Anomalii ale feței și inimii fătului cauzate de febra mare


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Febra în timpul sarcinii ar putea provoca anomalii cardiace și faciale de dezvoltare, a arătat un nou studiu.

Anomaliile congenitale sunt una dintre cele mai frecvente probleme care afectează nou-născuții, până la 1% dintre nou-născuții vii fiind afectați. Anomaliile cranio-faciale, precum buzele și palatul despicat, afectează, de asemenea, mii de copii. Au fost identificați factori de risc genetic pentru aceste afecțiuni, dar aceștia reprezintă doar 15% din problemele cardiace și mai puțin de o treime din cazurile craniofaciale. Acest lucru înseamnă că influențe necunoscute sunt responsabile pentru restul.

Acum, cercetătorii au dovezi că cedarea unei febre într-un moment critic al sarcinii ar putea fi responsabilă pentru multe dintre aceste cazuri.

Anterior, oamenii de știință dăduseră vina pe organismele infecțioase în sine, mai degrabă decât pe febră în sine, pentru a provoca probleme legate de sarcină. Într-adevăr, unele infecții au un istoric solid în ceea ce privește traversarea placentei de la mamă la copil și deteriorarea țesuturilor fetale: Virusul Zika, CMV și toxoplasmoza sunt trei exemple comune.

Dar hipertermia – devenirea prea fierbinte – doar prin statul într-o cadă cu apă caldă a fost, de asemenea, legată de anomalii fetale, ceea ce a determinat-o pe cercetătoarea Mary Hutson de la Centrul Medical al Universității Duke și pe colegii săi să încerce să înțeleagă de ce, folosind puii în curs de dezvoltare.

Puii cresc foarte repede și se dezvoltă în ouă, astfel încât condițiile în care cresc embrionii de pui pot fi controlate cu atenție; puii urmează, de asemenea, modele de dezvoltare foarte asemănătoare cu cele ale unor animale mai complexe, cum ar fi oamenii, ceea ce îi face un subiect de studiu ideal.

Prin ridicarea tranzitorie a temperaturii ouălor de la 37 de grade Celsius, temperatura normală, la 41 de grade Celsius, imitând o mamă cu febră, echipa de la Duke a produs pui născuți cu ciocuri mai scurte și inimi anormale.

Aceste structuri anatomice se formează dintr-o populație de celule numită creastă neurală care, a constatat echipa Duke, exprimă puternic genele care le fac sensibile la temperatură. Aceleași gene sunt folosite de celulele nervoase la păsările adulte și la oameni pentru a detecta schimbările de temperatură. Ele codifică pentru proteinele numite TRPV1 și TRPV4, care determină celulele nervoase să declanșeze impulsuri electrice pe măsură ce temperatura crește și semnalizează o senzație de arsură.

Rolul pe care îl joacă aceste gene în dezvoltarea inimii și a feței nu este cunoscut, dar este probabil ca genele care codifică TRPV1 și TRVP4 să fie implicate în trimiterea de semnale între celulele crestei neurale pentru a le ajuta să coordoneze dansul delicat pe care îl execută în timp ce se organizează în structuri tisulare complexe.

Atunci când cercetătorii au blocat acțiunea TRPV1 și TRPV4 cu ajutorul unor medicamente, efectele dăunătoare ale temperaturii asupra dezvoltării inimii și a ciocului au dispărut. Pe de altă parte, creșterea acțiunii produselor genice a crescut rata anomaliilor inimii și ale ciocului, chiar dacă temperatura nu a fost ridicată.

Și mai convingător este faptul că, atunci când cercetătorii au cuplat genetic una dintre proteinele TRP la o moleculă care leagă fierul, ceea ce înseamnă că ar putea folosi undele radio pentru a activa proteina în mod voluntar, acest lucru a dus, de asemenea, la anomalii ale inimii și ale ciocului. Iar manipularea acelorași gene la peștii în curs de dezvoltare a produs, de asemenea, modificări ale inimii și ale feței.

Momentul în care au loc aceste evenimente este critic, deoarece căldura, sau efectele manipulării genelor, trebuie să fie prezente în timpul ferestrei în care celulele crestei neurale migrează în regiunile inimii și feței în curs de dezvoltare. Acest lucru sugerează că există o fereastră de vulnerabilitate în timp ce acest proces are loc, în timpul căreia febra și temperaturile ridicate ar putea îneca semnalele celulare normale care ghidează celulele către destinațiile tisulare corecte.

Împreună, aceste rezultate, publicate în revista Science Signaling, sugerează că mamele suficient de nefericite pentru a se îmbolnăvi și a face febră la începutul sarcinii, când inima, capul și fața fătului se dezvoltă, ar putea fi expuse unui risc mai mare de a se întâmpla acest lucru. Temperaturile suficiente pentru a produce efectele la puii de găină se încadrează în limitele a ceea ce o doză urâtă de gripă poate face unui om. Acestea fiind spuse, această lucrare a fost realizată la pui și trebuie să fie coroborată la om sau cel puțin la o altă specie de mamifere, pentru a confirma mecanismul propus.

Sursa.

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 35.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!


Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Osman Alexandra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Send this to a friend