Anevrismul aortic abdominal


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Un anevrism aortic abdominal este o zonă mărită în partea inferioară a aortei, cea mai mare arteră, care alimentează corpul cu sânge. Aorta pornește de la inimă și trece prin centrul pieptului și al abdomenului. Aorta este cel mai mare vas de sânge din organism, astfel încât o ruptură de anevrism aortic abdominal poate provoca sângerări care pun viața în pericol.

În funcție de mărimea anevrismului și de viteza cu care crește, tratamentul variază de la așteptare vigilentă până la operație de urgență.

Simptome


Anevrismele aortice abdominale cresc adesea încet, fără simptome vizibile, ceea ce le face greu de detectat. Unele anevrisme nu se rup niciodată. Multe încep mici și rămân mici. Altele se măresc în timp, uneori rapid.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pus cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Dacă aveți un anevrism aortic abdominal care se mărește, ați putea observa:

  • Durere profundă, constantă în zona burții sau în partea laterală a burții (abdomen)
  • Dureri de spate
  • Un puls în apropierea buricului

Cauze


Anevrismele se pot dezvolta oriunde de-a lungul aortei, dar majoritatea anevrismelor aortice apar în partea aortei care se află în zona burții (abdomen). Mai multe lucruri pot juca un rol în dezvoltarea unui anevrism aortic abdominal, inclusiv:

  • Rigidizarea arterelor (ateroscleroză). Ateroscleroza apare atunci când grăsimea și alte substanțe se acumulează pe mucoasa unui vas de sânge.
  • Tensiunea arterială ridicată. Tensiunea arterială ridicată poate deteriora și slăbi pereții aortei.
  • Bolile vaselor de sânge. Acestea sunt boli care determină inflamarea vaselor de sânge.
  • Infecție la nivelul aortei. Rareori, o infecție bacteriană sau fungică ar putea provoca un anevrism aortic abdominal.
  • Traumatisme. De exemplu, faptul de a fi rănit într-un accident de mașină poate provoca un anevrism aortic abdominal.

Sursa

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend