Despre amigdală și frică

Amigdala din creier și pericolele din jur

Ultimele Pachete

-83%

Pachet EXCLUSIV Vasi Rădulescu, 10 cărți

5
100,00lei

Pauza de medicină. Despre amigdală și frică.

Notă: a nu se confunda cu amigdalele din gât, practic denumiri populare ale unor ganglioni cu rol imun, ce alcătuiesc așa-numitul inel Waldeyer.

Amigdala e o structură pereche aflată la baza creierului – e ca un detector rapid care integrează informațiile primite pe calea analizatorilor (văz, miros, auz, gust, palpare) și decide dacă ceva poate pune viața în pericol sau nu. Legătura ei cu talamusul este extrem de rapidă și inconștientă. Dacă este semnalizat un pericol, se activează prompt sistemul adrenergic și se iau acțiuni de tip fight or flight (luptă sau fugi).

Informațiile amestecate în talamus mai pot ajunge la cortexul prefrontal într-o cale ceva mai lentă, conștientă. Tocmai de aceea, în anumite situații, luăm decizii fără să știm, în sistem automat, pentru că inițial a intrat în schemă amigdala, apoi neocortexul.

Creierul e interesat în primul rând de supraviețuire, restul e bonus. Mecanismele sale sunt gândite (pun intended) în acest scop. Amigdala comunică și cu hipocampul, o structură extrem de interesantă – aici se compară informațiile noi cu unele vechi. Dacă un sunet a fost asociat cu un pericol, amigdala dă semnal fight or flight. Dacă sunetul e tipic, dar nu are niciun pericol asociat în prezent, vom simți frică și vom reacționa automat adrenergic. Așa se explică multe angoase pe care le avem, pe baza unor imagini, sunete recepționate ca periculoase, suprapuse peste experiențe vechi depuse în hipocamp.

Când amigdala a fost scoasă, s-a observat că maimuțele de studiu nu mai simțeau frica. De aici s-a analizat mai departe rolul amigdalei în acest lanț aparent simplu de pericol – frică – răspuns inconștient. Repet, răspunsul poate apărea și în lipsa unui pericol prezent real, iar aici e tărâmul psihiatrilor/psihologilor care știu bine de aceste asocieri.

În mod normal, cealaltă cale, conștientă, cu cortexul prefrontal, poate monitoriza pericolul și poate suprascrie celălalt circuit mai rapid și inconștient, deoarece nu toate pericolele sunt reale (un zgomot de împușcătură poate fi de la un joc video, iar cortexul prefrontal sesizează asta). Când cortexul este afectat, spre exemplu la persoanele cu sindrom de stres posttraumatic, controlul este perturbat și senzațiile dictate de amigdală devin vii, ca și cum situația este aceeași cu cea acută, traumatică).

V.

pachete exclusive cu Transport GRATUIT Aceste OFERTE expiră curând!

Doar 41 pachete rămase

-83%

Pachet EXCLUSIV Vasi Rădulescu, 10 cărți

5
100,00lei
Hai în comunitate! Ai parte de articole, sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate. Newsletterul este realizat cu grijă de mine și se trimite de 1-2 ori pe săptămână.
Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Introdu o adresă validă
Adresa asta e deja folosită
The security code entered was incorrect
Mulțumesc pentru înscriere!

Articole populare

OFERTĂ last minute

PREȚUL VA CREȘTE CU 50% ÎN SCURT TIMP!!