Anemia maternă în timpul sarcinii poate crește riscul de anemie infantilă


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Bebelușii născuți de femei cu anemie în timpul sarcinii au un risc crescut de anemie în copilărie, potrivit unui studiu realizat în India rurală.

Anemia, caracterizată printr-o concentrație mai mică decât cea normală de hemoglobină (Hb) în sânge, reprezintă o provocare importantă pentru sănătatea publică, cu o rată de prevalență de 47% în rândul femeilor care nu sunt gravide și de 52% în rândul femeilor însărcinate din țările din Asia de Sud și Sud-Est, inclusiv India, sugerează un studiu publicat anul trecut în PloS One. Simptomele sale includ slăbiciune, dificultăți de respirație, amețeli și bătăi rapide sau neregulate ale inimii.

Cel mai recent studiu, publicat în noiembrie în BMJ Open, spune că anemia la femei în timpul sarcinii nu provoacă întârzieri în dezvoltare și nici nu crește riscul de boli infecțioase în rândul copiilor.

Esther Heesemann, cercetător la Universitatea din Mannheim, Germania, și unul dintre autori, spune că anemia în timpul sarcinii este larg răspândită în țările cu venituri mici și medii. “Multe femei intră în sarcină deja subnutrite și nu primesc o alimentație adecvată pentru a-și depăși deficitele pe tot parcursul sarcinii. Corelația puternică dintre anemia femeilor însărcinate și anemia urmașilor lor este foarte îngrijorătoare.”

“Sistemul de sănătate publică trebuie să se asigure că fiecare femeie beneficiază de îngrijire prenatală [îngrijire medicală bazată pe dovezi pentru femei în timpul sarcinii] pentru a preveni din timp această tranziție intergenerațională a sănătății precare”, recomandă ea.

O creștere a anemiei în timpul sarcinii sugerează starea nutrițională precară a multor femei însărcinate din întreaga lume, au explicat cercetătorii. În țările cu venituri mici și medii, inclusiv în India, deficiența de fier este o cauză majoră a anemiei. Deficiențele de acid folic, vitamina B12 și vitamina A pot duce la anemie, la fel ca și infecțiile și tulburările genetice.

“Hemoglobina scăzută în timpul sarcinii este un factor de risc cunoscut pentru nașterea prematură, greutate mică la naștere și, în cazuri extreme, deces”, se arată în studiu, referindu-se la proteina care se găsește în globulele roșii și care transportă oxigenul în organism.

Cercetătorii au analizat aproape 1.000 de perechi mamă-copil din 140 de sate din districtul Madhepura, în Bihar, India. Aceștia au evaluat efectele anemiei din timpul sarcinii asupra dezvoltării în primii ani de viață, a creșterii copilului, a nivelului de hemoglobină infantilă și a incidenței bolilor infecțioase.

Ei au constatat că nivelurile de hemoglobină ale femeilor în timpul sarcinii și anemia din timpul sarcinii erau strâns legate de nivelurile de hemoglobină la copii. De asemenea, copiii născuți de gravide cu anemie moderată și severă au prezentat niveluri reduse de hemoglobină în comparație cu copiii născuți de femei non-anemice.

Agnimita GiriSarkar, medic pediatru la Institutul de Sănătate Infantilă din Kolkata, India, declară pentru SciDev.Net că studiul a fost interesant pentru că a evidențiat o legătură între anemia maternă și anemia infantilă. “Dacă se iau măsuri adecvate în timpul sarcinii pentru a combate anemia din timpul sarcinii, atunci vom putea reduce anemia la sugari”, spune ea.

Potrivit lui Sarkar, anemia din timpul sarcinii ar putea fi un factor de predispoziție pentru greutate mică la naștere și prematuritate, motiv pentru care se știe că mamele anemice dau naștere unor copii care se confruntă cu diverse complicații medicale în prima copilărie.

Sursa

 

CONCURS: Poți câștiga un eBook reader Kindle Oasis + Gift Card de 100$!🔥 Intră în concurs și poți câștiga un premiu în valoare de 2.000 de lei! Vezi detaliile în pagina dedicată a concursului.

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend