar 1,2 g% și deficit mediu de Metionină + Cisteină
  http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2461/2
  — Salata verde varianta iceberg, care este una din cele mai „chioare” legume de pe întreaga planetă, e și mai deficitară și are doar 0,9 g% și prezintă deficite la mulți aminoacizi, însă tot îi conține pe toți cei esențiali
  http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2476/2

  Vă propun să vă lăsați de nutriție și să continuați cu medicina, cu toate că până și în cadrul cardiologiei vă încadrați perfect în acest citat:

  Dr. Kim Williams, president of the American College of Cardiology, summed the situation well:
  „There are two kinds of cardiologists: vegans and those who haven’t read the data.”

  (ca să nu apucați să vă legați de pregătire: sunt medic specialist medicină internă unde am activat ca asistent universitar și sunt nutriționist-dietetician, cu ambele facultăți făcute)

  • Liviu, eu am spus că cele mai multe plante nu au toți aminoacizii. Cât despre declarația acelui cardiolog din fruntea ACC, o consider cam malițioasă. Cine îi dă dreptul să împartă medicii așa?

   • Domnule doctor Rădulescu -cel care vă permiteți să tutuiți pe oricine doar pentru că aveți 1.500 fani care înghit orice li se spune dacă sună frumos-, răspunsul meu întârziat (fiindcă doar acum l-am observat pe al domniei voastre) este următorul:

    Ați formulat exact așa:
    „unii aminoacizi nu se găsesc în cele mai multe plante”

    Mă gândesc că vă referiți la cele comestibile, nu?

    Arătați-mi o singură plantă comestibilă integrală uzuală care nu are toți aminoacizii ESENȚIALI. Una singură. Uitați aici baza de date internațională:
    http://nutritiondata.self.com/
    și spor la căutare.

    Căutați la imaginea cu evantaiul aminoacizilor esențiali – fiindcă ați uitat să menționați că doar aceștia contează, nu-i așa?

    UNDE este planta aceea? Cum? Unde?

    Cine îi dă dreptul lui Kim Williams? Vă spun eu cine. Cumulul de evidență științifică pe cercetări efectuate corect. Doar acesta.

 • :))) ce au sarit toti haterii vegani/vegetarieni sa ne arunce cu papadia in ochi :))) Nici nu poti sa le zici sa se relaxeze ca fac infarct! ca ei nu consuma carne si au risc scazut :)))Penibili!

 • Sunt partial de acord cu tine,dar în nici un caz în privinta proteinelor,cunosc culturisti vegani care consumă 140-160g proteine pe zii,lintea are 9 g proteine pe 100 g??de unde ai luat tabelul??are cel putin 20g/100 ,de ce nu ai mentionat si celelalte leguminoase bogate în proteine?(fasole,naut,soia,mazăre).Nu vreau să jignesc dar dacă ai fi doctor ai știi că o intestinul subtire a unei persoane sănatoase absoarbe aminoacizii in proportie de aproape 100%,nu înteleg chestia asta cu proteina vegetala si animala,tot din aminoacizi sunt făcute,dacă cele vegetale au unii aminoavizi in cantităti mai mici,acest lucru se poate rezolva prin imbinarea a cel putin 2 surse vegetale diferite.Personal nu consider că alimentatia vegana este cea mai sanatoasă dar consumul carnii cu multa moderatie este o alegere inteligentă.Studiile mai arata ca veganii au un risc mult mai scăzut pentru cancer,boli coronariene,diabet…deci nu i-aș condamna.

 • Sectiunea de comentarii de aici ii fix motivul pt care vegetarienii si veganii nu mi-s dragi :). O adunatura de oameni care au citit ceva pseudostiinta si au imepresia ca stiu mai multe acum. GG. Nu stiu daca sunt mai rai ca cei care spun ca „vaccinurile cauzeaza autism”

 • Salut,

  Sunt curios de unde pot citi mai multe despre dentitie si faptul ca anumite parti, cum ar fi caninii s-au redus ca si dimensiune din motivele citate in articol ( nu pentru ca nu am fi construiti sa mancam carne)

  In rest, misto articolul, am fost si eu vegan. Acum mi se pare ca lumea scrie mai mult aiureli, iar multe carti sunt scrise de oameni care n-au nicio treaba.

  Zi faina si sunt curios de sursele pt dentitie.

  Thanks

 • Am fost si eu acolo. Mi-a luat mai mult de o luna ca sa realizez ca nu e tocmai bine, dar din fericire nu s-a prelungit cu mult. O sa se termine candva si cu moda asta si vom reveni la normal, curand sper 🙂

 • Deci tu ai intrat in veganism informandu-te foarte putin despre ce treubuie sa mananci. Vad ca ai zis ca dietele vegane planificate cum trebuie sunt ok, cum e si pozitia „American Dietetic Association”, cea mai mare organizatie de profesionisti in nutritie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

  Si atunci logica articolului, care e? Ce rost are articolul tau daca o dieta vegana planificata cum trebuie acopera tot ce ai nevoie si poate sa aduca beneficii in termeni de sanatate si sa trateze anumite boli? Presedintele de la American College of Cardiology, Dr. Kim Williams, e vegan si recomanda pacientilor o dieta vegana, pentru ca e studiat cum o dieta vegana trateaza boli cardiovasculare, care, domnule doctor, sunt principala cauza de moarte in lume.
  Si nu numai, pot sa iti mai dau multe exemple de doctori care trateaza pacientii de diverse boli printr-o dieta vegana si multe exemple de cercetare facute pe dietele vegane sau eliminarea de produse din origine animala. Si nu zic de postari pe blogguri de unde iti iei tu informatiile, ci articole din literatura, research. Dar cum iti plac anecdotele asa mult ca na, ce e aia statistica si cercetare, o sa zici ca sunt oricum sponsorizate de ceva industria de brocoli, nu?

  Fiecare argument al tau e foarte slab dintr-un punct de vedere al literaturii medicale si nu numai:
  daca tot ai mentionat de animale, de ce nu ai mentionat si de cimpanzei, cele mai apropiate rude ale noastre ca specie, care au o dieta 98% vegana, restul de 2% fiind insecte? Daca tot iti place argumentul cu inteligenta, de parca ar avea vreo relevanta, poftim, cimpanzeii sunt printre cele mai inteligente animale. Si inca una, elefantul, tot ierbivor, tot in top cele mai inteligente animale.

  Si de ce nu ai mentionat domnule doctor ca numai animalele ierbivore pot sa faca arteroscleroza? De ce nu ai mentionat ca oamenii arata caracteristici principal ierbivore? Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1312295/. Din nou, asta e literatura, nu un blog de pe authoritynutrition.org

  Un articol foarte slab, nu mai mentionez ca nu ai citat nicio sursa, sunt doar anecdote si e plin de ‘argumente’ ce sunt cunoscute ca ‘appeal to nature’: daca e natural, inseamna ca e bun. Ne-am dezvoltat ca oameni mancand si carne deci trebuie sa consumam si acum carne? Evident ca nu, daca ai incerca sa ai un debate cu oricine pe orice tema si ai folosi argumente de genul, ai fi luat in ras. https://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_nature

  Dar ce conteaza, ca na, tie nu iti pasa, nu vrei sa stii nimic adevarat ca doar ai auzit si tu pe undeva de veganism, te-ai gandit sa incerci si tu o luna si gata, scrii un articol ca sa ii dai tu acuma ‘debunk’, lasand la o parte milioanele de vegani din lume care se descurca foarte bine.

  Da, majoritatea veganilor spun numa pseudoscience si vorbesc de detoxifieri si alte nebunii. Dar tu cu ce esti mai bun, cand spui ceva de aminoacizi fara sa numesti vreunu care nu e in plante? Si lista poate continua, of.

 • Cred ca dovada cea mai clara prin care sa sustineti aceste deficite si urmari negative era afisarea unor analize medicale de inainte si de dupa aceasta luna in care ati fost vegan. Am renuntat sa mananc carne de la varsta de 7 ani, neobligata de parinti, mentionez ca sunt singura din familie care a ales acest lucru. Spre deosebire de ceilalti membri, am observat ca racesc mult mai greu, am nevoie de mai putin timp de repaus dupa masa si ma pot lauda cu un tonus mult mai bun. Analizele mele sunt bune, nu am nicio problema de sanatate, chiar as incuraja multe persoane sa adopte acest stil de viata. Legat despre minerale, o sursa importanta de calciu sunt semintele de susan, magneziul il gasesti in legume, nuci, avocado, zincul in caju, in seminte de dovleac. solutii de inlocuire se gasesc, nu cred ca toate persoanele care sunt pro acestui regim alimentar au probleme de sanatate. bineinteles ca organismul va reactiona diferit cand apar schimbari de alimentatie, cred ca o luna de zile este mult prea putin ca sa trageti concluzii asa de stricte. Soia are 17 grame de proteine pe 100 de grame, cred ca este echivalentul perfect al carnii. intr-adevar, omul preistoric vana, era omnivor, dar speranta de viata pe atunci era mult mai mica (nu incerc sa spun ca singura cauza este consumul de carne, dar ar trebui, poate, sa fie luata in considerare). cu tot respectul, aceasta postare va scade credibilitatea in practica si sfaturile dumneavoastra in calitate de medic.

 • Sunt interesata de subiect si de cat mai multe puncte de vedere, tocmai asa am gasit timpul pentru a parcurge intregul articol.

  Puteti detalia,fie intr-un articol viitor, fie intr-un comentariu, ultimul punct din lista de bun simt :
  „carnea are aminoacizi vitali pentru reconstrucția celulară, enzimatică” ?

  Imi sunt de folos si referinte bibliografice, pentru eventualitatea in care timpul nu va perimte sa detaliati, sau nu considerati acesta fiind subiect pentru dezbateri mai ample in cadrul blogului dumneavoasta.

  Multumesc anticipat!

 • Cred ca oricine este liber sa isi aleaga dieta care i se pare mai potrivita pentru sanatatea sa.
  Nu inteleg de ce unii comenteaza atacand si cu mare lipsa de respect.
  Domnule doctor, va apreciez mult, chiar daca sunt vegetariana de o viata, si nu cred ca alegerile diferite in alimentatie pot sa schimbe stima pentru o persoana.

 • Revoluția alimentară se intampla si in Romania. La fel de greu ca peste tot in lumea asta. O revolutie alimentara buna de data asta – „Alimentatie pe bază de plante întregi”. E diferit de vegan, pentru ca poti fi vegan si sa maninci foarte prost din punct de vedere al nutritie. Din pacate, oamenii sunt bombardati cu informatii contradictorii, din nestiinta, din motive de interese financiare, politice, etc…. Este de datoria fiecaruia in momentul de fata, sa discearna pentru el, ce e o informatie pertinenta, de unde provine, ce studii s-au facut in domeniul subiectului respectiv, cine a platit acele studii ……De exemplu, un website bun cu informatii bazate pe studii stiintifice este al Dr. Michael Greger. https://nutritionfacts.org/ Videoclipurile lui sunt scurte si concise.

 • Sunt de acord cu multe dintre argumentele tale, dar veganismul este (sau ar trebui sa fie) o alegere ce tine in primul rand de etica, de respingere a specismului ca ceva fundamental gresit. Sa cresti fiinte cu inteligenta si simtire in conditii de filme de groaza si sa le ucizi strict pentru satisfacerea unui stil de viata si a unor gusturi, este o barbarie. Eu una nu pot sa nu ma intreb cum ar fi fost sa ma nasc nu om, ci unul dintre acele animale.

 • Si eu sunt de acord cu moderatia si consumul cate putin din fiecare plus exercitii. Daca dovedeste un lucru acest articol acela este extremismul si ipocrizia veganilor/vegetarienilor care reiese din comentariile lor. Fara sa vrea/isi dea seama sunt ambasadorii unei industrii de miliarde de dolari la fel cum este si cea fara gluten. Nu mai stau sa citeasca ca glutnul in cantitatile in care se gaseste in cereale este necesar si intareste sistemul imunitar. Nu mai continui ca e lunga discutia.

 • Am citit articolul dumneavoastră și sunt de acord cu el. Eu sunt un gurmand incurabil care adoră mâncarea. Vegetale sau carne combinate sau nu consider că mâncarea​ trebuie sa aibe gust . Din punct de vedere al gustului vegetarieni au renunțat la el. Un simt esențial omului. În plus ei au dreptate mereu exact ca extremismul religios de opinie de sex sau de culoare. Ganditiva că suntem diferiți și trebuie să accepți că o persoana să fie diferită​ cum eu accept părerea ta și tu încearcă să accepți​ și altă părere.

  • Nu-i adevarat. Sunt mancaruri numai din plante care au gust mult mai bun decat carnea super sarata si cu grasime pe care o mananca majoritatea carnivorilor. Problema e ca papilele gustative sunt mai putin receptive si de aia unui carnivor mancarea vegetariana ii pare fara gust. Daca te lasi de sare si grasimi animale in aproximativ o luna simtul gustului se recalibreaza si descoperi ca sunt si alte alimente chiar mai gustoase.

   Cat despre ipoteza ca fiecare e diferit, eu cred ca e falsa. Fiecare specie are o dieta specifica si omul nu face exceptie. Cum caii, sau vacile, de exemplu, mananca aceleasi chestii pe tot globul, asa si omul ar trebui sa manance aceleasi mancaruri peste tot. Noi ne bazam pe adaptabilitatea uimitoare a corpului si mancam ‘de toate’. Dar e o diferenta intre a putea manca ceva si a fi ‘proiectat’ sa mananci acea mancare.

   Nici nu te gandi sa ma contrazici. Ai scris ca accepti parerile altora, deci implicit esti de acord cu mine! :)))

 • Salut !

  sunt vegetarian de 15 ani (adica nu am mai consumat carne), vegan si raw-vegan am devenitpe parcurs, pe masura ce am mai studiat si experimentat… concluzia mea este ca „experimentul” a fost prea scurt si lipsit de convingere, de aceea si ati renuntat la primele semne care puteau sa aiba cauze multiple… veganii nu sunt neaparat mereu plini de energie dar nici cei care consuma carne, nu au doar stari foarte inalte, dar nici cei care consuma carne…
  Articolul pare sa incerce sa fie echilibrat, dar schimbarea stilului de viata nu este un „experiment” are nevoie de convingeri care sa alimenteze dorinta de a gasi solutii atunci cand lucrurile nu par sa fie in regula….
  Veganismul nu este perfect pentru ca fiecare vine cu obiceiuri alimentare din trecut, carente pot fi si in dieta „omnivora” , poti sa fi vegan si sa consumi junk-food… poti sa fi vegan si sa nu fi sanatos… concluzia mea dupa atatia ani este ca nu este nimic garantat, ca nu incape nimic in tipare, a fi vegan nu este o garantie pentru sanatate, dar nici consumul de carne… organismul uman este mult prea complex pentru a gasi o formula general valabila. Daca starile noastre in momentul in care ne hranim sunt negative sau pline de teama, acestea alchimizeaza si schimba structura alimentelor si felul in care sunt asimilate…
  Pentru mine nu este un stil mai bun de viata decat veganismul, nu am suplimentat alimentatia mea cu nimic, doar atunci cand am verificat prin analize nivelul vitaminei B12 prin analiza de sange, a aratat a fi redus, atunci am suplimentat dar nu am simtit vre-o modificare in starile mele, apoi am renuntat repede la „experimentul” suplimentarii… doctorul de familie atunci cand am purtat o discutie pe tema aceasta mi-a spus ca atata timp cat nu am vre-un simptom ca ceva ar fi in nerergula cu mine nu este cazul sa suplimentez nimic si ca poate nivelul de B12 a fost totdeauna sczut… am apreciat aceasta parere venita de la un medic care oricum nu stia mai nimic despre veganism, dar a apreciat echilibrat situatia, zic eu…

 • Argumentul legat de faptul ca ati studiat medicina este neconvingator pentru vegani, majoritatea lor au studiat mai mult despre nutritie decat se studiaza la medicina si au experimentat cu mult mai mult… pentru ei cei mai buni medici pentru organismul lor sunt ei insisi… de aici multe comentarii care pot sa para agresive, veganii nu au incredere in medicina alopata, deci resping argumente pe care ceilalti le preiau pe nemestecate… e normala aversiunea veganilor atata timp cat articolul e in linii mari legat de respingerea unei astfel de optiuni. :))

  Multa sanatate !

 • Mie îmi place mult partea aia în care „dacă analizăm comportamentul unui vegan, vedem că dorește cu orice preț să arate celorlalți cât de mult greșesc, se impune cu orice fel de argument […]. Veganul ar trebui să trăiască într-o umilință aparte, dar el vrea urcarea pe un soclu înalt și vrea că lumea să știe că e superior celorlalți”. Nu am cunoscut niciun vegan umil, deci suntem niște fraieri dom’le că nu urmăm sfaturile lor de bună practică (a se nota vă rog sarcasmul). Respect opinia tuturor atâta timp cât e spusă cu bun simț și fără aer de superioritate. E drept că oamenii își pierd încrederea și respectul față de medici, dar până la urmă stilul și alegerile în viață atrag consecințe pe măsură și fiecare alege după cum CREDE. Crezi că a fi vegan e cheia unei sănătăți de fier până la 100+ de ani, atunci alege veganismul. Crezi că e bine să te îmbuibi cu cărnuri de toate felurile, mult succes. Crezi că a mânca echilibrat, fără grăsimi pt un organism sănătos îți aduce mai multe beneficii, continuă așa. Lista poate continua. Alegi, alegi, până culegi.
  Mi-a plăcut articolul, urmează să citesc acum și partea a doua. Aș avea o întrebare pt dumneavoastră. Ce părere aveți despre medicina hiperbară? În afară de faptul că e foarte scumpă. Rmn-ul nu minte și arată refacere de 30-40% a unei necroze de femur grad 2, și totuși medicii ortopezi sunt foarte reticenți, preferă să bage acid hialuronic sau nush-cum-se-numește, și să te cheme peste un an jumate doi la operat. Ce părere aveți?
  Mulțumesc anticipat

 • Buna ziua,
  Am citit aceste articolul si comentariile oamenilor, fie pro, fie contra vegetarianismului sau veganismului.
  Eu vreau sa va spun putin din EXPERIENTA mea, nu va spun din auzite sau din carti citite.
  Am fost ovo-lacto-vegetarian de la sfarsitul anului 1990, practic1991. In tot anul 1990 am redus treptat carnea si am facut deci o trecere la acest regim (care la aceea vreme era f. putin inteles in Romania) in mod treptat, iar din ianuarie 2018 (f. recent) am trecut la veganism (raw, brut, adevarat, curat). In lunile urmatoare trecerii la primul regim, deci din 1991 si mai tarziu, am observat pe propria-mi piele o imbunatatire extrem, subliniez, extrem de mare a sanatatii mele. Corpul il simteam mai usor, organele mergeam mai bine, senzatia de sanatate si „reparare”era cumva prezenta in constiinta mea. Cu toate ca eram predispus la raceala de mic (probleme cu polipi, amigdlitate, gat sensibil, asa am fost nascut, cu aceste probleme) va spun sincer ca sistemul imunitar a beneficiat din plin si nu am mai racit DELOC pana astazi. Asta e prima observatie notabila, cine nu vrea sa ma creada nu are decat. Evident daca umblu cu picioarele goale in zapada voi raci, dar eu vorbesc de comportamente normale aici. Am slabit intial, iar corpul s-a recalibrat cumva si la nivelul greutatii.Exista o altfel de stare fata de cea dinainte, eu pot sa le compar caci le stiu pe amandoua. Din 2018 am spus ca am optat pt. „cea mai fanatica, extremista” forma de alimentatie (definitia medicilor alopati si a autorului) si aceasta alegere mi-a dat o bucurie, stare de bine si o sanatate si mai mari. Scriind aceste randuri nu caut prozeliti, nu incerc sa conving pe cineva, fiecare cu optiunile lui in viata, dar celor care vorbesc aiurea si cred eu, cu o rea-credinta intentionata (sau platita) le spun sa incerce aproape 30 ani aceste regimuri sau sa taca dracului din gura, ca vorbeste gura fara ei cum se spune… Oamenii de peste tot in lume se desteapta, incep sa inteleaga ce este SISTEMUL (din care fac parte si Industria farmaceutica si cea alimentara). Alimentele cele mai sanatoase in niciun caz nu sunt de origine animala, orice ati spune voi cu stiinta si medicina voastra., si sunt studii serioase dar voi nu vreti sa le acceptati. DE CE ? Pai DACA TOTI OAMENII AR MANCA SI AR TRAI SANATOS, VOI MEDICII NU ATI MAI EXISTA ! Sau toate industriile voastre. Cu aceasta medicina a murit propria mea mama de cancer ca a crezut in tratametele ei. ADICA IN INDOCTRINAREA SOCIETATII, A SISTEMULUI…Sunt umil, nu ma laud cu optiunile mele in viata mea, nu incerc sa conving pe nimeni, de unde ideea de fanatism si lipsa de umilinta, domnule autor ? Suntem indoctrinati sa credem ca fara carne, medicamente, telefon mobil care ne iradiaza si alte „binefaceri” ale stiintei si societatii nu putem trai. Eu traiesc inca (!) si inca bine de tot. Nu am nicio boala, nu am mai urmat niciun tratament. Mananc 1-2 ori pe zi, nu imi umflu stomacul si mancare de inalta calitate energetica, vie. Veganismul este inainte de toate o stare de constiinta ! Nu vrei sa ucizi niciun animal pentru „binele” tau. Niciun animal nu isi da viata de buna voie pentru ca tu sa-i mananci carnea, toate vor sa traiasca. Ati fost vreodata in vreun abator sa vedeti cum tipa acolo animalele ? Cei care vor manca la Paste mielusei (ca asa e traditia) v-ar conveni ca o rasa mai puternica de pe Terra sa va manance copii de 2-3-4 ani in numele unor traditii „divine” barbare ????? Biserica, prin unii preoti care ies la tv sa indrume poporul spun ca animalele nu au suflet !!! Cand spuneti asta, VOI SUNTETI FARA SUFLET !!! iMBUIBATILOR, MINCINOSILOR !
  Ati uitat de scopul vostru, de a aduce pace, armonia si iubire in lume, as cum a spus Domnul nostru ISUS CRISTOS. Si nu mai atacati permanent veganii/vegetarienii cu argumentele voastre cretine. Pe you tube puteti vedea destui vegani de 30-40-50- ani vechime, care acum au ajuns si la varsta biologica de 80-90 ani si arata ca la 40 sau 50 ani. PERFECT SANATOSI. Si culmea, sunt vii, traiesc ! Ce argument mai puternic decat propria ta sanatate, implinire, compasiune pentru alte finte, mila, …exista ? Mai lasati-ne !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare