Care-i treaba cu anticorpii?

Anticorpii neutralizanți ai SARS-CoV-2 descoperiți într-o bibliotecă de anticorpi umani veche de 20 de ani


Dă mai departe acest articol pentru a construi împreună o comunitate sănătoasă.

Criza de sănătate fără precedent provocată de pandemia de coronavirus 2019 (COVID-19) a afectat până în prezent peste 247 de milioane de persoane. S-a constatat că anticorpii monoclonali (mAbs) care vizează glicoproteina spike a coronavirusului sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2) au o bună eficacitate de neutralizare în tratamentul infecțiilor cu virusul Ebola, SARS, sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), în trecut, precum și în tratarea COVID-19, după cum indică studii recente.

Proteina virală spike a fost ținta principală pentru dezvoltarea de mAbs terapeutice. Majoritatea anticorpilor neutralizanți (NAbs) se leagă direct de domeniul de legare a receptorilor (RBD) al proteinei spike, deși unii NAbs se leagă de domeniul N-terminal. Diferitele surse din care sunt derivați NAbs includ pacienți cu SARS, celule B de memorie de la pacienți convalescenți cu SARS-CoV-2, șoareci umanizați imunizați care codifică repertoriul de imunoglobuline umane, anticorpi umani cu un singur domeniu din bibliotecile existente, nanobodies de alpaca și biblioteci de anticorpi cu afișare fagică.

ANB din SARS-CoV-2 dintr-o bibliotecă combinatorie de anticorpi umani pre-pandemici


Într-un articol publicat în revista cu acces liber Advance Engineering, o echipă multinațională de cercetători a raportat selecția și caracterizarea a 3 anticorpi puternici împotriva SARS-CoV-2 – S-E6, S-B8 și S-D4 – dintr-o bibliotecă de anticorpi combinatori umani pre-COVID-19, creată în urmă cu 20 de ani. Anticorpii se leagă de RBD a proteinei spike, intrând astfel în competiție cu receptorul uman al enzimei de conversie a angiotensinei 2 (hACE2). În comparație cu anticorpii derivați de la pacienții COVID-19 cu un nivel scăzut de hipermutație somatică (SHM), acești 3 anticorpi au avut peste 13-22 SHM-uri. Multe dintre aceste mutații au fost implicate în interacțiuni specifice cu RBD cu spike SARS-CoV-2.

“Tehnologia de bibliotecă combinatorie de anticorpi permite realizarea aceluiași proces evolutiv in vitro, deoarece reface “înregistrarea fosilă” a răspunsului anticorpilor unui individ într-o eprubetă.”

Rezultatele acestui studiu arată că o bibliotecă combinatorie de anticorpi foarte diversă poate imita procesul de selecție a imunității naturale și permite detectarea unor anticorpi neașteptați, cu afinitate ridicată, care vizează proteina spike. De asemenea, aceasta permite selectarea moleculelor de legare cu chimicale care nu sunt accesibile în timpul selecției in vivo.

Prezența NAbs SARS-CoV-2 într-o bibliotecă pre-pandemică ar putea indica epidemii anterioare care au implicat coronavirusuri similare.


Bibliotecile combinatorii de anticorpi pot simplifica enorm procesul de descoperire a anticorpilor și permit, de asemenea, documentarea istoricului răspunsului anticorpilor unui individ. În plus, pandemia COVID-19 i-a determinat pe oamenii de știință din întreaga lume să utilizeze această tehnologie pe scară mai largă pentru a atenua criza de sănătate publică fără precedent legată de pandemie.

În acest studiu, o bibliotecă combinatorie de anticorpi umani construită în 1999 a fost utilizată pentru a descoperi trei anticorpi puternici care se pot lega selectiv de proteina spike a SARS-CoV-2 și pot neutraliza virusul. Atunci când au fost combinați cu anticorpi preluați de la pacienți convalescenți sau din plasmă de convalescență, acești anticorpi derivați din bibliotecile combinatorii s-au dovedit a fi o opțiune terapeutică eficientă și un posibil antidot împotriva evadării imunitare de către variantele nou apărute ale SARS-CoV-2.

“Amestecurile de anticorpi care vizează epitopi distincți pot fi utilizate pentru a depăși o astfel de evadare imunitară.” Deoarece repertoriul complet de anticorpi al unui individ reprezintă rezervorul de pornire al tuturor posibilităților, atunci când este studiat se pot afla, de asemenea, mult mai multe despre originile și evoluția unui răspuns imunitar împotriva provocării virale.”

Prezența unor NAbs foarte puternici într-o bibliotecă pre-pandemică de donatori “sănătoși” ar putea indica o expunere anterioară a donatorilor la coronavirusuri similare în trecut sau la o suprafață antigenică care seamănă foarte mult cu RBD-ul SARS-CoV-2. Potrivit autorilor, rămâne încă de văzut dacă acești anticorpi sunt rezultatul unei imunități de fond. Deoarece există o cuplare aleatorie a secvențelor VH și VL în biblioteca combinatorie originală de anticorpi, anticorpii izolați nu reprezintă pe deplin procesul de selecție naturală a repertoriului de celule B umane.

Identificarea acestor anticorpi cu SHM ridicat într-o bibliotecă pre-COVID ridică întrebări interesante cu privire la originea și evoluția lor și la reactivitatea lor la SARS-CoV-2. În plus, o mai bună înțelegere a răspunsului imunitar în ceea ce privește interacțiunile dintre NAbs și epitopii lor de legare a SARS-CoV-2 poate oferi un plan pentru proiectarea vaccinurilor de generație următoare.

“Nu putem exclude implicațiile potențiale ale unor astfel de descoperiri din bibliotecile realizate cu zeci de ani în urmă cu privire la originea virusurilor care circulă în prezent”.

Sursa

 

Îți ofer o carte GRATIS ♡ Am trimis peste 50.000 în ultimele zile!


Mă citești și-ți mulțumesc pentru asta. Chiar dacă primești atât de multe informații utile de la mine, care au o muncă uriașă în spate, iar proiectul nu are nicio formă de monetizare (donații, patreon, reclame), să știi că tot eu plusez: îți ofer GRATUIT cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor. Tot ce trebuie să faci este să dai click pe butonul de mai jos, să pui cartea în coș și să finalizezi comanda. Curierul rapid va ajunge la tine în 1-2 zile lucrătoare. Să te bucuri de carte!

Abonează-te la newsletterul gratuit

Întră în comunitatea dr. Vasi Rădulescu! Vei primi pe email sfaturi, recomandări, materiale ample despre sănătate și cum să trăiești o viață mai bună, toate oferite gratuit.

Mulțumesc pentru interes! Verifică emailul tău activ (inclusiv folderele spam sau promoții)

Something went wrong.

Lixandru Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.

🔥 ULTIMA ȘANSĂ! 🔥

Suntem la ultimul tiraj în care această carte este oferită la 0 lei în loc de 55. Profită de ocazie și ia cea mai populară carte care te învață cum să-ți menții sănătatea! Peste 100.000 de oameni au luat-o deja Gratis!


Send this to a friend