Antibioticele pot crește riscul de artrită?


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Artrita reumatoidă (AR) este o afecțiune autoimună care provoacă inflamarea articulațiilor. AR este o afecțiune cronică și progresivă care provoacă efecte debilitante asupra pacientului. Afecțiunea se caracterizează prin durere și rigiditate articulară.

O altă trăsătură tipică a acestei afecțiuni este distrugerea oaselor și articulațiilor și prezența autoanticorpilor în ser și în lichidul sinovial. Lichidul sinovial este lichidul care lubrifiază articulațiile sinoviale.

Care sunt cauzele artritei reumatoide?


Mecanismul exact prin care pacienții dezvoltă AR este necunoscut; cu toate acestea, este probabilă o combinație de factori genetici și de mediu. Se propune ca producția autoimună de anticorpi să fie principalul mecanism responsabil de distrugerea oaselor și articulațiilor și de patologia asociată cu AR. Infecțiile, alterările hormonale și stresul sunt unii dintre potențialii factori declanșatori ai AR.

Cercetări recente sugerează o asociere între utilizarea antibioticelor, modificările microbiotei intestinale și exacerbările RA.

Antibioticele și microbiota intestinală

Descoperirea infecțiilor SARS-CoV-2 la pacienții cu boli reumatice sistemice
Antibioticele sunt utilizate pe scară largă pentru tratamentul infecțiilor bacteriene asociate cu sistemul respirator, sistemul gastrointestinal și tractul urinar. Deși antibioticele acționează împotriva bacteriilor patogene, acestea pot modifica, de asemenea, microbiota intestinală normală.

Microbiota intestinală este un sistem divers de microorganisme care rezidă în tractul gastrointestinal al corpului uman. Microbiota intestinală joacă un rol vital în menținerea sănătății digestive a organismului. Microbiota intestinală este, de asemenea, implicată în sistemul imunitar și în sinteza vitaminei B și a vitaminei K.

Diverse studii epidemiologice au demonstrat asocieri între apariția infecțiilor bacteriene și AR. Mai mult, alterările microbiomului au fost indicate ca un mecanism potențial pentru efectul infecției în patogeneza AR. Antibioticele perturbă substanțial microbiomul intestinal, studiile demonstrând schimbări microbiene semnificative în tractul gastrointestinal în urma utilizării acestora.

Modificările microbiomului intestinal pot dura până la un an după perioade de tratament de numai o săptămână. Conform unui studiu recent realizat de Nagra și colab., riscul de acutizare a RA a crescut semnificativ în perioada 1-12 luni de la începerea tratamentului cu antibiotice sulfonamide și trimetoprim.

Utilizarea antibioticelor și riscul de artrită reumatoidă
Cercetările emergente sugerează că infecțiile sunt potențiali factori de risc pentru patogeneza și exacerbările AR. Infecțiile respiratorii au fost legate în special de dezvoltarea AR. Anticorpii împotriva antigenelor peptidelor citrulinate (ACPA) sunt unul dintre autoanticorpii asociați cu AR.

S-a constatat că ACPAs sunt produși ca răspuns la anumite componente bacteriene, ceea ce sugerează rolul potențial al infecțiilor în patogeneza AR. Conform unui studiu bazat pe populație publicat în 2019, agenții patogeni din tractul respirator, cum ar fi Chlamydia pneumoniae, sunt asociați cu anticorpi autoimuni circulanți ridicați.

Analiza studiului a constatat că cea mai puternică asociere dintre infecții și AR a fost identificată doar la subiecții tratați cu un antibiotic și nu la cei netratați. Aceste constatări sugerează că utilizarea antibioticelor poate fi motivul probabil al apariției crescute a RA.

Conform autorilor studiului, “Persoanele expuse la una sau mai multe prescripții de antibiotice au avut cu 60% mai multe șanse de a dezvolta RA decât omologii lor neexpuși”.

Concluzii


Deși mai multe studii au descris rolul potențial al utilizării antibioticelor asupra microbiomului, care este potențial perturbat în cazul RA, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explora mecanismul exact responsabil de acest lucru.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend